Az MSZP egyik legerősebb vidéki bázisára, Szombathelyre is szemet vetett a DK

2023. február 23. 06:00

Nemény András politikai súlya alaposan megcsappant a két szocialista képviselő dezertálása miatt, de Gyurcsányéknak az lenne az igazi siker, ha a polgármester skalpját is megszereznék.

2023. február 23. 06:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Azon már senki sem csodálkozik, hogy a DK étvágya az elmúlt években egyre nagyobbra nőtt, és sorban csábítja el a többi ellenzéki párt ilyen-olyan rangú politikusait. Ráadásul a zsákmányaikat – ezzel még egy további gyomrost is bevisznek azoknak, akiktől lenyúlták őket – meglehetősen irritáló módon mutatják be a nyilvánosságnak, mint ahogy az nemrégiben a kongresszusukon is történt. Az viszont már sokkal inkább meglepőnek tűnt, hogy egy masszív vidéki MSZP-s bázisból, Szombathelyről is sikerült dezertálásra bírni két helyi politikust. A megyeszékhely polgármestere, Nemény András – akiről a nyáron még olyan információk láttak napvilágot, hogy akár a párt országos társelnöke is lehet – azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a szocialista alpolgármestere, Horváth Attila és az egyik önkormányzati képviselője, Kopcsándi József is átállt Gyurcsányékhoz.

Czeglédy az álfüggetlen ellenzéki képviselő

Ezzel az önkormányzat vezetésében ugyan nem történtek változások, hiszen továbbra is az ellenzékiek vannak többségben: tizenegy fős az Éljen Szombathely! Egyesület. S valójában a városvezetéssel együtt szokott szavazni még a papíron független, valójában echte DK-s, a Gyurcsány Ferenc bizalmasának számító Czeglédy Csaba, aki megnyert egy egyéni körzetet, hiszen az ellenzék nem állított szembe vele senkit. De azért nem került fel be formálisan is a csapatukba, mert úgy gondolták, az ellene folyt és folyó büntetőeljárás rossz fényt vethet rájuk, más kérdés, hogy ezzel a helyzettel egyébként mindenki tisztában van a városban.

A Fidesz-KDNP-frakcióban nyolcan ülnek, öten egyéniből, hárman kompenzációs listáról szereztek mandátumot. A 21. képviselő Koczka Tibor, a Savaria Egyesületből, aki 2014-ben még a kormánypárt színeiben került be a közgyűlésbe, s lett alpolgármester. Három és fél éve azonban – szembefordulva a pártjával – függetlenként indult el a polgármester-választáson, a megszerzett 3,51 százaléknyi szavazat pedig csupán arra volt elég, hogy megakadályozza a fideszes Balázsy Péter győzelmét, aki alig több mint egy százalékponttal maradt alul Neménnyel szemben. Koczka a pálfordulásáért nem akármilyen jutalomban részesül,

a hírek szerint ugyanis ő is a DK-ban fog rövidesen kikötni.

Az megnyugtató lehet a polgármester számára, hogy nincs veszélyben a többsége, ugyanakkor nagyon komoly presztízsveszteséget jelent neki a belső erőviszonyok módosulása, hiszen azzal, hogy nem tudta megtartani az embereit az ő politikai súlya is jelentős mértékben lecsökkent.

A szocialisták a saját karrierjük érdekében távoztak

A megyeszékhely közgyűlésének fideszes frakcióvezetője azt mondta a Mandinernek, hogy csupán a helyi viszonyokat kevésbé ismerőknek okozott meglepetést ez a lépés, hiszen egyfelől várható volt, hogy a DK intenzív nyomulása elér egész Szombathelyig is. Illés Károly szerint a Gyurcsány-párt Szombathelyen nem volt olyan markánsan jelen, mint a hasonló nagyobb városokban – eddig csupán egy, ráadásul nem egyéni választókerületből, hanem listáról bejutott képviselőjük volt, plusz az álfüggetlen Czeglédy –, ezért a DK-nak itt is meg kellett erősítenie a pozícióját. A két volt MSZP-s politikus pedig felismerte, hogy a pártjuk leszálló ágba került, így ha továbbra is ezen a pályán akarnak maradni, akkor váltaniuk kell.

