Háromnegyedes többséggel győzne a Fidesz, ha most lennének a választások

2023. április 03. 08:05

A baloldali összefogás elveszítené tavaly megszerzett mandátumainak majdnem felét a kutatás szerint.

2023. április 03. 08:05
null

A Fidesz-KDNP támogatottsága egy évvel a választások után is változatlan (51 százalék), a tavalyi baloldali összefogás viszont 10 százalékponttal kevesebb szavazót tudhatna most vasárnap maga mögött (26 százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális közvélemény-kutatásából. Hozzáteszik: a támogatottsági arányokat mandátumokra váltva

a Fidesz háromnegyedes többséget szerezne,

míg a baloldali összefogás elveszítené tavaly megszerzett mandátumainak majdnem felét.

A 2022-es választás egyéves évfordulója alkalmából a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, írják, hogy a tavaly választáson induló pártok és pártszövetségek milyen eredményeket érnének el egy év elteltével. A múlt héten készült felmérés értelmében egy „most vasárnapi” választáson a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne listán, amely a hibahatár miatt, a tavalyi 52 százalékos rekorderedményével azonosnak tekinthető.

Az ellenzéki oldalon egy év után 10 százalékponttal vált népszerűtlenebbé az egykori közös lista.

Ez azt jelenti, hogy a súlyos kudarc óta az egykori baloldali szövetség szavazóinak közel harmada elpártolt a listától.

Erősödik a Mi Hazánk és a Kutyapárt

A baloldali pártoktól eltávolodókból a többi ellenzéki párt profitált. Hangsúlyozzák: a Mi Hazánk Mozgalom a tavaly induló pártok és pártszövetségek versenyében ma megduplázná korábbi választási eredményét, 12 százalékos támogatottságával stabil parlamenti erőnek számítana. A korábban 3 százalékot elérő Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) pedig jelenleg a választók 8 százalékát tudná megszólítani.

A mandátumokra váltott támogatottság alapján a Fidesz-KDNP korábbi 135 mandátumos többségét 148 mandátumra növelné a fennálló erőviszonyok mellett, amely a mandátumok közel háromnegyedével (74,4 százalék) újabb rekordot jelentene.

A baloldal mandátumszáma a tavaly áprilisban szerzett 57-ről 30-ra csökkenne

(a mandátumok 15 százaléka), mert a főváros azon választókerületeit is elveszítené, ahol 2022 áprilisában még győzni tudott. A 106-ból mindössze 2 fővárosi körzetben maradna többsége a baloldalnak, a maradék 16-ban pedig már a Fidesz győzedelmeskedne, ahogy a Budapesten kívüli maradék 88 választókerületben is.

Érdekessség, hogy

a Mi Hazánk 12 mandátumával megduplázná parlamenti képviselői számát, ezáltal az ő képviselőcsoportjuk lenne a legnagyobb ellenzéki frakció,

hiszen a jelenlegi csúcstartó DK-nak a 30 elérhető mandátumon osztoznia kellene a többi baloldali párttal. Az MKKP 8 mandátummal jutna be a parlamentbe, írják.

Nyitókép: Nézőpont

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2023. április 07. 16:36
"lószart mama" A Fidesznek ugyanannyi szavazata lenne mint 2018-ban, tehát bukná a 2/3-ot is meg az abszolút többséget is. A mosléknak meg annyi lenne mint 2018-ban az összes álbalos pártnak, társulatnak együtt. A Mi Hazánknak kb annyi mint a Jobbiknak volt fénykorában, kb 20%.
Akitlosz
2023. április 07. 06:23
A Kutyák elcseszték 2022-ben. Túlságosan hozzádörgölőztek a vörös összefogáshoz, ezért nem jutottak be. Ha önálló párt maradtak volna, kellő távolságot tartottak volna a vörösöktől, akkor bejutottak volna.
Dzsin
2023. április 03. 15:54
A kutyákon fog Gyurcsány elvérezni???:))) Én nagyon adnám!!
zorroro
2023. április 03. 10:05
Gyurcsány legújabb projektje, hogy 30%-ról 20%-ra leküzdje az ellenzéket. Egyetlen 1db fidesz-szavazót, bizonytalant se tud megszólítani, elcsábítani, kizárólag a többi ellenzéki pártot tudja szétverni - és azt játssza, hogy ő "növekszik".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!