Magyarország csak bizonyos feltételekkel fogadta el a poszt-cotonou-i megállapodást

2023. április 20. 10:07

Magyarország hozzájárul az Európai Unió és 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országot tömörítő csoport közötti megállapodás aláírásához.

2023. április 20. 10:07
null

Magyarország hozzájárul az Európai Unió és 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országot tömörítő csoport közötti megállapodás aláírásához, miután megkapta az elvárt garanciákat – jelentette be Szijjártó Péter szerdán Mauritiuson. A magyar külügyminiszter helyi kollégájával, Alan Ganoóval tartott közös sajtótájékoztatót az afrikai szigetországban. Szijjártó azért utazott az országba, mert jelenleg Mauritius tölti be az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Csoport (AKCS) miniszteri tanácsának elnöki tisztségét.

A magyar kormány eddig azért nem volt hajlandó aláírni a két fél közötti megállapodást, mert nem kaptak meg bizonyos garanciákat, amelyeket mostanra a tárgyalások során sikerült megszerezni – jelentette be Szijjártó.

Ennek értelmében nemzeti hatáskörben marad továbbra is mindenfajta döntés a migrációval és a munkaerőpiaci kérdésekkel kapcsolatban, s nem szenved csorbát a gyerekek védelme sem a rájuk erőltetni próbált LMBTQ-propagandával szemben – hangsúlyozta.

Közölte, hogy az Európai Unió valamint az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Csoport között tervezett, úgynevezett poszt-cotonou-i megállapodásnak három pillére van: a gazdasági együttműködés, a migráció, illetve az egyéb ügyek, például a szexuális jogok.

– mondta, leszögezve, hogy a migráció és a szexuális jogok kérdését illetően azonban a kormánynak súlyos kételyei és vörös vonalai vannak.

Szijjártó Péter tudatta, hogy a most elért egyezség alapján kiegészítik az EU tanácsi határozatát, ezzel világossá téve, hogy a poszt-cotonou-i megállapodás nincs semmi kihatással a migrációra és a szexuális nevelésre vonatkozó nemzeti kompetenciákra, azaz az aláírástól függetlenül ezen területeken minden döntés nemzeti kompetenciában marad.

Továbbá arról is megállapodtak, hogy a dokumentum egy úgynevezett negatív listát is tartalmazni fog azokról a kérdésekről, amelyeken nem sérül a nemzeti hatáskör, és ilyen lesz például a munkaerőpiacot és a társadalmi integrációt érintő szabályozás is. Ez azt jelenti, hogy a tagállamokon fog múlni, hány bevándorlót engednek be a munkaerőpiacukra, és milyen mértékben integrálják őket a társadalomba – mondta.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. április 20. 15:49
A megszokott szemétkedés..ezért (is) undorodik tőlünk a civilizált világ..
Vakfolt
2023. április 20. 15:06
Na hun vagy kohnfia, most értelmezd hogy mi is az a lobbi. És mennyire kurvára semmi köze nincsen a nemzet érdekérvényesítéséhez. Szép volt Szíjjártó! Hogy még a paplanszájúakkal kötendő megegyezésbe is a buzulást, meg migrángást bele próbálják baszcsizni, azért valahol a fasz kivan már ezekkel.
Akitlosz
2023. április 20. 12:26
"Magyarország egyértelműen egyetért azzal, hogy a gazdasági együttműködést szorosabbra vonják, ez mindkét fél számára előnyös lenne, különösképpen napjainkban, amikor a világ ismét a blokkosodás irányába halad" Csak túl lassan sajnos. A globalizáció = Amerika világuralma, ami rajta kívül egyik másik országnak sem jó.
jánosbácsi
2023. április 20. 11:47
Peti miniszter továbbra is játsza az agyát ,úgy csinál mintha lenne valaki a politikai palettán , pedig csak egy oroszkínai csicska.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!