The Times: A szankciók Putyint erősítik

2022. július 25. 10:39

A lap szerint az a veszély fenyeget, hogy felgyorsul Moszkva közeledése Kínához.

2022. július 25. 10:39
null

A The Times azzal kezdi cikkét: a Nyugat abban a hiszemben hozott szankciókat Oroszország ellen, hogy ezzel megpróbálja változásra bírni az orosz elnök politikáját. 

Az orosz gazdaság egyik igen tekintélyes szakértője azonban arra figyelmeztet: a szankciók ugyan gyengítik Oroszországot, ellenben erősebbé teszik az elnököt, mert a lakosság és az elit még inkább függ tőle. Richard Connally szerint Oroszországnak gondokat okoznak a megtorló intézkedések, azonban lassan alkalmazkodik az új körülményekhez. A visszaesés valószínűleg elmarad a várt szinttől, a bevételek viszont az áremelkedés folytán nőnek, így van miből megvédeni a szavazóbázist a legrosszabb hatásoktól.

Ennél is rosszabb, hogy felgyorsul Moszkva közeledése Kínához.

A háború első néhány hete után visszatértek a normálisra hasonlító állapotok Oroszországban és a nagy többség megélhetése eleve függ a kormánytól vagy valamelyik nagy állami vállalattól. Nem lázadtak az oligarchák sem, amikor külföldi érdekeltségeik jelentős hányadát befagyasztották. Sőt, fokozott hűséget kell tanúsítaniuk a Kreml iránt, mert különben megvádolják őket, hogy

az áruló 5. hadoszlophoz tartoznak.

Moszkva szerint a Nyugat hanyatlik, ezért az ország jövőjét és szuverenitását sokkal jobban szolgálja, ha keletre helyezik át a politika súlypontját. A szankciók csak ráerősítenek erre a meggyőződésre. Kína, India és Irán készségesen betölti a rést, vagyis nő a távolság a nyugati partnerektől. Putyin pedig továbbra is azon lesz, hogy a maga javára aknázza ki a szankciókat és azokkal igazolja az elnyomás fokozását, valamint a még inkább transz-atlanti-ellenes irányvonalat.

Nyitókép: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2022. július 26. 00:13
Dakota közmondás szerint, ha észre veszed, h a lovad megdöglött, szállj le róla.
Józsi6
2022. július 25. 13:40
Úgy látszik hogy Gyuribácsi rossz lapba fektetett. Nem a New York Timesbe hanem a The Times-ba kellett volna. Már régen Akkor nem lett volna sem Hitler sem Angela Merkel ott az év embere. Ziliboy mikor lesz az ? Mert annyira jók a tippjeik...
Ödenburger
2022. július 25. 13:34
Az nem lehet hogy Orbánnak már megint igaza volt!
Piliscsabai
2022. július 25. 13:25
Oroszország az európai kultúra része 1000 éve. Már a Novgorodi fejedelemség komoly kereskedelmet folytatott, számos Hanza városban volt novgorodi képviselet, szőrméket, nemesfémeket, drágaköveket árultak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!