Horvátország: illegálisan lépték át a határt az első migránsok

2015. szeptember 16. 10:13

Az N1 hírcsatorna tájékoztatása szerint reggel 8-ra megérkeztek a horvát határra azok a migránsok, akiket buszokkal indítottak útnak a macedón-szerb határról kedden este. Horvátországban fokozott határellenőrzés van életben, húszezer rendőrt mozgósítottak. A belügyminiszter hangsúlyozta: mindenkit regisztrálnak, és aki nem hajlandó alávetni magát az eljárásnak, azt kiutasítják az országból.

2015. szeptember 16. 10:13

Az N1 horvát hírcsatorna tájékoztatása szerint reggel 8–ra megérkeztek a horvát határra azok a migránsok, akiket buszokkal indítottak útnak a macedón–szerb határról. Az első migránscsoport már szerda reggel nyolc órakor megérkezett a horvátországi Tovarnikba – tájékoztatott az N1 horvát hírcsatorna. A migránsok azzal a busszal érkeztek a szerb-horvát határra, amely még kedd este indult a macedón-szerb határról, Presevóból.

A horvát közszolgálati televízió tudósítója szerint a bevándorlók – mintegy ötvenen – gyalog indultak el a horvát határátkelő felé, majd útközben váratlanul a kukoricás felé vették az irányt, és illegálisan lépték át a határt. A településen negyven civil és a vöröskereszt munkatársai várják a migránsokat, akik fáradtak, elcsigázottak, éhesek és szomjasak – jelentette a hírtelevízió riportere. Az első csoporttal nők, gyerekek és fiatal férfiak érkeztek. A Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy két autóbusznyi migráns érkezett Újlakra (Ilokra) is. A hatóságok közülük tízet előállítottak, mert illegálisan próbálták meg átlépni a határt. 

Ranko Ostojic belügyminiszter kedden a sajtónak nyilatkozva rámutatott, hogy bár Horvátország a schengeni egyezmény részese (jóllehet még nem tartozik a schengeni övezethez), sosem szüntette meg határainak ellenőrzését, továbbra is fokozott ellenőrzés van érvényben. Az országban húszezer rendőrt mozgósítottak a menekültprobléma kezelésére, ebből hatezer az államhatárokat felügyeli. A miniszter hozzátette, hogy mindenkit regisztrálnak, és aki nem hajlandó alávetni magát az eljárásnak, azt kiutasítják az országból.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2015. szeptember 16. 20:07
Kíváncsi vagyok, Szlovénia hogy fogja megvédeni a Schengeni határt?
nagykutya
2015. szeptember 16. 17:46
NA, Horvátok is az "álproblémával" foglalkoznak, a végén ok is "díszkerítést" emelnek kitiltani az agysebeszeket, mérnököket és filozófusokat.
Berecskereki
2015. szeptember 16. 12:15
Fellázadtak a migránsok Röszkénél, ultimátumot adtak a rendőröknek "A migránsok ultimátumot is adtak a hatóságonak: ha 13.00-ig nem engedik be őket, akkor áttörik a kerítést." http://www.atv.hu/belfold/20150916-fellazadtak-a-migransok-roszkenel-a-keritest-rongaljak/
pollip
2015. szeptember 16. 12:09
700 befogadó hely van a horvátoknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!