Az abortuszipart megjárt amerikai életvédő: „Mi a megtértek mozgalma vagyunk”

2023. február 02. 06:30

Miközben az abortuszipar azt mondja, segíteni akar a nőkön, kvótákkal emelné az abortuszok számát.

2023. február 02. 06:30
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Bár életpárti családban nőtt fel, otthon nem beszéltek arról, pontosan milyen is az abortusz és mit jelent egy nő számára – emlékezett vissza személyes története kezdetére Abby Johnson. A nemzetközi hírű amerikai életvédő Keresztes Ilona stábjának nyilatkozva beszélt arról is, hogyan került az Egyesült Államok legnagyobb abortuszklinika-hálózatának munkatársai közé. Mint mondta, az egyetemen találkozott egy, a klinika alkalmazásában álló nővel, aki azt mondta, a nőkön próbálnak segíteni különböző eszközökkel, köztük az abortusz elvégzésével is. 

„Láttam, ahogy az életéért küzdött”

„Csak beszéltek a nők jogairól, a nők önrendelkezési jogáról, egyenlőségéről, és ilyesmikről” – fogalmazott Johnson, aki ezután a szervezet önkéntese, majd hivatásos munkatársa lett. „Addigra már tényleg azt gondoltam, hogy helyesen cselekszem. Tényleg hittem, hogy segítek a nőkön, a biztonságukat szolgálom”, mondta a magyar stábnak, majd bevallotta: „Valójában elválasztottam a nőt a gyermekétől. Teljesen. Tényleg nem sokat gondoltam a gyermekre”

Johnson, akinek történetét a magyarul is megtekinthető Váratlan élet című film mutatta be (a teljes filmet megtekintheti a cikk végén), a magyar stábnak kifejtette: „Addig könnyű volt azon dolgoznom, hogy segítsek a nőknek abortuszhoz jutni, amíg részt nem vettem az ultrahang vezérelte abortuszban, ahol

Pontifex Sára kérdésére válaszolva, hogy mint klinikaigazgató és az év dolgozója a cégnél, pontosan mi vezette arra a döntésre, hogy otthagyja karrierjét és életvédő legyen, Abby Johnson azt mondta: „Láttam azt a 13 hetes babát, aki harcolt és küzdött az életéért az abortuszt végző eszközök ellen. És akkor megértettem, hogy élet van az anyaméhben, emberi élet. És tudtam, hogy ha ez igaz, akkor ennek a vitának a rossz oldalán állok.” 

Nincs olyan, hogy biztonságos...

Johnson az interjúban arról is beszélt, hogy tilos volt mentőt hívniuk, vagy a kórházakhoz fordulniuk segítségért, ha a műtőben valamilyen komplikáció lépett fel, még akkor sem, ha a páciens hosszú ideig erősen vérzett. Mivel mindig voltak életvédő keresztények, akik a klinikák előtt imádkoztak,

a cég vezetése félt attól, hogy hamar kitudódik a baj és ez rombolja a „biztonságos abortusz” illúzióját. 

Megosztotta azt is, hogy klinikaigazgatóként folyamatosan kapott kvótát, amiben a Planned Parenthood vezetői előírták, hány abortuszt kell eladniuk a hozzájuk betérő nőknek. Mivel azonban a cég kifelé azt kommunikálta, hogy az abortuszok számának csökkentésén dolgoznak, Johnson számára az ellentmondás nem volt feloldható. „Kérdeztem, hogy miért mondod nekem, hogy növeljük az abortuszok számát, amikor mindenkinek azt állítjátok a médiában, hogy az abortuszok számát akarjátok csökkenteni. Szóval két teljesen különböző dolgot mondtak az embereknek”, számolt be az életvédő. 

„Mi a megtértek mozgalma vagyunk”

Az életpárti közösségről szólva Abby Johnson úgy fogalmazott, „Az életvédő mozgalom túlnyomórészt azokból áll, akiknek volt abortuszuk, akik egykor támogatták az abortuszt, akik kifizettek egy abortuszt, akik elvitték a barátaikat abortuszra, akik régen abortuszra szavaztak. Mi a megtértek mozgalma vagyunk. Mi olyan emberek vagyunk, akik egyszer elveszettek voltunk, de megtaláltattunk.” Úgy látja, éppen ez az, ami hitelességet ad számukra. 

Saját szervezetével kapcsolatban, amely azoknak nyújt segítséget, akik az abortusziparban dolgoznak, de felismerve annak borzalmait, el akarják azt hagyni, elmondta, az „And Then There Were None” összetett segítséget tud nyújtani, így támogatottjaik mellé állnak jogi szaktanácsadással, pénzügyi segítségnyújtással, szakmai felkészüléssel és abban is segítenek, hogy a munkaerőpiacra kilépve ezek az emberek értékes munkát találhassanak a régi helyett. „Mi tényleg a barátaik leszünk és bármiben, amire szükségük van, mellettük vagyunk”, fogalmazott. 

A teljes beszélgetést itt megtekintheti: 

A Váratlan élet című filmet itt teljes egészében (jogtiszta forrásból) megtekintheti: 

- ha nem indul el a lejátszás, kattintson a film hivatalos magyar oldalára

Segítő szervezetek, amelyekkel felveheti a kapcsolatot: 

Együtt az Életért Egyesület: https://egyuttazeletert.org/ 

Ráhel Szőlőskertje: https://rahelszoloskertje.hu/ 

Nyitókép: Abby Johnson hivatalos Facebook-oldala 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2023. február 03. 03:53
Csak nagy levegővétel után: https://youtu.be/nd_9y1-L60c
puszt
2023. február 03. 01:47
Vigyorog m picsa a mosdótálra, pedig annyi minden értelmessel foglalkozhatna...
Lajoss
2023. február 02. 17:39
Szerencsétlen..
budapesti
2023. február 02. 17:17
Döbbenetes tényeket mondott el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!