Ez a harc lesz a végső? – az ukrán ellentámadás esélyei

2022. július 27. 08:51

Több harci eseményből arra lehet következtetni, hogy megindult a már egy ideje lebegtetett ukrán ellentámadás Herszon környékén. A sikeres támadáshoz a támadónak legalább 3:1 arányú erőfölénnyel kell rendelkeznie, de ezt még nem látjuk. Viszont minden jel szerint az ukránoknak lépniük kell, mert a hadigépezet finanszírozói bizonyítékot kérnek, hogy van értelme pénz önteni a háború folytatásába.

2022. július 27. 08:51
null

Folytatódik biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerzőnk, Somkuti Bálint Háború, közelről cikksorozata az ukrajnai háború legfontosabb, legérdekesebb aspektusairól és tanulságairól.

***

Egyre többször beszélnek ukrán vezetők arról, hogy megindult a sokak által várt hadművelet Dél-Ukrajnában. Már egy ideje hallani ukrán csapatösszevonásokról a térségben, sőt, a Mariupolnál megsemmisült 36. tengerészgyalogos dandárhoz hasonlóan

az ukrán elitalakulatokhoz tartozó 35. tengerészgyalogos dandár térségbe vezénylését már orosz források is megerősítették.

Az ukrán kormányzat felszólította a régióban lakókat, hogy ne adjanak hírt az ukrán csapatmozgásokról. A Dnyeper keleti partján fekvő Herszon városát ellátó legfőbb országúti híd, az Antonovszkij és több kisebb közúti híd súlyos sérüléseket szenvedett. Ukrán alakulatok jelentős orosz erőket kerítettek be, és lehet folytatni a sort.

A fentiek alapján könnyen kialakulhat az a benyomás, hogy megindult a már egy ideje lebegtetett ukrán ellentámadás Herszon környékén, és az oroszok egy jelentős vereség elé néznek legnyugatabbi hódításaik területén. A Dnyepertől keletre állomásozó alakulataik utánpótlása elvágva, és a közel háromszázezres lakosságú város, valamint a környező területek ukrán kézre kerülése már csak idő kérdése.

Az eddig leszállított 8, azaz nyolc darab HIMARS rakétavető tényleg csodafegyver,

pedig csak egy nyugati hadseregekben rendszeresített rakétatüzérségi üteg feléről van szó.

Nos, akkor jó a propaganda, ha a valóságra épít. Az előbbiekben bemutatottak azonban legalább annyira torz képet adnak a valós helyzetről, mint amennyire egy celeb photoshopolt képe az Instagram-profilon a valós személyről. Valahol a festékrétegek, a grafikai trükkök alatt ott az igazság, de a bőr nem olyan tökéletes, a fogak nem pont úgy állnak, és bizony a ráncok is mesterségesen el vannak tüntetve.

 

Ukrán katonák aknagránátokat tisztítanak gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai Harkiv térségében július 19-én

 

Megerősített információk szerint az ukrán hadsereg reguláris és harcedzett, azaz leginkább ütőképes egységeinek 60-80 százaléka megsemmisült a harcokban az elmúlt hónapokban. Ez azt jelenti, hogy a már említett tengerészgyalogos dandár előrevonása és szerepe is kérdéseket vet fel. Hogy valaki bejelentette egy hadrendi szám megérkezését, az még nem sok mindent jelent. Arról, hogy mennyire van a dandár feltöltve, felszerelve, ellátva, arról értelemszerűen nincs nyilvánosan elérhető információ. A hagyományos katonai erőszámvetés szerint a sikeres támadáshoz a támadónak legalább 3:1 arányú erőfölénnyel kell rendelkeznie a legtöbb területen. Bár a kelet-ukrajnai hadműveletek megmutatták, hogy napjainkban ez már koránt sincs így, nincs okunk kételkedni abban, hogy az ukrán katonai vezetés jelentős erőket vont össze. 

