Levels: Tanuljatok kódolni, akkor túlélitek a robotok invázióját

2015. június 10. 11:46

Tanuljatok kódolni, csináljatok cuccokat, applikációkat, abból lesz pénzetek és akkor túlélitek a robotok invázióját – javasolja iróniával vegyes komolysággal Pieter Levels. A Brain Bar Budapest technológiai fesztiválon előadó Levels egy holland származású fiatal digitális nomád: nincs háza, nincs irodája, csak egy laptopja, és applikációk egész sorát gyártja, miközben a világot járja. Van, ami nem jön be a projektjei közül, de ami igen, az nagyon. Ebből él és élvezi. Tudósításunk.

2015. június 10. 11:46
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

„Jó helyre kell menni” – árulja el felütésként Pieter Levels a digitális nomád életmód egyik titkát. „Budapest például egy jó hely, ne menjetek innen sehova” – teszi hozzá mosolyogva. A Brain Bar Budapest technológiai fesztiválon előadó Levels internetes applikációkat gyárt folyamatosan, nagyjából havonta egyet. Némelyikük sikeres lett, és két-három olyan applikációja van eddig, amiből pénzt csinál. Azokból viszont nagyot szakít. „Mondj búcsút a nagy üzletnek!” – fogalmazza meg üzleti ethoszát Levels. A fiatal, nomád programozó-vállalkozó szerint a technológia formálja napjainkat, ennek üzleti része pedig úgy néz ki, hogy néhány megavállalat (Facebook, Google, Apple) adja az alapokat és a kereteket; amiken belül egyéni vállalkozók, kreatív emberek tömegei alkotnak különböző projekteket, applikációkat. „Ez egy dichotómia: alkotók tömege és néhány nagyvállalat, amely platformot biztosít nekik – és közöttük nincsen semmi.”

Pieter Levels úgy látja: Európának jól ment a 2008-as válságig, de azóta nagyot változott a világ. Elképesztő mértékű az ifjúsági munkanélküliség Európában (egyes dél-európai országokban minden harmadik vagy akár második fiatalnak nincs munkája). A gazdasági körülmények valójában még most sem javulnak igazán Európában. Eközben a világ más, régebben elmaradott régióiban, mint például Délkelet-Ázsiában óriási növekedés zajlik. Emellett Levels szerint még az Egyesült Államokban is jó a helyzet. A nomád vállalkozó arról is beszélt: az ifjúsági munkanélküliség valójában a hivatalos adatoknál is nagyobb mértékű lehet. Baráti körének nagyjából fele nem olyan munkát végez, amire képesítése van vagy amit valójában szeretne. Sokan munka hiányában vissza is költöznek a szüleikhez. További kihívás a jövőre nézve Levels szerint, hogy a ma középosztálybelinek számító munkák nagy része automatizálható, például a sales vagy az oktatás területén. Ő maga csinált egy könyvelőprogramot, „azóta nem is fizetek könyvelőnek” – mondja Levels.

„A tech világ manapság csúcsra van járatva, a pénz ömlik a megavállalatokba, az Apple a valaha volt legnagyobb cégek közé emelkedik” – halljuk a nomád vállalkozótól. „Ezek a cégek már infrastruktúrát is építenek. A pénzedet és a fotóidat akarják.” Az általa ismert adatok szerint a világ GDP-jének már 3,5 százalékát a nagy tech cégek adják, amik már nagyobbra nőhetnek, mint egy-egy állam. Fennáll ugyanakkor a monopólium veszélye. „Az életed ezeken a cégeken keresztül zajlik” – figyelmeztet Pieter Levels.

Levels maga a Nomad List alkotójaként vált világszerte ismertté. Ma már 150 ezer ember használja ezt a nomád életmódot követőknek szánt, folyamatosan frissülő adatbázist. A működtetéséhez nincs szüksége egy munkavállalóra sem. Levels elmondja: sikeres applikációiból és projektjeiből több ezer dollárnyi bevétele van úgy, hogy azzal tud foglalkozni, amit élvez. „Nincs saját házam, nincs irodám, csak egy laptopom” – mesél saját digitális nomád léthelyzetéről Levels. Hogy a jövőről mit gondol? Úgy látja, a technológiai forradalom miatt az eddigieknél is aránytalanabb lesz a jövedelmi megoszlás. „Ami pénzt csinál, az folyamatosan pénzt fog hozni a tech világban” – mondja Levels. A holland digitális nomád szerint a nagy többség számára jobb híján jó megoldás lehet majd az alapjövedelem. De azt javasolja mindenkinek: „Tanuljatok kódolni, csináljatok cuccokat, applikációkat, abból lesz pénzetek és akkor túlélitek a robotok invázióját”.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szarvasember
2015. június 11. 10:27
"Ő maga csinált egy könyvelőprogramot, „azóta nem is fizetek könyvelőnek” – mondja Levels." Figyelj Levels! Ha írsz olyan könyvelőprogramot, ami képes követni az Orbán-féle törvényhozás tempóját, már számlázhatod is nekem, meg a többi KKV-nak.
Szarvasember
2015. június 11. 08:58
És mi lesz a stratégia, mikor már robotok gyártanak robotokat és kódok gyártanak kódokat?
doncamillo
2015. június 11. 08:38
Lehetne magyarul is fogalmazni..."applikáció-gyártás" helyett például lehetne programgyártást is mondani. Azt is megértenénk.
Szarvasember
2015. június 10. 21:04
Nem kellenek ide gonosz robotok, csak az ilyen idióták :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!