Járvány, kuruzslók, babonák: így tombolt 150 éve a kolera Magyarországon

2022. szeptember 19. 21:00

1872-ben robbant ki az utolsó nagy kolerajárvány Magyarországon. A korabeli lapokat nézve ordít a párhuzam a mostani koronavírus-fertőzéssel, hiszen akkor is megjelentek a csodaszereket áruló kuruzslók és a szenzációhajhász írások.

2022. szeptember 19. 21:00
null
Sal Endre
Sal Endre

1872 októberében ütötte fel a fejét a kolera a fővárosba, a hányással, hasmenéssel és sok esetben végzetes kiszáradással járó fertőző betegség. A statisztikák szerint november 3-ig 266 ember betegedett meg és 61 hunyt el.

Ekkor még optimisták voltak az újságok, s azt jósolták, nem lesz olyan pusztító a betegség, mint a korábbi öt kolerajárvány idején. 1831-ben például 200 ezer áldozatot hozott a fertőzést: „Szerencsére nem olyan mérges természetű, mint az előbbiek, úgyhogy az óvatosság szükséges ugyan, de az ijedelem fölösleges” – írták az újságok, ám tévedtek. Hamarosan ugyanis már az egész országban áldozatokat szedett a kolera.

Természetesen gyorsan megjelentek a járvány elleni csodaszereket árulók is.

Nagymaroson például abban hittek, ha a rozst kávéként megpörkölik, s tesznek hozzá némi pálinkát, akkor felépülhetnek a betegségből. „Erős férfi ebből két, nő egy evőkanállal, gyermek egy kávéskanállal vegyen” – szólt a recept.

A kolera pusztítása. A francia Le Petit Journal illusztrációja. Forrás: Wikipedia

 

Nagyváradon a fenyőmag főztjét tartották megoldásnak, s közben jött a hír, hogy Pesten elfogtak egy csodagyógyszereket áruló kuruzslót, aki a rák, a vízkór és a kolera ellenszerét próbálta nem kevés pénzért eladni. Grósz, Grob és Krunk doktor néven mutatkozott be, ám miután a budai fenyítőtörvényszékre szállították, kiderült, hogy Blum az eredeti neve és természetesen nincs doktori címe. Sok cég hirdetett csodaitalt, így például a Berger-féle kátrányoldatban is sokan hittek.

A kolera egyre több áldozatot szedett, ennek ellenére több lapnak még viccelni is volt kedve. A Borsszem Jankó nevű élclap például azt írta, egy ellenszere van a kolerának, ha az ember készít egy kis zacskót, kivarrja világoskék gyöngyökkel, tesz bele három kialudt faggyúgyertyát és az egészet az orra alá köti, ha utcára megy.

A Szegedi Híradó még ennél is tovább ment. Miután a városban is sokat rettegtek attól, hogy elkapják a kolerát, az újság a következő megoldást találta ki: „Ha valaki annyira fél a kolerától, hogy már rögeszméjévé vált az annak révén való elpatkolás:

Arról is beszámoltak a lapok, hogy Kassán például egy szegény ember annyira félt a kolerától, hogy belevetette magát a Hernád folyóba. Kihúzták és kórházba szállították, ám onnan pedig megszökött. Ellenpéldaként pedig azt az elbocsátott írnokot hozták, aki – pénze nem lévén – kolerásként jelentkezett egy pesti kolerakórházba azért, hogy teljes ellátás mellett csak feküdnie keljen naphosszat.

1872 decemberére a járvány fokozódott, ami meglátszott a pesti kávéházak látogatottságán is, kevés ember lézengett bennük. Egyre szigorúbb hatósági intézkedéseket hoztak a kolera megfékezésére, s ha valaki nem tartotta be a szabályokat, komoly büntetésre számíthatott. Így a lapok is megírták, hogy fertőtlenítés elmulasztása miatt megbüntették többek között Auguszt Antal bárót, a vízivárosi királyi gőzmalom tulajdonosát és Berger-mészárost. Tragikus történetekről számoltak be a lapok.

A fiatal Kindris Ilona például a házassága reggelén halt meg kolerában,

de súlyos csapás érte az aradi távírdahivatal főnökét is. Három nap alatt három gyereke halt meg kolerába, és két megmaradt fia is betegen feküdt. A csapások annyira megviselték, hogy „rövid 3 nap alatt évtizedekkel vénült, és fiatal kora dacára aggastyán külsejével bír”– számoltak be az esetről az újságok. Egy különleges történetről is írtak a lapok, ezek szerint Debrecenben elhunyt kolerában egy nő, akit miután levetkőztették, kiderült, hogy valójában férfi. Több újság is úgy hozta a hírt, hogy a kolera férfivá változtatta a debreceni nőt.

Sok olvasó úgy érezte, hogy a lapok pánikot keltenek azzal, hogy túl sokat írnak a koleráról (erős párhuzam a koronavírus-fertőzéssel). Egy előfizető például felszólította a Magyar Újságot, hogy kevesebbet írjon a szörnyű fertőzésről. A lap vezetősége azzal védekezett, hogy ők eddig is csak feleannyit foglalkoztak a járvánnyal, mint a konkurens újságok.

Az utolsó nagy kolerajárvány csaknem 200 ezer áldozatot szedett Magyarországon és 1874 januárjában ért véget.  

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. szeptember 20. 07:30
-Blum nevezetű csaló. :-)))))) Azért ne adják már be, hogy a zsidók nem szeretik a pénzt. De igen. :-)))) -" az aradi távírdahivatal főnökét is. Három nap alatt három gyereke halt meg kolerába, és két megmaradt fia is betegen feküdt." Ezek után ki mondja azt, hogy az élet jó? Nagy szar, bármikor érhet ilyen csapás. (Kivéve, ha nincs gyereked.) Nem lettem volna szegény ember helyében.
ZeroTadpole8073
2022. szeptember 20. 00:54
Berger? Akkor még nem Gábornak hívták őket?
NeMá
2022. szeptember 19. 22:12
Fenyőmag főztjét az nem is hűlyeség! ELeve a halálok a kiszáradás, azaz sokat ittak belölle akkor túlélhették.
Tibi72
2022. szeptember 19. 22:12
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!