A nyílt, lapos terepen a kisebb falvak szabdalta hatalmas mezők ideális terep a harckocsiknak. (Érdemes Google Maps-en megnézni a területet.) A ritkán lakott Herszon megye nyugati területén a hírek szerint 4-5 orosz zászlóalj harccsoport tevékenykedik, azaz kb. kétezer katona. Már csak ezért is hihetetlenek a „jelentős erők katlanba zárásáról” szóló hírek.

A kémműholdak korában szárazföldi erőkkel végrehajtott hadműveleti, vagy hadászati meglepetést nehéz kivitelezni,

így egy bekerítéssel fenyegető helyzet kialakítása sem egyszerű. Hacsak nem sokkal mozgékonyabb a támadó fél. Fenti gondolatmenetet folytatva nem lennék meglepve, ha az ukrán ellentámadás fő erejét az átadott lengyel harckocsikkal felszerelt erők képeznék, amelyeket a szintén nemrég leszállított nyugati önjáró lövegek támogatnának. Ezek pedig képesek lehetnek a nyílt terepen egyes alegységek, egységek bekerítésére, még ha nem is a bejelentett nagyságrendben.

Tovább nehezíthetik a megszálló helyzetét a logisztikai útvonalakat ért sikeres HIMARS-támadások. Azonban a propaganda mögé nézve egy teljesen más kép rajzolódik ki. Az orosz barátsággal még véletlenül sem vádolható Tom Cooper hadtörténész is felhívja a figyelmet, hogy

az orosz katonai logisztika a vasutat használja.

Márpedig a Dnyeper keleti partjára vezető egyik vasúti híd a folyó duzzasztóművén fut. Lerombolása polgári lakosok tízezreinek az életét veszélyeztethetné. A másikról, az Antonovszkij vasúti hídról pedig szinte szó sem esett, a klasszikus acél traverzekből felépített híd ugyanis nagyon jól bírja a légitámadásokat. Ahogy azt a vietnámi háborúban sokszor támadott észak-vietnámi Paul Doumer híd, vagy a dél-ukrajnai Zatoka melletti Pidjominij híd mutatja. Arról nem is beszélve, hogy a képek tanúsága szerint súlyosan, de nem javíthatatlanul megsérült Antonovszkij közúti híd védelmére csoportosított orosz elhárító eszközök az utolsó támadásnál a tizenkettő HIMARS rakétából tizenkettőt semlegesítettek. Ráadásul úgy, hogy jelentések szerint

megtalálták a túlterheléses ukrán rakétatámadás ellenszerét:

állítólag az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer fejlettebb radarjai adták meg a lőelemeket a Pancir rövidhatótávolságú rakétáinak és gépágyúinak.

De mi lehet az ukrán támadás célja? Herszon városa? A Dnyeper torkolata? Tény, hogy az ukrán egységek – foci szakkifejezéssel élve – régóta lopják a távolságot, és egyre közelebb kerülnek úgy a folyóhoz, mint a nagyvároshoz. Első gondolatom az volt, hogy a támadás célja a morál erősítése, a hónapok óta nagyrészt visszavonulásban lévő ukrán fegyveres erők harci kedvének feltüzelése. Lényegében egy diverzió, egy gyengébben védett, de fontos célpont ellen. Azért, hogy eltereljék a figyelmet, és

erőforrásokat vonjanak el a hamarosan elkerülhetetlenül meginduló kelet-ukrajnai orosz támadástól.

Történelmi példaként a balvégzetű dieppei rajtaütés jutott az eszembe.

