Amerikai légierő minisztere: A transzatlanti partnerség relevánsabb, mint valaha

2015. június 17. 19:17

A transzatlanti partnerség relevánsabb, mint valaha, és az Egyesült Államok nagy hangsúlyt helyez az európai szövetségesekkel való együttműködésre – hangsúlyozta szerdán Deborah Lee James légierőért felelős amerikai miniszter Brüsszelben. Szerinte Oroszország ukrán válságban játszott szerepe miatt a NATO-nak konkrét lépésekkel kell bizonyítania.

2015. június 17. 19:17

A transzatlanti partnerség relevánsabb, mint valaha, és az Egyesült Államok nagy hangsúlyt helyez az európai szövetségesekkel való együttműködésre – hangsúlyozta szerdán Deborah Lee James légierőért felelős amerikai miniszter Brüsszelben az Európa Barátai nevű elemző műhely és a Német Marshall Alapítvány közös rendezvényén.

 
Deborah Lee James szerint Oroszország – elsősorban Ukrajnával szemben megmutatkozó – a magatartása miatt a NATO útelágazáshoz érkezett, és azt az utat kell választania, hogy konkrét lépésekkel hitelessé teszi az esetleges agresszor elrettentését. Ennek érdekében az érintett NATO-országokban legalábbis meg kell állítani a védelmi költségvetés újabb és újabb csökkentésének folyamatát, és törekedni kell arra, hogy elérjék a GDP két százalékát elérő védelmi kiadási szintet - tette hozzá.
 
Az Egyesült Államok az utóbbi időben egymást követő váltásokban küld át harci repülőgépeket európai hadgyakorlatokra, hogy ezzel jelezze elkötelezettségét szövetségeseinek biztonsága iránt. A katonai manőverekben a B-2-es és B-52-es bombázók, valamint az F-15C és az A-10 típusú támadó gépek mellett az amerikai hadsereg és haditengerészet harci eszközei is részt vesznek.
 
Az amerikai miniszter megerősítette a CNN amerikai hírtelevízió keddi közlését, miszerint elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Államok Európába vezényel néhányat a legfejlettebb, F-22-es típusú harci gépéből is. Erről – tette hozzá az MTI kérdésére adott válaszában – még nincs döntés, pusztán lehetőségként merült fel a gondolat. Nem az ilyen gépek európai telepítéséről, hanem európai hadgyakorlatokon való részvételéről lehet szó – szögezte le. Reményének adott hangot ugyanakkor, hogy az ukrajnai fejlemények miatt nem bontakozik ki újabb fegyverkezési verseny Washington és Moszkva között.
 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. június 18. 11:48
http://nyomaban.blogger.hu/2015/06/18/putyin-az-amerikaiak-celpontta-teszik-europat
választópolgár
2015. június 18. 10:03
"A transzatlanti partnerség relevánsabb, mint valaha" "Szerinte Oroszország ukrán válságban játszott szerepe miatt a NATO-nak konkrét lépésekkel kell bizonyítania. " Előbb egyre szorosabbra fogták a fenyegetést oroszország körül, ukrajnában kirobbantottak majd támogatnak és finanszíroznak egy hamis forradalmat, hogy mégközelebb vigyék a fenyegetést az oroszokhoz. Putyin ezt pontosan tudta, ezért a legjobb védekezés a támadás elv alapján előretolta az elkerülhetetlen konfrontációt az egyébként is műállam ukrajnába.
Peter8811
2015. június 18. 07:24
Az amerikai nácizmus még relevánsabb mint a német.
predator
2015. június 17. 22:58
Nessuno! "Több száz év után a világ legerősebb katonai szövetségéhez tartozunk, nem a vesztesekhez" Nos, igen, a 30-as években az akkori magyar vezetők ugyanezt mondhatták a németekről. Aztán láttuk mi lett a vége... Akkor őket tartotta mindenki a legerősebbnek, részben nem is alaptalanul. Tehát, hogy a papíron legerősebb katonai szövetség tagja Magyarország az nem sokat jelent ez esetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!