Rendben zajlanak a választások Kelet-Ukrajnában

2014. november 02. 15:34

Donyeck és Luhanszk megyében a szeparatisták önhatalmúlag választást rendeznek vasárnap, ami állításuk szerint egyelőre rendben zajlik. Kijev már korábban jelezte: nem ismeri el a választást, és eredményét.

2014. november 02. 15:34

A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták önhatalmúlag vasárnap megrendezett választásai állításuk szerint rendben, különösebb rendbontások nélkül zajlanak. A szakadárok „népköztársaságainak” jelenlegi vezetői új népi tanácsok (parlamentek) és azok elnökeinek megválasztására hívták szavazni a Donyeck és Luhanszk megye általuk ellenőrzött térségének lakosait.

Roman Ljahin, a donyecki szakadár „népköztársaság” központi választási bizottságának elnöke közölte, néhány elszigetelt tűzharc történt a nap folyamán, amelyeket jelentékteleneknek nevezett. Összességében szavai szerint rendben zajlanak a választások. Elismerte ugyanakkor, hogy a kelet-ukrajnai megyében kevesebb szavazóhelyiség fogadja a választókat, mint ahogy tervezték, körülbelül 350 helyen adhatják le voksukat a szavazni vágyók. A Ria Novosztyi orosz hírportálnak nyilatkozva a részvételt nagyarányúnak nevezte, adatot viszont nem közölt.

Szerhij Kozjakov, a luhanszki „népköztársaság” választási bizottsági elnöke eközben kijelentette, hogy a részvételi arány a megyében már délre meghaladta a 18 százalékot. Hozzátette, hogy a szavazókörök folyton újabb- és újabb szavazólapokat kérnek, olyan sokan akarnak voksolni. Megfigyelők szerint az azt jelzi, hogy nincsenek választói névjegyzékeik, vagyis bárki szavazhat akár többször is. A szakadárok már délben közölték, hogy várhatóan meghosszabbítják egyes szavazóhelyiségek nyitva tartását este tíz óráig.

A donyecki népköztársaság „kormánya” vasárnap sajtóközleményt adott ki, amelyben a választások meghiúsítására irányuló lépésnek nevezte azt, hogy állítólag az ukrán fegyveres erők előző nap délután lezárták a szakadárok által ellenőrzött területre vezető autóutakat nyugati és keleti irányból, vagyis Oroszország felől is.

Kijev előre jelezte, hogy nem ismeri el a szeparatisták választását. A nap folyamán az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU büntetőeljárást indított a voksolások megszervezői ellen, a választást törvénytelennek, az alkotmányos rend megdöntésére és erőszakos hatalomátvételre irányuló cselekedetnek minősítve azt.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2014. november 03. 12:49
A TASSZ jelenti: nincsenek polgári áldozatok a felszabadított Groznijban. http://media.spundge.com.s3.amazonaws.com/stories/0cfb4a92ab8111e2a7f412313d173966.jpg
csuka
2014. november 03. 11:42
A Donyecki Népi Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke nyerte a tegnapi elnökválasztásokat, megszerezve a szavazatok relatív többségét. Alexander Zaharcsenko így a DNK elnöke lesz a következő ciklusban, a tegnapi szavazáson több mint 765 ezer szavazatot szerzett. A vele szemben induló jelöltek közt második helyezett Kofman már csak fele ennyi szavazatot szerzett, így a választás eredményei mutatják, hogy a donyecki választók nem csak a függetlenséget, de Zaharcsenko személyét is támogatják. Moszkva már bejelentette, hogy elismeri a választások eredményeit, tiszteletben tartja a DNK és LNK lakosainak akaratnyilvánítását. Mivel a megválasztott elnök nem valamelyik nyugati titkosszolgálat embere, így a nyugati országok nem ismerik el a választások eredményét. Zaharcsenko a választásokat megelőzően kijelentette, "a Donyecki Népi Köztársaságban senkit nem fog érdekelni, ha az európai országok nem ismerik el az országgyűlési választások és államfőválasztás eredményeit. A lényeg, hogy Oroszország elismeri". A Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság májusban nyilvánította ki függetlenségét. Azóta az ENSZ adatai szerint is mintegy négyezer civil vesztette életét, mert a puccsal hatalomra juttatott atlantista kormány a délkeleti régiót is be akarná vonni - fegyverrel - az Európai Unióba. Szeptember 15-én az EBESZ közvetítésével tűzszüneti megállapodás született, de a harcok azóta is zajlanak. A választási megfigyelők - köztük a Jobbik küldöttségének - jelentései szerint a kijevi junta próbálta megakadályozni a választások szabályos lebonyolítását, hogy a közvélemény számára is elfogadható indokot kreáljanak az eredmények elutasítására. /hidfo.net/
3M..
2014. november 02. 22:04
Zsákmányolták az ukrán katonáktól. Nehéz helyzetben vannak, de hősként küzdenek szülőföldjükön. Szebb Jövőt!
3M..
2014. november 02. 16:14
Magyarországnak, Oroszországhoz hasonlóan, el kell ismernie a népszavazást. A szlovákok nem fogják. Mi viszont, hogy az EU területéről is érkeztek megfigyelők, így kötelességünk az igazság mellett kiállni. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!