Gesztusokat várunk Kubától

2009. november 05. 10:47

Havannának javítania kell az emberi jogok helyzetén az EU szerint.

2009. november 05. 10:47
A felek nemrég nyitottak új lapot együttműködésükben, amelyet Brüsszel öt éven át hidegen tartott az ellenzékiekkel szembeni havannai bánásmód miatt. Emberi jogi csoportok szerint Kubában mintegy kétszáz politikai fogoly van. Brüsszel azután hozott diplomáciai szankciókat Kubával szemben, hogy 2003 márciusában bebörtönöztek 75 ellenzéki személyiséget az országban. A 27-ek tavaly feloldották büntetőintézkedéseiket, Kuba pedig belegyezett, hogy politikai párbeszédet kezd, és megújítják a kapcsolatokat.

 

A kubai vezetés szabadon bocsátott egy politikai foglyot és két másikkal szemben is gesztust tett októberben, miután Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter havannai látogatásán kijelentette, hogy Spanyolország januártól az EU soros elnökeként új megközelítést dolgozna ki.

Kubának gesztusokat kell tennie az emberi jogok terén, ha azt akarja, hogy az Európai Unió úgy kezelje őt, mint a legtöbb más nemzetet - mondta Karel de Gucht, az EU egyik biztosa szerdán Kubában. Elmondta, hogy több mint két órán át tárgyalt Raúl Castro kubai elnökkel, és világossá tette, hogy a 27-ek csak konszenzus esetén tudják megváltoztatni az unió eddigi Kubával kapcsolatos közös álláspontját.
 

Kubától vár gesztusokat az EU (NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!