Szlovák kormányfő: Megszűnik a bizonytalanság, ha Putyin elveszti a befolyását

2022. október 07. 17:10

Eduard Heger szerint megnyugszik a piac és csökkenni kezd a földgáz ára, ha gyengül az orosz elnök pozíciója.

2022. október 07. 17:10
null

A szlovák kormányfő úgy fogalmazott, csökkenhet a gáz ára, ha az orosz elnöknek nem lesz akkora befolyása Európában. Eduard Heger amennyiben az orosz elnök hibrid háborút folytat Európa ellen, játszik a gáz árával és a mennyiségével, csak a saját haszna érdekli.

Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök elveszíti a befolyását Európában, megszűnik a bizonytalanság, megnyugszik a gázpiac és csökkenni fog az ár”

– fogalmazott a szlovák miniszterelnök az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozója után. A politikus szerint az orosz elnök ugyanannyi bevételt akar lényegesen kevesebb teljesítésért.

Heger az Infostart szerint kulcskérdésnek nevezte a gáz árának alakulását. Kijelentette, azt a gázt vásárolják, ami eredetileg Ázsiába ment volna, most mégis Európába jön. 

A gázárakat úgy kell beállítani, hogy számunkra garantált legyen a szállítás és az elegendő kapacitás is. Mert hiába lesz alacsony a gáz ára, ha nem kapunk, akkor ez rajtunk semmit sem segít”

– szögezte le.

Heger megköszönte a norvég miniszterelnöknek a gázszállítás növelésért a nemrég átadott lengyelországi gázvezetéken keresztül, mivel ez Szlovákia számára is előnyös.
Pozsony uniós szinten azt fogja szorgalmazni, hogy a 27 tagállam megállapodjon az árról. Heger szerint Oroszország fenyegetést jelent, ezért az uniós országoknak egységesnek kell lenniük és együtt kell működniük.

Kapcsolódó

Prágába utazott Orbán Viktor
A magyar miniszterelnök is részt vesz a rendkívüli EU-csúcson a cseh fővárosban. BŐVEBBEN...

A magyar miniszterelnök is részt vesz a rendkívüli EU-csúcson a cseh fővárosban.

Nyitókép: Lukas Kabon/AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kala pál
2022. október 08. 06:09
Hirtelen, erős hidegben az Usa saját magát nem tudta gázzal ellátni, orosz gáz húzta ki a csávából:https://www.origo.hu/gazdasag/20180110-sziberiai-gaz-segit-futeni-bostont.html Kérdezem: ismétlődés esetén jut Európába gáz?
hlaci83
2022. október 07. 21:14
Miért gondolják, hogy egy esetleges Putyin utód jobb lenne???
Takagi
2022. október 07. 20:12
Jöhet rosszabb mint Putyin!
Egy Ember
2022. október 07. 19:30
Tanult a tinó, ökör lett
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!