Egyezséget kötött Koszovó és Szerbia

2015. augusztus 26. 16:54

Koszovó és Szerbia megállapodást kötött arról, hogy saját elnöke és képviselő testülete lesz Koszovóban a szerb közösségnek. Pristinai vélemények szerint Szerbia bizonyos mértékig elismerte az egyezménnyel Koszovó függetlenségét.

2015. augusztus 26. 16:54

Megállapodást kötött egymással Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetítésével Szerbia és Koszovó Brüsszelben. Az egyezmény komoly áttörést jelent Szerbia és a 8 éve kivált tartomány, Koszovó eddig rendezetlen kapcsolatában amelyet a két ország miniszterelnöke írt alá. A közeledés az Európai Unióhoz is közelebb hozhatja a két országot.

A szerb miniszterelnök, Aleksandar Vucic és a koszovói Isa Mustafa megegyezett arról, hogy a koszovói szerb közösségnek saját elnöke, képviselő testülete, címere és zászlaja lesz. Emellett a szerb közösség döntési jogkört kap több kérdés terén, mint az egészség- és oktatásügy, a városrendezés, vagy egyes a gazdasági ügyek. Továbbá az egyezményben arra is kitértek, hogy Szerbiának jogában áll anyagi támogatásban részesíteni a közösséget. A két miniszterelnök egy energetikai szerződést is aláírt a belga fővárosban.

Pristinában a megállapodást úgy értékelték, hogy az egyezménnyel Belgrád „bizonyos fokig” elismerte Koszovó függetlenségét.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. augusztus 26. 19:05
Azt máig nem értem, hogy miért kellett teljesen szerbek lakta területeket Koszovóhoz csatolni. Az amik ugyanolyan szemétséget csináltak így a szerbekkel, mint velünk a trógerek Trianonnal.
rajgy
2015. augusztus 26. 17:36
Koszovo ezzel példát mutat a románoknak: 1) Koszovo elszakadásával. 2) Kissebbségi közösség kezelésével (autonómia)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!