Megint nem tudtak házelnököt választani a republikánusok, Trump is megszólalt

2023. január 05. 09:54

Hatszor szavaztak eddig, de még mindig nincs többsége Kevin McCarthy-nak, már Donald Trump is érte lobbizik.

2023. január 05. 09:54
null

Mint arról beszámoltunk, elakadt a novemberi amerikai félidős választáson a Képviselőházban (alsóházban) szerény, négyfős többséget szerző republikánusok ügymenete: házelnököt kellene választaniuk, de a jelölt, Kevin McCarthy nem tudja megszerezni minimum 218 republikánus támogatását, mert a 222 fős frakcióból 19-20 képviselő ellenáll.

Kedden, majd szerdán is három-három szavazást tartottak, de az ellenzők kitartanak. A „tálib húszaknak” is nevezett republikánus csoport radikálisabb nézeteket képvisel, szerintük McCarthy nem eléggé keményvonalas. A politikus most több engedményt is tett a csoportnak, például a házelnök elmozdítási kezdeményezését is megkönnyítették a jövőre nézve, de így sem tudta megnyerni a támogatásukat.

Amerikai sajtóhírek szerint az egyébként korábban is Donald Trump által támogatott McCarthy mellé most újra odaállt a volt elnök, aki publikusan, valamint telefonhívások sorával is a politikus megválasztása mellett lobbizik.

Az új Kongresszusban a képviselőházi többséget szerző republikánusok egyébként főleg Joe Biden és fia, Hunter Biden családi üzleti ügyeire szeretnének koncentrálni, vizsgálatot indítva a demokrata elnök homályos ügyletei ellen.

Kevin McCarthy vesszőfutásáról itt írtunk bővebben:

 

Derülnek a demokraták: nem tudtak házelnököt választani a republikánusok

Mint ismert, az Egyesült Államokban novemberben tartott félidős választás, majd az utána következő hosszas szavazatszámlálás után a Republikánus Párt végül csak négyfős képviselőházi (alsóházi) többséget tudott szerezni (ezzel elnyerve a Képviselőház többségét a demokratáktól), míg a Szenátusban (felsőházban) a demokraták megőrizték, sőt eggyel növelték többségüket, így a 100 fős szenátusban 51 demokrata szenátor ül majd.

 

Nyitófotón: Kevin McCarthy (Nathan Posner / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. január 05. 14:23
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
MaBaker
2023. január 05. 14:21
Az, hogy az ukrán zászlós, ballib milliárdos FÉRFIVAL élő, Hunter Bidennel és a demokratákkal tárgyaló McCarthy-t hirtelen a teljes baloldal elfogadja, az áruló Mike Pence, a háborús héja Dan Crenshaw nyilvánosan támogatja, hogy a Fox news-ban a kapuőrök csuklóztatják az ellenzőit, mindent elmond a helyzetről. Nem mellesleg pont Matt Gaetz-t találták be koholt pedofil (értsd 17 éves lány) üggyel nemrég a komplett amerikai médiában. Szóval nagy biztonsággal kijelenthető, hogy éppen tényleg egy deep state ügynököt próbálnak félreállítani McCarthy személyében, mielőtt 4 évig asszisztálna a ballib globohomo lobbi minden kívánalmához.
Aerion
2023. január 05. 12:45
Egyébként pedig, hajrá igazi amerika! Nem szabad lemondani róluk, mert amerika él és létezik. Az, hogy az ilyen szennyes moslékok, mint akik itt is megfordulnak, férgek és patkányok megbecstelenítették és teleszarták, az nem azt jelenti, hogy az övék is lett. Az összes degeneráltra halál vár. Ők akarták, és ők akarják így. Hát legyen!
Ekeke
2023. január 05. 12:20
Ez a McCarthy a brüsszeli Weber Manfréd amerikai megfelelője... Őszintén kíváncsi vagyok meddig csinálja és mikor lép vissza...Mert van (floridai) alternatíva: Florida Rep. Byron Donalds has received support from a group of hard-right Republicans for House speaker as they oppose California Rep. Kevin McCarthy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!