A kétségbeesett MSZP próbál előremenekülni a polgármesterjelöltek megnevezésével

2023. február 05. 12:30

A szocialisták számításait azonban keresztülhúzhatja, hogy számos településen, kerületben komoly villongások vannak az ellenzéki pártok között, a DK pedig a saját embereit tolja előtérbe.

2023. február 05. 12:30
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A meglehetősen rossz passzban lévő MSZP – rosszul állnak a közvélemény-kutatási adatok szerint, sorban dezertálnak a tagjaik a DK-ba – megpróbál kétségbeesetten előremenekülni, s azt találták ki, ők már most megneveznek több polgármester-jelöltet, mintegy kész tények elé állítva a többi ellenzéki pártot. Tavaly decemberben bejelentették, hogy Márton Rolandot Székesfehérváron, Csige Tamást Hajdúdorogon, Csizmazia Ferencet Budapest a XVI., Lukoczki Károlyt a XVII., Pajin Bálintot pedig a XXII. kerületében jelölik.

A szombathelyi alpolgármester is a DK-hoz dezertált

A minap pedig újabb öt politikusról döntöttek. Szombathelyen ismét Nemény Andrást, Celldömölkön szintén a jelenlegi városvezetőt, Fehér Lászlót indítják, hasonlóan Szabó Józsefhez, aki Répcelakot irányítja. Pápán Grőber Attila tanár, önkormányzati képviselő a szocialisták jelöltje, Budapest X. kerületében pedig Somlyódy Csaba.

Az MSZP és a politikusaik helyzete azonban messze nem egyszerű, például Nemény Andrásé sem.

A szocialisták egyik legrégebbi, legelismertebb vidéki politikusának számít, háromszor indult a parlamenti választáson egyéni választókerületben (2010, 2014, 2018), de a fideszes Hende Csaba mindig nagyon csúnyán megverte, 2010-től azonban az országos listáról honatya lett. Az önkormányzati választásokon nagyobb sikerrel járt, 2014-ben képviselő lett, 2019-ben pedig polgármester. Az ellenzéki pártok ernyőszervezeteként szereplő Éljen Szombathely! Egyesület nevében ha kis fölénnyel is – alig több mint 1 százalékponttal –, de nyert a fideszes Balázsy Péter ellen (48,82:47,66 százalék).

S úgy nézett ki, egyre fénylőbb lesz a csillaga az MSZP-ben, hiszen a nyár végén még az is felvetődött, hogy Kunhalmi Ágnes mellett ő lesz a párt másik társelnöke, de végül nem vállalta a feladatot, úgy döntött, inkább a vasi megyeszékhely kormányzására fordítja az idejét, energiáját. Ehhez képest váratlan fordulat – és ezzel megroppant a tekintélye –, az a pár napja érkezett hír, hogy az MSZP-t cserben hagyja az egyik alpolgármestere és önkormányzati képviselője, mindketten leigazoltak a DK-hoz. Ezek után nagy kérdés, hogy az egyesült ellenzék őt indítja-e jövő májusban az önkormányzati választáson, vagy erre a posztra is szemet vetettek Gyurcsányék.

Ellenzéki viszályok a XVI. kerületben

A szocialisták székesfehérvári jelöltje is szóba került augusztusban mint lehetséges társelnök, végül Márton Roland sem indult. Viszont a 2019-es polgármester-választáson ő szállt ringbe közös ellenzéki aspiránsként, de a kormánypárt Cser-Palkovics András nagyon elverte (60,84:33,45 százalék). Márton a parlamenti választáson is részt vett, miután az előválasztást még megnyerte a DK üdvöskéje, Ráczné Földi Judit – egyébként mindketten tagjai a megyeszékhely közgyűlésének – ellen (55,61:44,39). A gyurcsányista politikus egyébként off-shore botrányba is keveredett a kampányban, ráadásul az ügy attól még pikánsabb volt, hogy a politikushoz köthető cégek egyike egy sztriptízbárt is üzemeltetett Székesfehérváron. Ezek után

meglepő lenne, ha a DK a polgármesterjelölt kiválasztásában Márton helyett inkább Földinében gondolkodna, bár náluk sosem lehet tudni...

Budapesten, a XVI. kerületben nem lesz egyszerű az MSZP-nek elfogadtatni a jelöltjét, Csizmazia Ferencet, aki ott önkormányzati képviselő (egyébként pedig tavaly ilyenkor magyarázkodnia kellett /volna/, mert a helyi szervezet elnökeként több lépésben felettébb kedvező áron hozzájutott a magyar államtól az Albán utca 21. szám alatt található pártszékházhoz).

