Vágyálom vagy valós esély Putyin megbuktatása?

2022. október 15. 19:00

Ismét górcső alá vették – ezúttal, mint az Index kiszúrta, a The Independent –, hogy mekkora az esély arra, hogy az orosz elnököt a külső és belső nyomás hatására félreállítják. Spoiler: ha van is rá esély, nem a jól fésült nyugatias fiúknak van erre a legnagyobb sanszuk.

2022. október 15. 19:00
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Vlagyimir Putyin elveszítette az orosz elit támogatását, ezért meg fog bukni” – a tételmondatot akár most is írhatta volna bárki, azonban valójában 2015-ben mondta Borisz Karaglickij orosz politológus a Neues Deutschland című német lapnak. Mert igen: minimum ennyi ideje várják, hogy az elit megbuktatja az orosz elnököt, ha már a tüntetéssorozatokkal – például 2012-ben, s azóta sokszor – az elégedetlen nép ehhez kevés volt, s most is inkább otthon marad a zöm, minthogy kockáztassa a kőkemény büntetést, ami annak jár, aki például az invázió vagy a behívók ellen felszólal. Mivel a külső tényezők – nyugati szankciók, diplomáciai perifériára szorítás, hangzatos fenyegetőzések, utóbb pedig Ukrajna támogatása pénzzel, fegyverrel, paripával – nem bizonyultak elegendőnek Putyin elmozdítására, a belső szereplők tetteire helyeződött a hangsúly és a remény.

Most úgy tűnik, hogy a két tényező – külső szorongattatás és növekvő belső elégedetlenség – talán egyszerre lehet jelen, így például az Index is alkalmasnak látta a helyzetet Mary Dejevsky Independent számára írt cikkének szemlézésével, méghozzá azzal a címmel, hogy Túléli a saját háborúját Putyin, vagy megbuktatják?

Röviden összefoglalva: nem nagy a valószínűsége az orosz elnök bukásának rövidtávon,

noha a háború elvesztésére is úgy tűnik, van már esély; a várakozásokkal ellentétben azonban

nem a pacifista vagy éppen nyugatos orosz hangok Putyin legerősebb ellenzéke, hanem éppen a háborúpártiak,

akik szerint az elnök túlságosan kesztyűs kézzel bánt Ukrajnával és/vagy alkalmatlan módon indította meg a támadást.

Ami a részleteket illeti, a cikk szerint

  • a kercsi híd elleni támadás Putyinnak személyes pofon volt
  • miközben az ukránok tovább nyomulnak dél és kelet felé

közben az orosz elnök veszít népszerűségéből, hiszen

  • a háború a tervezettnél tovább tart és nagyobb áldozatokat követel
  • ezért mozgósítást kellett elrendelnie, ami ráadásul számos visszaéléshez vezetett, amit már a Kreml-barát prominensek is szóvá tettek.

 

Több ezer idős, diák és beteg kapott behívót Oroszországban tévesen

Az Index hétfői cikkében azt írja: felfüggesztették tisztségéből az orosz Távol-Kelet egyik régiójának toborzásért felelős katonai vezetőjét, amiért több ezer embernek tévesen küldött behívót a részleges mozgósítás keretében - közölte hétfőn egy helyi tisztségviselő. Az esetről Habarovszk határterület kormányzója, Mihail Degtyarjov számolt be a Telegram-csatornáján. Azt írta, hogy a felelős illetékest, Jurij Lajkót felmentették tisztségéből.

 

Továbbá híresztelések szólnak (vagyis a ma megszokott Twitter-újságírás normái szerint az ukrán katonáktól tömegesen érkező frontbejelentkezéseket készpénzként tálalva) az orosz hadsereg felszerelés- és emberhiányáról – ugyanakkor ezt a toborzóirodákból kiszivárgó fotók és videók is alátámaszthatják –, valamint olyan komoly dolgokról, minthogy a Pentagon forrásai szerint valaki csúnyát mondott Putyinra a Kremlben.

A cikkben ugyanakkor megjegyzik: a legelégedetlenebb Putyinnal éppen a háborút kezdetben támogató jobboldal, amely inkompetensnek tartja az orosz hadvezetést (részben nekik lehet válasz „Armageddon tábornok” megjelenése).

 

„Armageddon tábornok" személyében új főparancsnokot állított a hadsereg élére Putyin

Miután Ukrajna nemrég több területet foglalt vissza, mint amennyit az orosz hadsereg az elmúlt hat hónapban elfoglalt, az orosz védelmi minisztérium múlt szombaton Szergej Szurovikint nevezte ki a háborúban folyó műveletek új főparancsnokává. A CNN megszólaltatta az orosz légierő egykori hadnagyát, Gleb Irisovot, aki alatta szolgált Szíriában.

 

Putyin leváltása és egy új vezető békelehetőségei kapcsán pedig azzal a viszonylag őszinte mondattal zárja a bekezdést a szerző, hogy „ez lehetséges, ahogy az ellenkezője is”.

