Nagy a nyomás, hogy jófiúkról és rosszfiúkról írjunk – a szólásszabadságról vitáztak az MCC Feszten

2022. július 30. 16:25

A nyugati sajtó nagy része egyoldalú képet fest a háborúról, de ez nem volt mindig így. A Facebook baloldali hírekkel bombáz, pedig az újságírás alapja az objektivitás. Az MCC Feszt eseményén jártunk!

2022. július 30. 16:25
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A gyűlöletbeszéd és a szólásszabadság viszonyáról beszélgettek az MCC Feszten, a résztvevők Ed West brit író, Gladden Pappin, az MCC vendégoktatója, Julius Strauss, az MCC oktatója és John O’Sullivan, a Danube Institute igazgatója voltak.

Hogyan haladhatjuk meg az egyéni nézetek megjelenését az újságírásban? A kommunista megközelítés az volt, hogy a sajtó csak a párt érdekét követi. Nem szabad elhinni, hogy az újságírásunkkal javítjuk a világot, mert elfogulttá teszi a munkánkat – véli Julius Strauss. Strauss élt Oroszországban, és mint elmondta, az orosz sajtó sokáig az orosz narratívát képviselte, de egészen 2014-ig alapvetően tényszerű. Később már hamis történeteket jelenített meg. Az újságíró nem teheti meg, hogy megszűri a híreket, csak mert nem tetszik neki az igazság.

O’Sullivan szerkesztőként egyetért az imént kifetett küldetéssel, miszerint

a legfontosabb az igazság.

A publicistának és a riporternek meg kell maradnia a szakmájánál. Mostanában egyenesen a bulvársajtónak kell néha megrugdosnia a régi, neves lapokat, hogy őszintén tárjanak fel bizonyos témákat, például a genderkérdés ügyében.

West szerint háború idején nagy a nyomás, hogy a hírekben „jófiúk” és „rosszfiúk” szerepeljenek.

Néha valóban vannak ilyenek, de a narratíva így sokszor túlságosan egyszerű. Oroszország rossz, Franciaország jó, még akkor is, ha a francia rendőrök erőszakosan vernek szét tüntetéseket. Németország is jófiú, dacára annak, hogy korábban közelebb állt Oroszországhoz, mint bárki más.

Strauss felidézte egy olyan újságíró példáját, aki bár Amerikával szimpatizált, de amikor riporterként látta, hogy amerikai katonák civileket lőttek le Irakban, mégis képes objektívan leírni a helyzetet. Ennek ellenére szerinte látni kell a nagy képet, például Bosznia nyilván áldozat volt a délszláv háborúban. West a nagy kép szem előtt tartására utalva megemlítette, hogy Szíriában is a nagy képet tartották szem előtt a lapok, és közben a Nyugat felfegyverzett egy halom dzsihadistát.

Pappin szerint Donald Trump után megváltozott a közösségi média. Tíz éve hozott egy amerikai lap egy cikket, miszerint van jobb- és baloldali Facebook. A Facebook ugyanis korábban politikailag kategorizálta felhasználóit, és igyekezett lehetőleg mindenkit bevonni. Mindenkinek azt mutatta, amit szeretett olvasni. A republikánusok például főleg arról találtak cikkeket, hogy egy bátor fegyverviselő amerikai megállított egy bűncselekményt. A baloldaliak pedig arról, hogy a fegyverek veszélyesek. Tehát korábban erősítette az oldal a már létező politikai véleményeket.

De mikor már mindenkit bevonzott ez a felület, és Trump megváltoztatta a médiához való hozzáállást, a Facebook is reagált. Valamikor Trump kormányzása alatt

a cég elkezdte baloldali tartalmakkal bombázni az olvasókat,

és így tett a Twitter is. A cégek elkezdtek szűrni is a hírek között, például a legutóbbi választás során Joe Biden fiáról nem lehetett bizonyos negatív híreket megjeleníteni – fejtegette Pappin.

O’Sullivan szerint ha rákeresünk a kedvenc éttermünkre, a Google egy halom más éttermet elénk tesz. Ugyanez a helyzet a sajtóval: ha rákeresünk adott témákra, egy halom ellentétes találatot is kapunk előtte. Nem érvényesül az egyenlő kritika szabálya, a baloldal számára kedves témákkal nem így járnak el az oldalak. A narratíva, miszerint a liberális demokrácia áll szemben a gonosz populizmussal, téves, de ezt erőltetik a lapok.

Ez nem volt mindig így, O’Sullivan szerkesztőként a kiegyensúlyozottságra törekedett. A szerkesztőknek az „őszinteség papjainak” kell lenniük, csakis így nevezhetik a terméküket újságnak. Ez nem a woke hozzáállása, ők nem akarnak vitát, nem akarnak kíváncsiságot látni, és

ma ők uralják a szellemi vita megannyi intézményét a nyugati világban.

Fotó: Gyurkovits Tamás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2022. július 30. 18:48
Huss,és pöcc, a Hír Tv adása most éppen fogható -nálunk legalább is. Huncut a Vodafon nagyon is gyakran!
Marcellina
2022. július 30. 18:09
A vodafon kábeltévén nem fogható az MCC Feszt adás. Sajnos gyakran előfordul, hogy nem jön be a Hírtv. Minden más nyugodtan fogható,ncsak a Hirtv nem.
BlancoAgilon38
2022. július 30. 17:26
#Nehidd El: Már régen tudom ezt. Beírod, hogy boldog fehér nő, és a képek 99 százalékban fekete gyerekkel, férjjel mutatják őket. Undorító.
Nehidd El
2022. július 30. 16:39
"ha rákeresünk a kedvenc éttermünkre, a Google egy halom más éttermet elénk tesz. Ugyanez a helyzet a sajtóval: ha rákeresünk adott témákra, egy halom ellentétes találatot is kapunk előtte" Hovatovább az igazi találatot meg sem jeleníti. De nem amiatt, hogy formálisan letiltották volna, hanem csak úgy fű alatt. A legdurvább, jól ismert, de elégszer nem megismételhető horror a képkeresés a "happy white woman" kifejezésre. Aki esetleg mégsem ismerné, próbálja ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!