Nem fogadta el az ENSZ BT az Izraelt elmarasztaló határozattervezetet

2015. január 01. 09:46

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította azt a Jordánia által benyújtott határozattervezetet, amely előírta volna Izrael számára, hogy vonuljon ki az 1967-ben megszállt palesztin területekről. Palesztina eközben kérte felvételét a Nemzetközi Büntetőbíróságba. Izrael szerint ezzel Palesztina maga alatt vágja a fát, mert meg lehet majd vádolni a terrorizmusban való közreműködéssel.

2015. január 01. 09:46

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította a palesztin államiság megteremtéséről szóló határozattervezetet, de a palesztinok már a következő diplomáciai lépéseket fontolgatták a szerdai döntés után. A BT elé Jordánia terjesztette be azt a határozattervezetet, amely előírta volna Izrael számára, hogy vonuljon ki az 1967-ben megszállt palesztin területekről 2017 végéig. 

A BT 15 tagja közül nyolc támogatta a javaslatot, de annak elfogadásához legalább kilenc ország támogatására lett volna szükség. Ha meglett volna a kilenc voks, akkor az Egyesült Államok vétójogával élve akadályozta volna meg a döntést. A testületben két ellenszavazat volt: az állandó tag Egyesült Államoké és a nem állandó tag Ausztráliáé. Öt állam tartózkodott, köztük az állandó tag Nagy-Britannia. A további állandó tagok – Kína, Oroszország és Franciaország – támogatták a tervezetet.

Izraelben diplomáciai sikerként könyvelik el, hogy nem volt szükség a megígért amerikai vétóra, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek az utolsó pillanatban sikerült meggyőznie a tartózkodásról Nigéria képviselőjét. Ugyanakkor kudarcnak tekintik, hogy Franciaország – szemben az előzetes várakozásokkal – támogatta a palesztinok kérését. Az izraeli külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy bekéreti Franciaország izraeli nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Párizs támogatta a határozattervezetet.

Cahi Hanegbi, a jobbközép Likud párt által delegált izraeli külügyminiszter-helyettes szerint a javaslat elvetése azt mutatja, hogy elbukott a palesztinok erőfeszítése a zsidó állam elszigetelésére, és győzött a békét közvetlen tárgyalások révén elérni szándékozó politikai álláspont.

Palesztina sajtóértesülések szerint ismét az ENSZ BT-hez fog fordulni, miután a jövő hónapban kicserélődik a testület öt nem állandó tagja. Emellett Palesztina kérte felvételét a Nemzetközi Büntetőbíróságba (ICC) is. Mahmúd Abbász elnök szerdán élő televíziós adásban írta alá az erről szóló csatlakozási kérelmet. Abbász ezen kívül mintegy húsz nemzetközi egyezményt is aláírt, köztük a háborús bűncselekményekről és az emberiesség elleni bűncselekményekről szólókat.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök erre reagálva azt mondta: a Nemzetközi Büntetőbíróságtól nincs félnivalója Izraelnek, annál inkább van viszont a Palesztin Hatóságnak. Abbász a Hamásszal alakított egységkormányt, egy „terrorszervezettel”, amely „akárcsak az Iszlám Állam, háborús bűncselekményeket követ el” – fogalmazott Netanjahu. Az ICC-dokumentum aláírására utalva kijelentette, hogy Izrael el fogja hárítani Abbásznak „egy diktátum benyújtására tett kísérletét, ahogy megakadályozta a BT-határozat elfogadását is”. 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. január 02. 08:51
Hogyisne! Még a végén béke lenne a világ ezen szerencsétlen pontján!
Apáczai
2015. január 02. 07:54
"Nem fogadta el az ENSZ BT az Izraelt elmarasztaló határozattervezetet" Ne maszatoljatok elvtársak! Ez a hír durva csúsztatás. A BT kemény kritika mellett elfogadta az Izraelt elítélő nyilatkozatot, csak az USA-t képviselő ügynök megvétózta azt. Hja, kérem, ahol Izrael fogja a kormányrúdat, ott nem lehet ellene evezni.
DFK
2015. január 02. 06:23
Meddig folyhat az, hogy Izrael bármit tehet, az USA rögtön megvédi. Izrael a világ egyetlen fasiszta állama.
ottapont
2015. január 01. 16:24
Érdekes dolgokat szoktak mesélni az ilyen és ehhez hasonló döntések miértjéről azok akik részt vettek a meghozatalában, visszavonulásuk után. Neten fenn van, nagyon tanulságos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!