Schulz: Fontos európai kérdésekről ne miniszterelnökök döntsenek!

2015. július 15. 08:33

A görög helyzet miatt az EU is válságba került, a kiutat pedig egy európai kormány jelentheti, ugyanis a fontos összeurópai kérdések megoldását nem szabad többé nemzetállami kormányfőkre bízni – vázolta fel a jövőre vonatkozó elképzeléseit Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke egy lapinterjúban.

2015. július 15. 08:33

A görögországi helyzet alakulása révén súlyos válságba jutott az Európai Unió – véli az Európai Parlament elnöke, aki szerint irányváltásra van szükség, el kell indulni a közös uniós kormány kialakítása felé. Martin Schulz a német Sternben szerdán megjelenő interjúból a hírmagazin honlapján kedden közölt részletek szerint elmondta, hogy a felelősségi körök, kompetenciák egyértelmű elhatárolására van szükség. „A központi, fontos európai kérdések megoldását nem szabad többé a nemzetállami kormányfőkre bízni. Ehhez közös intézményekre van szükségünk, és egyszer szükségünk lesz egy európai kormányra” – mondta a német szociáldemokrata politikus. Hozzátette, hogy a világkereskedelem, az éghajlatváltozás, a migráció, az adókerülés és a monetáris politika ügyeivel egyetlen nemzetállam sem tud egyedül megbirkózni.

Az EP német szociáldemokrata elnöke szerint az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői a nemzetállami vonatkozásokat helyezik előtérbe, a közös intézmények rovására. „Ami jó, az nemzeti, ami pedig rossz, az európai. Rendre a nemzeti érdek nyer elsőbbséget. Helmut Kohl (volt német kancellár) és Francois Mitterrand (volt francia elnök) ezt soha nem engedte volna meg. Kohl minden pórusából a közös európai politika iránti elkötelezettség áradt” – mondta Martin Schulz.

A július elején tartott görögországi népszavazás – amelyen a többség elutasította a nemzetközi hitelezők akkori ajánlatát – „talán egy jókor érkezett figyelmeztetés volt”, hiszen a felmérések azt mutatják, hogy a görögök többsége hazájuk euróövezeti tagságának megőrzését szeretné, a népszavazáson leadott voksokkal pedig azt fejezték ki, hogy „egy másféle EU-t akarnak” – fejtette ki az EP elnöke, rámutatva, hogy „sokan már nem kapcsolják össze az Európa-eszmét az Európai Unióval”.

Martin Schulz védelmébe vette Angela Merkelt azokkal a vádakkal szemben, amelyek szerint a német kancellár a Görögországgal kapcsolatban követett politikájával meg akarja osztani az Európai Uniót. „Merkel soha nem tartozott a Görögország-gyalázók közé, a célja mindig is az volt, hogy Görögország az euróövezetben maradhasson” – mondta az EP elnöke, hozzátéve, hogy Görögországban elkerülhetetlenek a szerkezeti reformok. 

Kétségtelenül súlyos válságban vagyunk” - mondta Schulz az utóbbi napok fejleményeiről. „Ilyen sok frusztráció, csalódottság és kölcsönös meg nem értés ekkora intenzitással még nekem is új, pedig már régen a szakmában vagyok” - mondta a német politikus. Ugyanakkor „Európa nincs a halálán” - tette hozzá.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. július 15. 17:50
Le a diplomás idiótákkal! Általános iskolásokat az eu vezetésébe!
zőldsas
2015. július 15. 15:50
Shulz egy alkoholista alul művelt náci míg Merkel egy keletnémet stázis. Együtt ketten veszélyesek Europára.
ElQurMinator
2015. július 15. 14:14
Ja és Kohl kancellár és Mitterrand hozzátok képest, mai EU vezetőkhöz képest politikus óriások voltak..
ElQurMinator
2015. július 15. 14:08
Már így is halott Európa, te IQ bajnok, köszönhetően Brüsszelnek és Strasbourgnak, hát még ha mindenről ti dönthetnétek ott magatokban oly divatos szóhasználattal szakértői kurmányként, az EU kormányfők megkérdezése nélkül.Idióta barmok! Még szerencse vagy van az EU övezetben Cameron és Orbán, akik ezt nem fogják hagyni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!