Derülnek a demokraták: nem tudtak házelnököt választani a republikánusok

2023. január 04. 11:23

Többszöri nekifutásra sem tudták megválasztani Kevin McCarthy-t az amerikai Képviselőház elnökének a republikánusok, mert egy belső radikális csoport nem támogatja őt.

2023. január 04. 11:23
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitófotón: Kevin McCarthy (Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

Mint ismert, az Egyesült Államokban novemberben tartott félidős választás, majd az utána következő hosszas szavazatszámlálás után a Republikánus Párt végül csak négyfős képviselőházi (alsóházi) többséget tudott szerezni (ezzel elnyerve a Képviselőház többségét a demokratáktól), míg a Szenátusban (felsőházban) a demokraták megőrizték, sőt eggyel növelték többségüket, így a 100 fős szenátusban 51 demokrata szenátor ül majd.

A korábban várt nagy republikánus áttörés elmaradása is közrejátszott abban, hogy a mostantól a 2024 novemberi elnökválasztásra (és ezzel egy időben tartott képviselőházi, szenátusi és tagállami kormányzói választásokra) készülő

Republikánus Pártban felerősödtek a feszültségek.

Ez egyrészt a Trump és a régi pártelit, továbbá a Trump által támogatott és az ezt elkerülő politikusok, valamint általában véve a republikánusok mérsékeltebb és radikálisabb szárnya közötti konfliktusokban ölt testet.

És ez a konfliktus rögtön az új Kongresszus nyitónapján politikai káoszba csapott át. A republikánusok ugyanis számbéli többségük ellenére nem tudtak megegyezni és többséget állítani a Képviselőházban ahhoz, hogy egyik képviselőházi vezetőjüket megválasszák a testület elnökének.

A várakozások szerint Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselőházi vezető lett volna a Képviselőház új elnöke, az eddigi demokrata elnök, Nancy Pelosi utóda, ám

a republikánusok egy 19-20 fős, radikálisabb nézeteket valló tömörülése nem szavazta meg McCarthy-t,

így hiányzott a minimum 218 fős többség a megválasztásához.

Kedd folyamán háromszor szavaztak az elnöki tisztségről, de egyik alkalommal sem tudta maga mögé állítani minden párttársát McCarthy.

A republikánusoknak azzal is szembesülniük kellett, hogy a számbeli kisebbségbe került demokraták jelöltje, a balliberális párt új képviselőházi vezetője, Hakeem Jeffries a harmadik fordulóban több szavazatot (212-t) kapott, mint a 202-t begyűjtő McCarthy. A szimbolikus politikai győzelmet a helyszínen skandálással ünnepelték a demokraták.

Tálib húszak

De hogy mi is a bajuk a radikálisabb republikánusoknak McCarthy-val? Az, hogy szerintük a kaliforniai politikust nem igazán érdekli a kultúrharc, az ideológiai küzdelem a baloldallal szemben. A radikális csoport emellett meg akarja mutatni erejét, ellenőrzése alatt tartani a szűk többséggel rendelkező képviselőházi frakciót, és természetesen saját nézeteik képviseletére akarják rászorítani a mérsékeltebb többséget.

A CNN szerint a Republikánus Párton belül

már „tálib húszaknak” is nevezik az obstruáló belső ellenzéket.

Donald Trump egyébként kedd késő este támogatásáról biztosította a bukdácsoló McCarthy-t.

Utoljára éppen száz éve, 1923-ban fordult elő az, hogy többször is szavazni kelljen a házelnökről – azóta minden két évben (az amerikai szövetségi Képviselőház minden tagját kétéves ciklusokra választják) az aktuális többség rögtön meg tudta választani a vezetőt.

A Képviselőház szerdán újra összeül,

hogy ismét nekifussanak a házelnök megválasztásának.

Érdemi megállapodásról, áttörésről egyelőre nincsenek hírek.

Bidenék után nyomoznának

A Republikánus Párt képviselőházi frakciója az egyik fő célkitűzésének a Biden család kétes ügyeinek kivizsgálását jelölte meg. James Comer, Kentucky állam szövetségi képviselője már novemberben, a választás után leszögezte: képviselőházi bizottság fogja megvizsgálni Joe Biden kapcsolatát a családja külföldi üzleti partnereivel és azt, hogy az elnök kompromittálta-e magát idegen pénzek vagy befolyás által.

– jelentette ki a politikus.

Comer szerint több mint száz olyan banki ügyletről tudnak, amik szerintük gyanúsak, és amik kötődhetnek a Biden családhoz. A republikánus politikus szerint amíg a pártja kisebbségben volt, a szövetségi pénzügyminisztérium nem adott ki nekik adatokat erről, de most változik majd a helyzet. A politikus leszögezte: beszélni akarnak a Biden családdal, Joe-val és Hunterrel.

Mindehhez azonban először arra van szükség, hogy többségi pártként válasszanak egy házelnököt, és elindulhasson a Képviselőház munkája.

 

 

Nekimennek a republikánusok a Biden család bizniszeinek

Miután a republikánusok az amerikai Kongresszus képviselőházában megszerezték a többséget - a szenátusban maradt a demokraták többsége -, most bejelentették: frissen megszerzett hatalmukat az elnök utáni nyomozásra fogják használni - írja a CNN. James Comer, Kentucky állam szövetségi képviselője leszögezte: bizottság fogja megvizsgálni Joe Biden kapcsolatát a családja külföldi üzleti partnereivel és azt, hogy az elnök kompromittálta-e magát idegen pénzek vagy befolyás által.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. január 04. 16:08
Hát, ez elég érdekes helyzet. Egy biztos, az elmúlt 100 év legmocskosabb helyzete alakult ki az egyesűt állatokban. Ha minden igaz, ma dél körül szavaznak újra, ez nálunk du. 6 órát jelent.
powerage
2023. január 04. 15:31
"Derülnek a demokraták" Akkor lennének vidámak, ha csont nélkül megválasztották volna McCarthyt. Ugyanaz a csapat, csak más színekben. Így viszont van némi homok a gépezetben.
europész
2023. január 04. 15:30
Szerintem amerikaban mar a repubik sem a regiek.Sok a penzzel befolyasolhato szenator es a kepviselo valamint megbolonditottak oket a floydistak meg a libsi eszmek.
Syr Wullam
2023. január 04. 15:08
Kapol egy pirospontot, jól megtanultad a leckét. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!