Megszoktuk, hogy mindig az oroszok kémeinek bélyegeznek minket

2022. május 13. 09:52

Az embargós javaslat többet árt, mint használ. Interjú.

2022. május 13. 09:52
null
Szijjártó Péter
Szijjártó Péter

– Nem tart attól, hogy ha nem támogatják a szankciókat, akkor Putyin támogatójának fogják önöket tartani az EU-ban?

– Ez a javaslat többet ártana, mint használna. Számunkra ez magyar kérdés, nem orosz. Hozzászoktunk már ahhoz, hogy teljesen mindegy, mit csinálunk – akkor is, ha mások hasonlóan éreznek, csak nem mondják ki hangosan –, mindig az oroszok barátainak és kémeinek bélyegeznek bennünket.

– Pillanatnyilag milyen kapcsolatban vannak Putyinnal?

– Eddig nagyon pragmatikus volt a kapcsolatunk. A háború kitörése után a miniszterelnök egyeztetést kezdeményezett Putyin elnökkel. Gyakorlatilag ennyi. A miniszterelnök felajánlotta, hogy Budapesten legyenek a béketárgyalások. Ez a háború súlyos fenyegetést jelent Magyarország biztonságára. Elítéltük az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni agresszióját. Nem kérdés, hogy Ukrajna oldalán állunk-e. És pillanatnyilag Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját visszük véghez: tízmillió alatti ország vagyunk, de mégis több mint hétszázezer menekültet fogadtunk eddig Ukrajnából.

– De a legtöbben továbbmennek. Hányan maradtak?

– Egy idő után egy részük megy, egy másik marad. Utóbbiak körülbelül százezren vannak.

– A jelentős magyar kisebbséggel rendelkező Kárpátalja elleni támadások hatására sem gondolták át a fegyverszállítással kapcsolatos álláspontjukat?

– Nem akarjuk, hogy a magyar–ukrán határ fegyverszállítások színhelye legyen. Azok a támadások utakat és fegyverraktárakat céloztak. Nem fogunk fegyvereket küldeni, és a Magyarországon keresztül történő fegyverszállításokat sem fogjuk megengedni.

– Milyen a kapcsolatuk Ukrajnával? Néhány nappal ezelőtt egy vezető ukrán személyiség arra utalt, hogy Putyin előre figyelmeztette Orbánt, a miniszterelnök pedig korábban azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij az ellenfelük.

– A háború előtt nem volt valami jó a kapcsolatunk a magyar kisebbség jogainak folyamatos megsértése miatt. De amint kitört a háború, ezt félretettük. Hogy úgy mondjam, nem volt valami kellemes, hogy megpróbáltak belenyúlni a választási kampányunkba. Azok a provokációk, mint amit ön is említett, hogy mi előre tudtuk az egészet és el akartuk foglalni az ukrán területek egy részét, egyszerűen hülyeségek. Miért is kritizálnak bennünket? Mert nem szállítunk fegyvereket. Nem tűnik valami igazságosnak, mert eközben minden menekültet befogadunk, és nem várunk érte hálát. Keresztény nemzet vagyunk, nyilvánvalóan befogadjuk a háború elől menekülőket.

– Ebben az esetben igen, de a Szíriából menekülőket nem fogadták szívesen.

– Ezek teljesen más dolgok. Szíria és Magyarország között legalább hét biztonságos ország található. Azoknak, akik megtámadták a határunkat, nem volt joguk Magyarországra jönni.”

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibcsikeh
2022. június 04. 18:11
Inkább az oroszok csicskája
Osztap Bender
2022. május 14. 10:31
Embargóval még soha, semelyik politikust nem térítették el céljaitól. Lásd: Hitler, Sztálin, Kim, Mao, Pol Pot, Franco, Salazar, Stoessner, az egész KGST annak idején, stb. Csak és kizárólag a kiszolgáltatott népek szenvedik meg a "művelt nyugat" hülyeségét. A "közismert üzletemberek, fegyver és lőszergyárosok" ezalatt vígan gazdagodnak, határ a csillagos ég! A Biden nevezetű jenki majom pedig örömtáncot jár a banánfa és a palagáz tartályok előtt. Kísér az eu. hibbant vezetőinek zenekara. Az előadásra pedig kötelezően a legdrágább jegyet váltották a nyugat művelt (agymosott) polgárai. (Vége a fűtésnek, a mosakodásnak, a fürdésnek, a világításnak. Jön a gyertya, a ruhák szellőztetése, stb. Mindezt egy barom ukrán(?) zsidó igényei szerint. Szabadság elvtársak, mondanák Rákosiék.)
pemete jakab
2022. május 14. 00:07
"Az embargós javaslat többet árt, mint használ." Milyen távon? Rövid távon. Mivel a Fidesz mindig a jelent akarja uralni, rövid távon méri a nyereséget, ezért nem képes távlatokban, stratégiában gondolkozni. Ergo az ország nem előre megy...
Sulammit
2022. május 13. 21:19
Macront bezzeg nem értesítette Putyin. Bár ez az agyrém felértékeli Orbán Viktort. Zelenszkij egy árva köszönömöt nem ejtett még ki a száján felénk. Az nem érdekli, hogy kaját, orvosi cuccokat küldünk, neki fegyverek kellenek, szeret a kis bohóc lövöldözni, az nem baj, ha éhen hal a népe, ennek a kő gazdag ripacsnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!