Ugyanakkor az írás szót ejt arról, hogy Putyin leváltása nélkül a magát nyeregben érző ukrán vezetés nem lesz hajlandó tárgyalni, noha az oroszok részéről már láthatóan a diplomáciai megoldás is felmerült. Ugyanakkor a megfogalmazott orosz hadicél a Donbász megszerzése (vagyis ahogy haladnak a dolgok: és a Krím megtartása), valamint Ukrajna NATO-tagságának megakadályozása, ami még mindig közelebb áll a valósághoz, mint az ukrán hadicélok, vagyis minden visszaszerzése.

Ugyanakkor az egyre valószínűbb, hogy a háború hosszútávú hatásai nem fognak jót tenni Putyin megítélésének a szerző szerint.

Nyitókép: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackgarlic
2022. október 16. 22:06
A béke záloga az amerikai és a brüsszeli, a Bilderberg csoport által grammra megvásárolt politikusok teljes megbuktatása, nem Putyiné
DonCiccio
2022. október 16. 09:45
Csak ez a fotó van a Mandi archívumban, ahol Putyin katonákkal és főtisztekkel van ? Egy másikkal váltogatva ahol veteránokkal látható és ünnepi beszédet mond?
Gyzoltan
2022. október 16. 07:25
"Európai-téridőnek" szánt válasz, lásd fenn... "- most "kótyavetyélődik el" a Holokauszt mártíriuma?" -nem tudom mire gondolsz, de... A Holokauszttal kapcsolatban az alábbi anyaggal találkoztam az Interneten, nem fűznék hozzá megjegyzést; JÓ HÍREK AUSCHWITZBÓL! A következő az ausztráliai A.N.M.-ből van, P.O. Box 40, Summer Hill, N.S.W. 2130: "Kedves és tisztelt olvasónk.: 1945 után sok egymásnak ellentmondó állítást hoztak nyilvánosságra azoknak a zsidóknak (és másoknak) a számáról, akik Auschwitz-Birkeneu (Oswiecim, koncentrációstábor)-ban vesztették életüket. Az utóbbi időkben kerültek dokumentumok nyilvánosságra, amelyek ezeket a számokat jelentősen korrigálták lefelé, valószínűleg azt jelezve, hogy a túlélőink száma nagyobb. Talán a gyakran publikált 6 milliót (noha mi maximum 4.3 millióról tudunk) is helyesbíteni fogják. Dr Nathan Nussbaum, a zsidó holokauszt tanulmányok vezetője. A Francia Köztársaság hivatalos dokumentumai alapján. (a háborús bűnök vizsgálatának intézete) szerint Auschwitz halottainak száma: 8 000 000 A francia "Le Monde" szerint (1978 április 20-án) 5 000 000 Az Auschwitz-Birkenau-i gázkamra emléktábla szerint, amelyet 1990-ben a lengyel kormány eltávolított 4 000 000 Rudolf Hoess, az auschwitzi tábor parancsnokának kihallgatási jegyzőkönyve szerint 3 000 000 Yeduha Bauer, a korunkbeli zsidóság történeti intézetének igazgatója a Jeruzsálemi héber egyetemen 1 600,000 A francia "Le Monde" szerint (1989 szeptember 1-én) 1 443 000 Raoul Hilber professzor, holokausztkutató és az " Az Európai zsidóság megsemmisítése" c. könyv írója" 2. kiadás 1988-ban 1 250 000 Lengyel tudósok szerint G.V. DPA - 1990 júliusi jelentés 1 100 000 Gerald Reitlinger, az "Endlösung" írója 850 000 1989 őszén M. Gorbacsov kinyitotta a szovjet archívumokat amelyek adatai alapján az auschwitzi halotti jegyzék nyilvánosságra került - a legfontosabb okirat 74 000
Gyzoltan
2022. október 16. 06:07
Ma Oroszország egyenlő Putyinnal! -ezzel a háborút kiprovokáló zsidóság is tisztában van! Putyin kivonása eszményi káoszt okozna.., mely Oroszország felszámolásával járhatna... Ennek megfelelően várható, hogy a mindenhova beépült "világ-legjobb titkosszolgálata" komoly kísérlete zajlik Putyin likvidálására, minden elképzelhető, és elképzelhetetlen eszközzel, megoldással, bármivel.., ehhez kétség nem férhet! Kizárt, hogy ezzel az orosz vezető ne lenne tisztában, s a zsidóság elleni védekezése, ellenintézkedései akár az antiszemitizmus ideális vádját kiválthatják, mellyel végképp a legázolt, földbe-taposott Németország sorsára lehet juttatni Oroszországot... Ez természetesen fikció, csak vélemény, melyhez egyáltalán nem köthető a zsidóság emberiségellenessége, amely szintén csak fikció, az ezer-évek tapasztalata ellenére is... -nem sok jót hozott, nem sok jót ígér a most folyó orosz-zsidó háború...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!