Újabb kelet-ukrajnai városokban foglaltak el középületeket

2014. április 14. 14:57

A Donyeck megyei Horlivkában és Zsdanyivkában is középületeket foglaltak el az oroszbarát tüntetők. A horlivkai rendőrök közül többen megsebesültek, mások viszont állítólag a tüntetők oldalára álltak. A szlovjanszki katonai repteret is elfoglalták.

2014. április 14. 14:57

Fegyveres szakadárok elfoglalták hétfőn a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk településen a helyi katonai repülőteret. A szeparatisták közlése szerint a reptér elfoglalásával azt igyekeznek megakadályozni, hogy rendvédelmi egységek érkezzenek a városba Kijevből.

Helyszíni jelentések szerint a településen jelzés nélküli egyenruhát viselő katonák jelentek meg, akiket Ukrajnában egyenruhájuk színéről a Krím orosz megszállása óta „zöld emberkékként” szoktak a médiában emlegetni. Hajlandók voltak beszédbe elegyedni az újságírókkal. Azt mondták magukról, hogy a Krím félszigetről érkeztek, és ukránok. Azért jöttek, hogy „fényes jövőt biztosítsanak” a város lakóinak – tették hozzá.

Emellett hétfőn több katonai teherautót láttak szemtanúk a városba érkezni, elmondásuk szerint azokon erősítés érkezett az oroszbarát fegyveresek számára. A szakadárok nem engedték, hogy az újságírók felvételeket készítsenek a teherautókról, elvették tőlük a rögzítésre alkalmas technikai eszközeiket.

A Donyeck megyei Horlivkában hétfőn tíznél több rendőr megsebesült, amikor oroszbarát szakadárok megszállták a rendőrség épületét. A szeparatisták követelték a rendőröktől, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat. Közölték velük, hogy ha nem állnak át a „nép oldalára”, agyonlövik őket.

Az UNN független ukrán hírügynökség értesülése szerint a támadásban súlyosan megsebesült Andrij Kriscsenko rendőrfőnök, és tucatnyi munkatársa is különböző fokú sérüléseket szenvedett. A rendőrök korábban elbarikádozták magukat az emeleten. Kiálltak az erkélyre, s onnan közölték a tüntetőkkel, hogy a „nép mellett vannak”, de nem engedik az ukrán nemzeti lobogót levenni az épületről. A behatolók azonban később valamennyi rendőrt kikergették az utcára.

Az utcán összegyűlt, becslések szerint néhány tucatnyi tüntető az épületfoglalás közben Oroszországot és a feloszlatott Berkut rohamrendőrséget éltette. Az épületfoglalóktól azt követelték, hogy kényszerítsék térdre, majd lincseljék meg a rendőröket.

Alekszij Honcsarenko, az odesszai megyei tanács képviselője internetes blogjában közölte, hogy értesülései szerint a horlivkai rendőrök egy része átállt egy állítólagos orosz alezredes parancsnoksága alá, aki saját elmondása szerint Szimferopolból érkezett. 

A tüntetésen egy – magát a „donyecki köztársaság” képviselőjének nevező – szeparatista orosz újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy céljuk leváltani a város jelenlegi vezetését, és kinevezni saját polgármesterüket, illetve meneszteni a városi rendőrfőnököt.

Hírek érkeztek arról is, hogy a megye egy másik településén, Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a „donyecki köztársaság” zászlaját. 

A kelet-ukrajnai szeparatisták közül többen egyenesen Vlagyimir Putyintól kértek segítséget. Ezt az orosz elnök szóvivője is megerősítette, valamint hozzátette: Putyint nagyon aggasztják a kelet-ukrajnai események.

Összesen 227 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. április 14. 21:45
Sokan nem értik vagy nem akarják érteni az Ukrán történések okait és mozgatórugóit! Jugoszláviát a nyugat szétbombázta,a szerbeklet meztelenre vetköztették és igába hajtották,az akkori Oroszország semmilyen eszközzel nem tudta megvédeni őket! Most változott a helyzet,oroszország erős és határozott nem enged a 21-ből! A nyuzgat megpróbálta a Közel-Keleti oroszbarát rezsimeket megdönteni fizetett zsoldosok,terroristák segítségével,de Putyin Szíriában megállította őket,erre a nyugat Ukrajnában próbálta ugyanezt,eszükbe sem jutott hogy ott Putyin a saját földjén van,azonnal elvesztették Lrímet,és elfogják veszíteni Kelet-Ukrajnát is,hisz ott 10 millió orosz él,és Putyin ki is aknázza ezt! Tehát a nyugati hódító politikának vége! Kína ewbből a szempontból semleges és éber,de eszébe sem jut Putyinnal újjat húzni,hisz az Uszurínál egyszer már bepróbálkoztak és a SZU hadsereg egy pillanat alatt beszántotta őket!Most Oroszország sokkal erősebb,és a katonaqi doktrínája is megváltozott,azaz az orosz e3mberek érdekében azonnal elsőként atomcsapást mérhetnek bármilyen ellenségükra,vagy orvtámadóra! Nos ettől az elsőcsapástól retteg a nyugat és a többi meggondolatlan államocska is!
VakzKommondor
2014. április 14. 17:45
Ez ugye azoknak a pöcsöknek tetszik ez a hír, akik azt gondolják, hogy 56-ban az oroszok felszabadítottak mindet, ugye? Meg akik tapsolnak a rezsicsökkentéshez.
gross
2014. április 14. 16:46
A Majdanon tüntető tízezrek nem voltak rosz gyakrolóruhákkal és AK-kkal felszerelve; talán ők nem tudták, merre van a vegyesbolt.
S0ma
2014. április 14. 16:36
Sajnálok ott minden békés, normális embert! Donyeck nagyon frekventált hely, megy a marakodás, az állampolgárok meg "áldhatják" Klicskót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!