Trabantfelvonulás Párizsban

2009. szeptember 13. 10:54

Papírtigrisekkel emlékeztek a határnyitásra.

2009. szeptember 13. 10:54
Trabantfelvonulással és a rendszerváltás eseményeit idéző kiállításokkal emlékezett meg szombaton Párizsban közösen a német, az osztrák és a magyar külképviselet az osztrák-magyar határ húsz évvel ezelőtti megnyitásáról, ami lehetővé tette több tízezer keletnémet állampolgár kijutását Magyarországról Ausztrián keresztül Nyugat-Németországba. A három ország együttműködésével létrejött látványos rendezvénysorozat a francia közvélemény figyelmét kívánta felhívni a magyar határnyitás jelentőségére a berlini fal leomlásához vezető történelmi folyamatban, s hangsúlyozni Magyarország kiemelkedő szerepét a vasfüggöny lebontásában és az európai újraegyesítésben.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) tőszomszédságában található hatodik kerületi polgármesteri hivatal előtt Szabadság és demokrácia címmel nyílt szabadtéri fotókiállítás az MTI gyűjteményéből. Az utcai tárlat 1988-tól 2004-ig - a rendszerváltás előzményeitől az Európai Unióhoz való csatlakozásig - a Magyarországon történt legfontosabb politikai eseményeket mutatja be. Jean-Pierre Lecoq polgármester megnyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt Franciaországban a vasfüggöny lebontásának békés jellege lepett meg mindenkit.

A megnyitót követően, az osztrák-magyar határt 1989-ben elözönlött keletnémet autósorokat felidézve, a három szervező ország diplomáciai vezetőinek részvételével Trabantok vonultak fel. A konvoj a PMI épülete elöl indult, s négy óra alatt végigjárta Párizs legnevezetesebb pontjait: a 25 veterán kétüteműből álló konvoj dudaszóval írt le díszköröket a Diadalív körül, majd a Champs-Elysées-n végighaladva érkezett az Eiffel-toronyhoz.
A karaván végállomása a szenátus épülete mellett található Luxemburg-kertben volt, ahol Hubert Heiss osztrák és Nikicser László magyar nagykövet együtt nyitották meg a Vasfüggöny című kiállítást, amelyet őrtoronnyal és "aknamezővel” kiegészítve negyven méteren felépített szögesdrótkerítés idéz meg. (MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
osborne
2009. szeptember 13. 15:41
tudni kell ünnepelni ;]
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!