A „fantomgalaxist” is lencsevégre kapta a James Webb

2022. július 20. 17:00

Az űrtávcső újabb lélegzetelállító felvételeket közölt.

2022. július 20. 17:00
null

Alig egy hét telt el azóta, hogy a NASA nyilvánosságra hozta az első tudományos értékű fényképeket, amelyeket már az új, űrteleszkóppal készítettek, a James Webb máris új fotókat osztott meg. Az űrtávcső ezúttal két spirálgalaxist, az NGC 7496-ot valamint az NGC 628-at örökítette meg.

aminek oka, hogy rendkívül alacsony felületi fényessége miatt kifejezetten nehéz megfigyelni – írta a raketa.hu.

A Földtől mintegy 32 millió fényévre, a Halak csillagképben található galaxis esetében emiatt különösen jól jött, hogy a James Webb a Hubble-lel ellentétben az infravörös tartományban beérkező fényt érzékeli, így könnyedén átlát a poron és más akadályozó tényezőkön. Mivel az űrtávcső a Földtől távol, a Lagrange 2 pontban állomásozik, így a fényszennyezés is kevésbé okoz neki problémát, mint a Föld körül keringő Hubble-nek vagy a földi távcsöveknek – ismertették.

A cikkből az is kiderült, hogy a James Webb által megörökített másik spirálgalaxis az NGC 7496, amely a Földtől 24 millió fényévre található, a Daru csillagképben.

Az újabb űrfelvételeket alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A ráció prófétája
2022. július 21. 11:11
"A Földtől mintegy 32 millió fényévre, a Halak csillagképben található galaxis" Egészen pontosan 32 millió éve volt ott. Azóta az Univerzum tágulásának köszönhetően már jóval messzebb van.
masikhozzaszolo
2022. július 21. 10:01
A falu éttermében vannak kirakva régi képek. Ez egy 32 millió éves kép. Csak hogy tudjuk. Mondjuk ha már volna időben előre fényképező gépem, megnézném mondjuk az Uniót. Úgy néhány évvel előre. Az jobban érdekelne. Annyit tudok, a fotón már nem vagyok.
vasvaril
2022. július 21. 09:51
The Eye of Terror
scion
2022. július 21. 09:00
miért kell mindent mindig kiszínezni, kíváncsi lennék egy sima képre is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!