Az történt, hogy tavaly nyáron időközi választást kellett kiírni a városrészben, miután Vajda Zoltán egyéniben megválasztott képviselő – közös ellenzéki jelöltként, de – függetlenként áprilisban bejutott a parlamentbe, s beült az MSZP frakciójába.

Vajda egy szintén független politikust, Farkas Adriánt javasolta utódjának az önkormányzatba, s támogatta őt a szocialistákon kívül a Párbeszéd, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom. De elindult a DK színeiben – csak az ő logójuk szerepelt a szavazólapon – Kertész Edit is. Így nem meglepő módon a kormánypárti Horváth Ádám simán győzött (68,16 százalék), az egymással rivalizáló két ellenzéki együttvéve is csupán 27,5 százalékot kapott.

Lukóczkinak túl sok esélye nem lenne

Egyébként a kertvárosban akárki indul is a balliberális oldalon, nagyon nehéz lesz megvernie a fideszes Kovács Pétert, aki három és fél éve is csaknem 20 százalékponttal előzte meg (57,42:38,8 százalék) meg a DK-s Nemes Lászlót, holott akkor a főváros legtöbb részén tarolt az ellenzék.

A XVII. kerületben Lukóczki Károly, az MSZP helyi elnöke, önkormányzati képviselő az ellenzéki előválasztáson – ahol a szocialisták mellett csak a Párbeszéd támogatta – csúnyán elvérzett a jobbikos Szilágyi Györggyel szemben (38:62 százalék), aki mögött felsorakozott a többi párt. Túl sok esélye a polgármester-választáson sem lenne Lukóczkinak, még akkor sem, ha minden ellenzéki párt támogatását a magáénak tudhatná. 2019-ben a DK-s Gy. Németh Erzsébet próbálkozott, de nem nagyon tudott labdába rúgni, a fideszes Horváth Tamás 51,82:37,01 százalék arányban verte.

A szocialista Somlyódi Csaba – a kiegyenlített erőviszonyok miatt a fideszes polgármester mellett – alpolgármester a X. kerületben,

így elvileg jogos, hogy a pártja vele számol 2024-ben.

Annak ellenére is, hogy 2019-es polgármester-választáson öt ellenzéki párt támogatását maga mögött tudva – csak a Jobbik indult külön – csaknem hét százalékponttal lemaradt a kormánypárti D. Kovács Róbert Antal mögött (51,48:44,73 százalék). Somlyódi igazi lokálpatrióta, akár újra hasonló felállásban indulhatna, de itt is a DK tehet keresztbe.

Az ismeretlen árnyék-belügyér

Információink szerint ugyanis nagyon szívesen Kőbánya első embere lenne Mustó Géza Zoltán. Ő szintén alpolgármester, de ennél „komolyabb”, országos szintű titulusa is van, ő a Dobrev-árnyékkormány árnyék-belügyminisztere. Persze ne dőljön a kardjába a kedves olvasó, ha ezt nem tudta, hiszen Mustó a DK-s alakulat valószínűleg legpasszívabb figurája, belpolitika iránt érdeklődő legyen a talpán, aki egyetlen alkalmat is meg tudna említeni, amikor belügyekről nyilatkozott az országos médiában. Hírek szerint magával Dobrev Klárával van kifejezetten jó – politikai – viszonyban, ennek köszönheti nagyívű karrierjét.

Nyitókép: Nemény András szombathelyi polgármester Facebook-videón a koronavírus-járványról beszél 2020 novemberében, Képernyőfotó

 

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2023. február 05. 13:36
Mark my words: Szombathelyen Neményi nyerni fog, akármilyen színekben is indul, mert az ellenjelöltek mind faszok. Ez van. Puskásnak is mindig fogta a kezét egy fideszes, pedig ő kádéEMpés volt. :-)
Akitlosz
2023. február 05. 13:12
Az MSZP-ről már nagyon régóta tudni, hogy agonizál. A vég időpontja még mindig nem látszik, de senki sem hisz már az MSZP feltámadásában.
nanemáne
2023. február 05. 13:07
Akkor kellett volna gondolkodnotok, mikor Mesterházyt kifütyülték a DK sok.
Zsoel
2023. február 05. 13:06
Na most Ráczné Földi vagy Földiné?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!