Már 3300 áldozat Japánban

2011. március 16. 08:35

Majdnem hétezren tűntek el, és több mint 3300-an haltak meg Japánban. A fukusimai atomerőmű egyik blokkjában helyi idő szerint szerda reggel ismét tűz ütött ki, a kormányszóvivő szerint egy másik blokk védőépülete megsérült. Az EU stressztesznek veti alá erőműveit.

2011. március 16. 08:35

Ismét tűz ütött ki helyi idő szerint szerda reggel a Tokiótól északra fekvő Fukusima-1 atomerőmű 4-es reaktorában. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, egy napja az üzemanyag-tározóban keletkezett a tűz, aminek a következtében radioaktív szivárgás lépett föl. A japán kormány szóvivője közölte, valószínűleg megrongálódott a 3-as reaktor hermetikus védőépülete. Tv-felvételeken látni lehetett, hogy fehér füstoszlop emelkedik az égbe a blokkból.

A szóvivő szerint a dolgozóknak sugárveszély miatt átmenetileg el kellett hagyni az erőművet. Hírek szerint a 4-es blokkban olyan magas a sugárzás, hogy senkit nem engednek be. A kormány nem tervezi újabb lakóépületek kiürítését, az erőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket.

Az erőműtől kétszázötven kilométerre található Tokióban húszszorosára nőtt a sugárzás, amely azonban a hatóságok szerint nem káros az egészségre. Sokan elhagyták a várost, és több nagykövetség is felszólította az országban tartózkodó állampolgárait, hagyják el az érintett országrészt. A földrengés sújtotta térségben kritikus az élelmiszer- és a vízellátás, kétmillió háztartásban áram sincs, az üzletek és benzinkutak előtt hosszú sorok állnak. A pénteki katasztrófának több mint 3300 halálos áldozata van, és majdnem hétezren tűntek el.

Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos közölte, stressztesztnek vetik alá az európai atomerőműveket. Megvizsgálják, mennyire tudnának átvészelni az erőművek természeti katasztrófákat, illetve egy esetleges terrortámadást. Az EU-biztos a nap folyamán megbeszélést folytatott a kérdésről uniós tagállami miniszterekkel és nukleáris biztonsági illetékesekkel.

Szerdán három, 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Japánt - közölte az Orosz Tudományos Akadémia. A rengés epicentruma a Csendes-óceánban, Honsú szigettől északkeletre, a fészke pedig 33 kilométeres mélységben volt. Amerikai kutatók adatai szerint az epicentrum Mito városától 69 kilométerre délkeletre, míg a fővárostól, Tokiótól 95 kilométerre keletre tehető.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2011. március 16. 14:27
Nagyon sajnálom a japánokat, de nem féltem őket.
denever
2011. március 16. 13:45
"Megvizsgálják, mennyire tudnának átvészelni az erőművek természeti katasztrófákat" oh, anyám, borogass. húdefontosak lettünk. mint amikor 9/11 után majdnem evakuálták a schönhertz koleszt, hogy hátha ide is jönnek a terroristák. speciel a japánoknál senki nem ért jobban a földrengésekhez, meg a cunamihoz sem, lévén hogy az egész történelmük ilyen környezetben telt el. pont majd mi szárazföldi patkányok fogunk itten okoskodni. ez az egész szenzációkeltés európában egyetlen egy dologra jó: hitelteleníti azoknak a szakembereknek a több éves munkáját, akik megbízható atomerőműveket építettek, hogy legyen olcsó áramunk. ne mérjük már össze egy kontinentális ország és japán kitettségét a különféle extrém természeti csapásokkal szemben. mostantól az utca embere csernobilként tekint majd minden atomerőműre, mert biztos "ezeket is rosszul tervezték meg". meg hogy ez itt egy kész atombomba, ami megint csak ordenáré baromság. és egyébként is, hogy stresszteszteli? megfogja az eu parlament az erőmű bal sarkát, és megrázza istenesen, úgy richter skála szerinti 7-8-cal? vagy szétverik a hűtőrendszert és visszaszámolnak az olvadás megkezdtéig? mert ha németországban cunami lesz, akkor az atomerőművek lesznek a legkisebb gondunk. ott vannak tervek, meg lehet nézni, milyen igénybevételre méretezték az infrastruktúrát. a nagy megmondásokat meg kérem szüneteltetni. ha tényleg segíteni akar az emberünk, japánban hasznát veszik a lelkiismeretes atomipari szakembereknek manapság.
drieno
2011. március 16. 13:25
közben kiderült, hogy a 2-es sugároz, mint állat és elkezdtek egy utat építeni az erőműhöz a fukushimai városi víz pedig enyhén radioaktív - 70 km-re nyugatra van az erőműtől ww.ustream.tv/channel/nhk-world-tv
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!