Porosenko: Mihamarabb írják alá az ütközőzóna-megállapodást!

2015. július 22. 16:45

Petro Porosenko ukrán államfő felhatalmazta a minszki háromoldalú egyeztetésen Ukrajnát képviselő tárgyalódelegációt, hogy írják alá a frontvonal mentén kialakítandó 30 kilométeres pufferzónáról való megállapodást. Ha az egyezmény megszületik, a nehézfegyverek kivonásával megkezdődhet az igazi tűzszünet – reménykedik Kijev.

2015. július 22. 16:45

Petro Porosenko ukrán elnök megbízta a Donyec-medence helyzetének rendezésére létrejött háromoldalú kontaktcsoport kijevi küldötteit a frontvonal mentén létrehozandó 30 kilométeres ütközőövezet létrehozásáról megszületett megállapodás aláírásával.

A kontaktcsoport előző napi minszki találkozójáról tájékoztatva Porosenko szerdán a luhanszki megyei vezetéssel tartott aktívaértekezleten elmondta, hogy felhatalmazta a háromoldalú kontaktcsoport ukrajnai kormányzati képviselőit: haladéktalanul írják alá a megállapodást az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) és az orosz fél képviselőivel – jelentette internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

A megállapodás harminc kilométeres ütközőövezet létrehozását irányozza elő a frontvonal mentén, valamint a még a térségben lévő tüzérségi eszközök, harckocsik, gránátvetők visszavonását – mondta az elnök.

Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy diplomáciai értesülések szerint az ukrán javaslatot kedden Minszkben az EBESZ is elfogadta. Néhány nap múlva megkezdődik valamennyi nehézfegyver kivonása az EBESZ felügyelete alatt – tette hozzá.

Petro Porosenko reményét fejezte ki, hogy ezzel megkezdődik a valódi tűzszünet, a nehézfegyverzet tényleges visszavonása, ami révén a továbbiakban megkezdődhet ezen területek Ukrajnába történő politikai és gazdasági visszaillesztése.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2015. július 22. 22:08
Petróról nekem mostanában, Benjámin ugrik be. Ő épp egy hasonló háttérképnél, 2013?-ra vízionálta az iráni atombombát, aztán semmi. Petró a múltkor 40.000, a minap 100.000 egykori szovjet katonát látott Novorossijában. Ezekben a közös, hogy egyik sem akar békét. Csak tárgyalgatni, a végtelenségig. Szebb Jövőt!
Penetrator
2015. július 22. 19:10
A felkelőknek csak ki kell várniuk, hogy becsődöljön teljesen Ukrajna, és erre nem kell már sokat várniuk.
tyIer durden
2015. július 22. 18:02
Mit kovetelozik ez az USA-bab, illegitim, haborus bunos ukran rezsim?! Egyedul csoro ukranokat sajnalom, akiket jol beetettek.. Par ev es visszasirjak meg az oreg Putyint.
3M..
2015. július 22. 17:29
Mivel a minszki egyezményeket Ukrajna folyamatosan megszegi, nem hinném hogy életszerű lenne egy újabb egyezmény. Először tartsák be ezt! Maradéktalan végrehajtás esetén, lehet újabbakról beszélni. Így csak ez az egyezmény is csak egy lenne a sok közül, amit Ukrajna fölrúg. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!