Erdogan: Törökország nem engedhet be terrorizmust támogató országokat a NATO-ba

2022. május 29. 18:23

Továbbra sem tudnak dűlőre jutni a törökök a svéd és a finn delegációkkal.

2022. május 29. 18:23
null

A Törökország, valamint a finn és svéd delegációk között folytatott e heti tárgyalások nem voltak kielégítők, és Ankara nem mondhat igent „terrorizmust támogató” országok NATO-csatlakozására – közölte Recep Tayyip Edrogan elnök a TRT Haber török műsorszolgáltató vasárnapi jelentése szerint.

Erdogan elnök május közepén a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Ankara a PKK-val szövetséges szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Erők (YPG) támogatását is a két skandináv ország szemére veti.    

Azerbajdzsánból visszatérve Erdogan újságírók előtt

a tudósítás szerint kijelentette, hogy „nem tisztességesek, sem őszinték”.    

„Amíg Tayyip Erdogan a Török Köztársaság elnöke, kétségtelenül nem mondhatunk igent olyan országok NATO-belépésére, amelyek a terrorizmust támogatják” – jelentette ki Erdogan a repülőgép fedélzetén a Hürriyet című török napilap szerint.    

Erdogan azt is közölte, hogy Törökország nem vár az Egyesült Államok engedélyére ahhoz, hogy új offenzívát indítson Szíriában.    

Új műveletek

A török elnök hétfőn jelentette be, hogy hamarosan új török katonai műveletet indít Észak-Szíriában, amelynek célja egy 30 kilométer széles „biztonsági övezet” kialakítása a határon. A bejelentés után Ned Price amerikai külügyi szóvivő közölte: Washington „mélységesen aggódik”. „Elítélünk minden eszkalációt. A jelenlegi tűzszüneti vonalak fenntartását támogatjuk” – tette hozzá.    

Erdogan elmondta, hogy hétfőn telefonon tárgyal Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Erdogan legutóbb április 26-án és 28-án tárgyalt telefonon Putyinnal.    

A török elnök figyelmeztette Görögországot, hogy megengedhetetlen az Ankarával szembeni ellenséges viszony. A két NATO-tagállam között azután alakult ki a legújabb feszültség, hogy Athén arra kérte az Egyesült Államokat, ne adjon el Ankarának F-16 típusú vadászgépeket.

(MTI)

Nyitókép: MTI/ Török Elnöki Iroda

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. május 30. 01:10
Egyetértek Erdogannal, de a matekjával ott a baj, hogy a legnagyobb terroristákat támogató NATO tagállam, maga az USA, kvázi a főnöke...!
Rocktoberi
2022. május 30. 00:59
Meglesz az ára a török vétó elmaradásának. A kurdok pedig megint megszívják.
kivancsijani
2022. május 29. 21:43
Bonyolult ez mint szamárnak az abc. A kurdok megérdemelnének egy független államot, ez tény. Senki sem akarja rajtuk kívül, ez is tény. Innentől fogva bármikor bárki előveheti őket akár Erdogan ellen, akár erdogan barátsága érdekében. Szerintem Putyin mellett is azért tart ki titokban, mert hogy Putyin bármikor felfegyverezhetné a Kurdokat, akkor meg Erdogannak meszeltek, lehet otthon polgárháborúzni. Szóval az utolsó ukránig ELŐRE! :-)
Házam Hazája
2022. május 29. 19:57
Ez így van rendjén. Ajándékba majd küldenek nekik 50.000 szíriai menekültet, migráns folyosón célzottan és direktbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!