Guardian: A populista jobbosok imádják a folkos számokat az Eurovízión

2022. november 19. 07:02

A jobbosok az Euróvízió közben is jobbosok, és más népek hagyományait is szeretik. Mily meglepő. Szilvay Gergely kommentárja.

2022. november 19. 07:02
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A „populista, radikális jobboldalt” jelentősebben támogató országok Eurovízió-nézői nagyobb arányban szavaztak más országok „etno-tradicionalista” versenyszámaira – írja a Guardian összefoglalván egy holland kutatócsoport eredményeit.

A holland kutatók 20 évnyi Eurovízió negyven országának több mint hétszáz dalát nézte át. Mint írják: „a populista radikális jobboldalt nagyon nacionalista narratívákkal párosítják, az hazai hagyomány valamiféle befelé forduló, nativista védelmében a globalizáció modernizáló és homogenizáló hatásával szemben”. Ezért aztán a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy más országok lokális hagyományainak a kifejeződése talál-e támogatásra idegen népektől, azaz a nézők mások hagyományait is szívesen támogatják-e. Az eredmény az, hogy igen.

Hozzáteszik: az „állítólag befelé tekintő, nativista világlátással rendelkező populista radikális jobboldalon az etnotradicionalizmus kifejeződéseire szövetségesként tekintenek egy szélesebb narratív küzdelemben: a hazai populista érzések meghatározzák az eurovíziós szavazói szokásokat.”

Lefordítom: a kicsit hagyományosabb felfogású, még nem teljesen önazonosság-vesztett európai országokban kicsit magasabbra értékelik a hagyományokat, többen szavaznak a jobboldalra, és más népek hagyományait is jobban értékelik. Mindez pedig kimutatható az Eurovízió szavazói magatartásában.

A jobbosok az Euróvízió közben is jobbosok, és más népek hagyományait is szeretik.

Annyira mondjuk nem meglepő. Azt nem teljesen értem, hogy a holland kutatók itt most a „populista radikális jobboldaliakkal” vannak vagy a „globalizáció homogenizáló erőivel”. Azt értem, hogy a Guardian az utóbbiakkal van, hiszen a kutatásról szóló cikkének azt a címet adta, hogy „A jobboldali Eurovízió-rajongók szeretik az etnotradicionalista dallamokat egy kutatás szerint”.

Mindenesetre a kutatási eredmények annyira meglepőek, mintha megállapítanánk, hogy a focivébén kifejeződnek a nemzeti érzelmek.  

A politikai jobboldal és a hagyomány iránti vonzódás között van összefüggés, ilyen szempontból nincs itt semmi látnivaló. Ugyanakkor ha a magyar táncház-mozgalom történetét vesszük, akkor bizony az látszik, hogy eurovíziós szavazási szokások és azok guardianes keretezése ide vagy oda, annak van egy erős baloldali vonulata, értelmezése és támogatása is, ami az „elnyomott” parasztsággal való szimpatizálásból és így a kultúrája iránt való érdeklődésből fakadt. Mindez egybevág azzal, hogy a népi írók mozgalmához sorolt szerzők között is sokféle meggyőződésű ember volt a szélsőbaltól a szélsőjobbig.

 A magyar táncházmozgalmat nehéz volna egységesen besorolni mind világnézetileg, mind politikailag,

például a népzenészek között is rengeteg jóravaló liberális van. Arról nem is beszélve, hogy például a magyar világzenei közeg az inkább liberális. A mások hagyományainak támogatása is jellemző a táncház-mozgalomra, amiben igen népszerűek a magyaron túl a román és a cigány táncok is, de ide sorolhatnánk a balkániakat is akár.

A kutatók még megjegyzik, hogy nagyon szórakoztató volt a kutatás, mert végignéztek húsz évnyi euróvíziós dalt – hát, nem tudom, én mindegyiken elaludtam volna. Szerintem az Eurovízió dögunalom, de hát ha nekik bejön, hajrá. És épp azért dögunalom, mert globalista termék – amibe még talán épp az „etnotradicionalista” – értsd, népzenei eredetű – elemeket tartalmazó produkciók visznek bele némi minimális izgalmat.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2022. november 20. 01:34
ez a Landeszman-féle bőgatyásozás nyugat-európai formája, az angolok ugyanis nem ismerik a bőgatya fogalmát - marad nekik az eurovízijó...
táltos
2022. november 19. 11:19
Szerintem meg a jobboldali nemzeti érzelmű emberek már nem is néznek Eurovíziós dalversenyt.
Ma is bukik a Zorbán...
2022. november 19. 11:17
Még egy pupulistázás Szilvaytól... Még jó, hogy nem már egyenesen faszistának nevezi a normalitás és tisztesség híveit. Miért kell átvenni, sőt még alkalmazni is a gonosz és embertelen bolsevisták terminológiáját?
Finale*
2022. november 19. 10:54
Nekem ezek a babuskak ezerszer jobban tetszenek mint az osztarak szakallas neni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!