Mielőtt azonban tovább juthattam volna a gondolatmenetben, megjelent Francis Fukuyama főideológus interjúja a Deutsche Wellén, amely mindennél jobban rávilágít az offenzíva hátterére. „És ezért tartom fontosnak, hogy Ukrajna területeket foglaljon vissza a nyáron. Vissza kell nyerniük a katonai kezdeményezést. Mert a Nyugat egysége mindenekelőtt azon múlik, hogy az emberek továbbra is elhiszik-e, hogy van katonai megoldás a problémára. Ha az az érzésünk, hogy a háború egy patthelyzetbe jutott, ami sokáig tart, akkor az egységen repedések keletkeznek. Utána pedig egyre hangosabban szólítják majd fel Ukrajnát, hogy adja fel a háború befejezése érdekében” – fogalmazott Fukuyama.

Összefoglalva a fentieket: úgy néz ki, az ukrán hadigépezet finanszírozói benyújtották a számlát.

Bizonyítékot kérnek, hogy van esélye, van értelme pénzt önteni a feneketlennek tűnő katlanba,

az oroszok elleni háborúba. Csak nehogy egy újabb „Halál ötven órája” legyen belőle. Mert ebben az esetben a már korábban gyakorlatilag fizetésképtelenné vált Ukrajna mögül fénysebességgel fognak kihátrálni az elszabott szankciók hatásaitól szenvedő nyugati államok. A következményeket, azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni, hiszen a jeleit már a bőrünkön érezzük. A Trónok Harca után szabadon: Közeleg a tél!

--

Nyitókép: Ukrán katonák harcálláspontjukon, a Harkiv közelében húzódó orosz fronton július 2-án.

