Megvan a franciaországi lövöldözés feltételezett elkövetője

2012. március 21. 10:45

A francia rendőrség tájékoztatása szerint egy 24 éves, algériai származású francia állampolgár követhette el a toulouse-i merényletsorozatot. Az állítólagos merénylő elbarikádozta magát egy Toulouse keleti részén található lakóházban. A férfi szerda délelőtt tárgyalt egy rendőrrel, és azt ígérte, hogy délután feladja magát.

2012. március 21. 10:45

Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő Toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár – közölték szerdán rendőrségi források. A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter elmondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a rendőrség legfőbb gondja jelenleg, hogy élve fogja el a feltételezett tettest, aki elbarikádozta magát egy lakóházban Toulouse keleti részén, amelyet a rendőrség elitalakulata hajnalban körülzárt. Guéant elmondta, hogy a férfi egy rendőrrel tárgyalt délelőtt, és azt mondta, hogy délután megadja magát. A belügyminiszter szerint a férfi „már nem lő”, és már „ártalmatlan helyzetbe” került. Kitért, arra is hogy a férfi maga kért lehetőséget arra, hogy tárgyalhasson a rendőrséggel, cserébe kidobta a fegyverét az ablakon. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek ellenére lehet nála más is, mivel reggel azt állította, hogy több fegyver van nála. Claude Guéant belügyminiszter később azt mondta, hogy a feltételezett tettessel – aki elbarikádozta magát egy lakóházban Toulouse keleti részén, amelyet a rendőrség hajnalban zárt körbe – időközben megszakadt a tárgyalások. Közölte azt is, hogy az állítólagos merénylő több éve a terrorelhárítási szervek megfigyelése alatt állt. 

Az állítólagos toulouse-i merénylő egyébként szerdára virradó éjszaka felhívott egy televíziós újságírót, és azzal fenyegetőzött, hogy amit eddig elkövetett, „az csak a kezdet”. A férfi éjjel 1 órakor telefonált a France 24 tv-adó főszerkesztőjének. A mintegy 11 perces beszélgetés során elmondta neki, hány lövést adott le fegyveréből a három támadás alkalmával. „Azt állította, hogy tagja az al-Kaidának, és hogy ez csak a kezdet” – idézte az újságíró a férfit. Az állítólagos merénylő azt is hozzátette: mindent filmre vett, és a felvételek hamarosan láthatóak lesznek. Az újságíró azonnal értesítette a hatóságokat a telefonbeszélgetésről.

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le ismeretlen tettes Toulouse-ban és a közeli Montaubanban. Négy nappal később két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit lőttek le egy toulouse-i zsidó iskolánál. Mindhárom esetben ugyanazt a fegyvert használták, és a gyilkos közvetlen közelről, fejlövéssel végzett áldozataival. Az algériai származású francia állampolgárságú gyanúsított három hozzátartozóját –az anyját, a testvérét, valamint az élettársát – délelőtt őrizetbe vették Toulouse-ban. A terrorizmus miatt előállított személyeket négy napig tarthatja előzetesben a francia rendőrség. A belügyminiszter szerint „elővigyázatossági előállításokról” van szó.

Frissítés

Saját kérésükre evakuálták annak a toulouse-i háznak a lakóit, amelyben a francia rendőrség elit alakulata szerdán hajnalban körülzárta a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét. A Le Figaro című lap internetes oldala szerint tűzoltóautók létráin hozták le a lakásokból a lakókat, akiket egy busz várt a ház előtt. Az embereket ismeretlen helyre szállították, ahol rendőrök hallgatják ki őket.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugi
2012. március 21. 18:29
Gondolom, imperative, hogy elélveztél, hogy a régi kedves monomániádhoz szólhattál hozzá... Hogy lehet az, hogy a jobbikot elfelejtetted dicsérni?
korona
2012. március 21. 15:18
A Földön KÉT világ van. Kettős mérce.
Thomas Müller
2012. március 21. 14:15
Érdekes, hogy a zsidó Grynszpant hősnek tartották, mikor megölte Rath német nagykövetet, ezt meg terroristának tartják. Pedig az áldozatok életkorán kívül nincs különbség.
zselé
2012. március 21. 13:48
Frusztrált luzer mindenhol van, ki náci, ki jihadista, cigánygyilkos, ki náci-cionista (Breivik) lesz. Régebben meg a Vörös Brigádokat erősítettek. A radikalizálódásban és a célpont kiválasztásában viszont nagy felelőssége van az társadalmi közegnek, ezért kell vigyázni az itt is bőven burjánzó rasszista szövegekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!