Jól sikerült a szlovén és a szlovák biztosjelöltek meghallgatása

2014. október 21. 11:12

Kedvező benyomást tett az Európai Parlament illetékes szakbizottságaira a hétfő este meghallgatott Maros Sefcovic, az Európai Bizottság szlovák alelnökjelöltje és Violeta Bulc szlovén közlekedési biztosjelölt – derült ki a néppárti és a szociáldemokrata frakció nyilatkozataiból.

2014. október 21. 11:12

A néppárti és a szociáldemokrata EP-frakció egyaránt pozitívan nyilatkozott az új szlovén biztosjelölt, Violeta Bulc meghallgatásáról, akit a közlekedési biztosi pozícióra szánnak. A szlovák Maros Sefcovicot azért kellett újra meghallgatni, mert új portfóliót kap: az eredetileg a szlovénoknak szánt energetikát, a Bizottság egyik alelnöki posztjával együtt.

Mivel az illetékes bizottságok mindkét jelölttel elégedettek voltak, ez jelentősen növeli annak az esélyét, hogy az EP szerdán szavazhat a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságról, mint a testület egészéről, és így az új bizottság meg is kezdheti tevékenységét közvetlenül a José Manuel Barroso által irányított testület mandátumának október 31-i lejárta után.

Juncker a közlekedési tárcát szánja Bulcnak, azt a portfóliót, amelyet eredetileg Sefcovicnak kívánt adni. Sefcovic nagyszerűen helytállt a biztosjelölti meghallgatáson, de az energiauniós alelnöki tisztségért induló Alenka Bratusek szlovén jelölt csúfosan leszerepelt a maga EP-bizottsága előtt. Bratusek kénytelen volt visszalépni, és a helyette jelölt Bulc, valamint Sefcovic most portfóliót cserélhet.

Az érintett EP-bizottságok frakciókoordinátorainak hivatalos értékelését még nem tették közzé, de mind a jobbközép néppárti, mind a balközép szociáldemokrata frakció pozitívan nyilatkozott a jelöltekről. Kedden kora délután ül össze a szakbizottsági elnökök testülete, majd kora este a frakcióvezetők értekezlete. Lényegében ez utóbbiak fogalmazzák meg – a szerdára tervezett plenáris végszavazás előtt – az EP véleményét a javasolt összetételű Európai Bizottságról.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. október 21. 11:35
Hátha már nem örülhetünk tibi-bá buktájának, legalább ennek örüljünk!
pszichodoki
2014. október 21. 11:17
"csóró" navra, parkolópályán várja 6.6 milláért a biztosi posztot... Ehhez már rinocérosz bőr kell - a "baltás" kiadatása után - hogy eljátssza , hogy mennyire européer!!! Faxa!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!