Brit lap: Esélytelen, hogy Ukrajna EU-tag legyen!

2023. február 09. 11:35

A Daily Express publicistája szerint több oka van annak, amiért nem lehet Ukrajna uniós tag.

2023. február 09. 11:35
null

Jonathan Saxty, a Daily Express publicistája hosszú véleménycikket jelentetett meg a brit jobboldali lapban arról, miért tartja kizártnak, hogy Ukrajna az Európai Unió tagjává váljon. Az újságíró szerint két nagyon egyszerű oka van ennek:

az egyik, hogy az ukrán gazdaság már a háború előtt is igen gyenge volt, nemhogy az orosz támadás óta,

Brüsszel pedig egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy a hatalmas mezőgazdasági támogatások mellett, több milliárd eurónyi segélyt is folyósítson Ukrajnának, aki valószínűleg évek alatt sem tudna teljesíteni minden uniós tagsággal kapcsolatos követelményt.

A második ok a kulturális vasfüggönyhöz kapcsolódik, amely már most is kettéválasztja Európát a szekuláris, progresszív és nyitott bevándorlásra törekvő nyugatra és a konzervatív és homogénebb keletre. Saxty szerint a Magyarország és Lengyelország által az EU-nak okozott fejfájás csak tovább fokozódhat, ha Ukrajna csatlakozik.

– jegyezte meg a publicista.

Állítása szerint a közép- és keleteurópaiak esetében az a probléma, hogy lehet, hogy demokráciát akarnak, de nem akarnak mellé liberalizmust.

Szavai szerint az EU még kevésbé valószínű, hogy befogadja a konzervatív-nacionalista Ukrajnát, mely esetben viszont Ukrajna szomszédainak kötelessége, hogy alternatívát teremtsenek: egy keleti konföderációt, amely gazdasági kapcsolatban áll az EU-val, de külön politikai gépezetet működtet.

Nyitókép: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2023. február 10. 02:12
Lehetnek az ukránok EU-tagok, de csak úgy, ha mindenki eljön onnan egy EU-tag országba. Ami ott marad, az meg valóban a senki földjévé válik, illetve egyik része (már most is) amerikai tulajdon, másik része pedig Oroszországé lesz. Esetleg ha a lengyelek akarják, az észak-nyugati területeket viszik (...és ugyan miért ne akarnák ?). Kárpátalja pedig végre hazatér. ;-)
KBA98
2023. február 09. 20:44
Ha ezt a szemetet fölveszik, akkor nekünk semmi keresnivalónk nincs ott. Amúgy is ideje lenne kilépni!
fatman
2023. február 09. 16:28
Vicc... Maffiaállam...
Takagi
2023. február 09. 16:22
Miért? Volt aki azt hitte, hogy tag lesz nácisztán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!