fotó: MTI

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolt
2023. július 27. 19:23
Eggy fontos dolog van. Ha úgy akarja az orosz nem jön több kőolaj. Így az ukránoknak se menne. Max ásóval kapával kézifegyverrel támadjatnának az ukránok. Ez nem vicc tény. Mégis akkor miért tamadgatja putyin? Talán kisebb veszteség mellett miután befejezte az egészet,hataros lesz velünk a nyugattal oroszország.Így ő telepíthet ide atomot.. De le kell épétse az ukrán haderőt,hogy a továbbiakban ne érhesse meglepetés. Elvileg több éves szívás jön. Egyes zsidók megszedik magukat a másikak meg elbuknak..Tanulni kéne tőlük,hogy lehet holokauszt meg stb aztán 1 millió helyett mara 10millio ra szaporodni....Rafonált dolog a háború a pénzemberek játéka. Szerintem
Nasi12
2022. július 31. 10:50
Síksági harcban az oroszok tapasztaltabbak.
Palatin
2022. július 28. 12:24
A Nyugatnak Oroszország mindenáron való gyengítése a legerösebb stratégiai célja. Ezért hajlandó még nagy kozkázatokat vállani, és óriási pénzeket befektetni is. Tulajdonképpen nekik más alig-alig számít. Jelenleg az a nagy kérdés, hogy meddig hiszi és reméli a Nyugat azt, hogy Ukrajna fegyverekkel való kistafirungozása valóban alkalmas lesz erre a célra. Ma még bíznak ebben. De Ukrajna a földrajzi helyzete miatt, Oroszország árnyákában biztosan nem gyözhet. Az oroszok addig tudják emelni a tétet, ameddig akarják. A Nyugat már a kezdet kezdetén zsákutcába lavírozta magát. Számukra már a saját presztizsükröl is szó van. Ezért is próbálnak már szinte pánik szerüen mindent bevetni. De közelednek ahhoz a ponthoz, ahol meg kell állniuk. De az oroszok még ekkor is rátehetnek egy lapáttal. Az is biztos, hogy ha a Nyugat biztos lesz abban, hogy ezzel a háborúval nem tudják Oroszországot annyira legyengíteni, ami számukra egy fontos stratégiai elönyt hozna, akkor Ukrajna teljesen érdektelen lesz a számukra. Csapásszerüen otthagyják. Az uniós csatlakozásból sem lesz semmi. Az újáépítésben csak annyira fognak segíteni, hogy az nekik gazdaságilag megérje. Mindez elöre látható volt, és Orbán ezt elöre is látta. Ezt persze ök nem fogják elismerni, söt még az is elöfordulhat, hogy "okos elemzöik" kitalálják: "Az ukránok azért veszítettek, mert Orbán nem támogatta öket." Ma a totális szellemi és morális irracionalitások világát éljük. Ezt a korszakot azok fogják egészségesen túlélni, akik megtartják szellemi és morális erejüket és integritásukat.
Palatin
2022. július 28. 12:10
Egy orosz, ha Ukrajnába megy, hazamegy. Ukrajna egy elég "érdekes" ország. Ahogy a Biblia szerint Isten a férfi bordáiból alkotta a nöt, úgy kelt életre Oroszország/Szovjetunió bordáiból Ukrajna is. Nézzük csak a térképet: https://www.valaszonline.hu/wp-content/uploads/2022/03/274179815_130934049489271_7958388682380502613_n-1.jpg Az egész ország "ajándékokból" tevödik össze, a magyar "ajándékot" a Kárpátalját is beleértve. Ha valaki ismeri Oroszország és Ukrajna történetét, beleértve a 2. világháború történetét is, az nem csodálkozik azon, hogy ez a háború kitört, mert ennek egyszer ki kellett törnie. Hogy a világháború alatt, kezdetben a németek orosz földön olyan gyorsan elöre törtek, annak egyik oka az volt, hogy az ukránok együttmüködtek a nácikkal. A szovjet gyözelem elsösorban az oroszoknak köszönhetö. Minthogy a szovjetek célja természetesen az volt, hogy a németek ne tudják öket mégegyszer megtámadni, le akarták öket területileg is gyengíteni. De mivel nem voltak határosak Németországgal, Lengyelországot 3-400 km-el nyugatra tolták, több mint két Magyarországnyi lengyel terület került a Szovjetunióhoz, amit a lengyelek nagyjából nyugaton Németországból megkaptak. Tehát ezek a lengyel területek kvázi szovjet, de nem ukrán, hadizsákmánynak tekintendök. Sztálin, - aki, mint Chruscsov is, azt hitte, hogy a Szovjetunió örökéletü lesz, nem tudta, kik jönnek utána -, a Lengyelországból elcsatolt területek nagy részét Ukrajnának ajándékozta, akik a háború vége felé már eléggé hösiesen harcoltak, (amikor már az ukrán nácikat kiiktattát, az ellentámadás lendületbe jött, azelött sumákoltak). Tehát ma Uktajna tulajdonképpen bitorolja a szovjet hadizsákmányt. Moszkvának nyilván ez sem tetszik. Ukrajna a közösen elejtett zsákmánnyal meg akart lépni. Miután Ukrajna önálló lett, az USA rögtön kapcsolt, hogy végre itt az alkalom, hogy az oroszokkal leszámoljanak. A német újraegyesítéssel úgy látták, hogy a Szovjetunió/Oroszország elég "gyenge" (6500 atomtöltettel, bruhahaha...) ahhoz, hogy egy cseles húzással harapófogóba foghatják. Bár a jámbor, hiszékeny Gorbacsovnak megigérték, hogy a Nato nem fog keletre terjeszkedni, de ez csak szándékos beetetés volt. Bár a németek és franciák kezdetben ellene voltak az oroszok nyilt provokálásának, de aztán beadták a derekukat. Ukrajna felvételét a Natoba viszont még Merkel is hevesen ellenezte, de az USA nem engedett. Ez az oroszoknak egy sötétvörös vonal volt. Az USA elkezdett beköltözni Ukrajnába olyannyira, hogy már csak az atomfegyverek hiányoztak onnan, Moszkvára irányítva, attól 400 Km-re. No ekkor szakadt el Putyin cérnája. Aki ezen csodálkozik, az tényleg nagyon zöldfülü. Azt is tudni kell, hogy az oroszok, ha szorítóba kerülnek, nem majréznak sokat, bevetik az atomfegyvereiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!