Egyébként ezek a fejlemények is azt bizonyítják Illés szerint, hogy Vas megye székhelyén ugyanúgy álca volt – az Éljen Szombathely! Egyesületnek elnevezett – civil összefogás, mint az ország több helyén,

az ellenzéki erők e mögé bújva tévesztették meg a választókat.

Teljesen egyértelmű tehát, hogy direkt pártpolitizálás folyik a közgyűlésben – állítja -, még ha ezt továbbra is titkolni akarják, hiszen már nem is tüntetik fel a jelölő szervezeteiket.

Nemény András egyébként nem kommentálta a párttársai távozását, próbálja bagatellizálni az ügyet. Egy lapnak nyilatkozva azt mondta, neki ennél sokkal fontosabb dolga van, össze kell állítani Szombathely költségvetését. S feltett még a Facebook-oldalára is egy közös fotót a dezertálókkal. A fideszes frakcióvezető úgy véli, ezzel azt próbálja bizonyítani, hogy továbbra is megvan az összhang, a barátság közöttük, ami nyilvánvalóan csak szemfényvesztés, hiszen ez komoly gondot jelent a számára.

Nemény hallgat, hogy rá is kivetette-e a DK a hálóját

A DK számára persze az lenne az igazi nagy skalp, ha magát a polgármestert is meg tudnák szerezni maguknak. Az MSZP ugyan a nemrégiben hivatalosan is bejelentette, hogy őt tekintik polgármesterjelöltjüknek, de ez semmit nem jelent. A Mandiner a minap több ellenzéki párt polgármesterétől megkérdezte, megkereste-e őt a DK-tól vagy a DK nevében valaki, hogy csatlakozzon a párthoz (akár párttagként, akár párton kívüli szimpatizánsként vagy egyéb minőségben); ha igen, mit válaszolt nekik, ha nem, de a jövőben megkeresnék, akkor mit válaszolna?

Többen reagáltak, s mindannyian nemmel válaszoltak.

Az általában készséges Nemény azonban most hallgatásba burkolózott, ami felfogható egyfajta válasznak is.

Illés Károlynak sincs konkrét információja, hogy a DK megpróbálta-e Neményt is behálózni, de azt sem lehet tudni, van-e olyan terve a Gyurcsány-pártnak, hogy az új szerzeményeik közül valamelyik a riválisa lehetne a jövő évi önkormányzati választáson. Úgy fogalmazott, egyáltalán nem zárja ki ezeket a lehetőségeket, hiszen az itteni ellenzéknél, a baloldali politikusok esetében bármi megtörténhet, semmin nem szabad csodálkozni. A frakcióvezető szerint éppen az a baj, hogy Szombathelyen a városvezetés ezekkel a politikai játszmákkal, egyéni ambíciókkal foglalkozik, ahelyett, hogy a várossal törődne, így nem csoda, hogy az elmúlt három és fél évben gyakorlatilag semmi pozitívum nem történt, alig fejlődött, szépült valamit.

Nyitókép: Nemény András szombathelyi polgármester Facebook-videón a koronavírus-járványról beszél 2020 novemberében, Képernyőfotó

 

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. február 23. 10:40
Hende kifutott termék már. A libbcsikommcsi helyi hatalom is. 2024-ben friss polgári erők győznek.
pipa89
2023. február 23. 09:21
Vazze, ennek a szeme sem áll jól!
Akitlosz
2023. február 23. 09:20
Az MSZP és a DK ugyanaz a párt. Volt. És lesz. Van ez a hosszú átmeneti időszak közben, ami még tart.
csakirok
2023. február 23. 09:11
Szegedet nem akarják kékíteni? Márcsak Ujhelyi és Botka ,,függetlensége'' okán is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!