Német munkaügyi hivatal: Lassú a menekültek munkaerőpiaci integrációja

2015. szeptember 30. 19:51

A túlzott várakozásoktól óv a menekültek munkavállalásával kapcsolatban a német munkaügyi ügynökség. A bevándorlóknak nincsen megfelelő képzettségük, a minimálbér esetükben való lejjebb szállításáról pedig vita folyik.

2015. szeptember 30. 19:51

Németországban a szövetségi munkaügyi ügynökség óv a túlzott várakozásoktól a menekültek munkavállalásával kapcsolatban, a szervezet szerint a munkaerőpiaci integrációjuk lassú folyamat, és csak 8 százalékuk tud elhelyezkedni a menekültstátus megszerzése utáni első évben.

Raimund Becker, a BA igazgatósági tagja szerdán a szeptemberi munkaerőpiaci folyamatokat ismertető nürnbergi sajtótájékoztatón az európai menekültválságról szólva hangsúlyozta, hogy a Németországba érkező menedékkérők 80 százaléka nem rendelkezik a német előírásoknak mindenben megfelelő képzettséggel, vagyis azonnal honosítható végzettséggel.

A munkaerőpiaci integráció lassú folyamat, a BA-nak így sok feladata lesz a menekültekkel, és ezért 2000 új munkatársat kell felvenni az ügynökséghez jövőre.

A BA eddigi tapasztalatai szerint a menekültek csupán 8 százaléka jut munkához a státus megszerzése utáni első évben, és a többiek mind munkanélküli ellátásra szorulnak. A foglalkoztatottsági arány aztán fokozatosan emelkedik, és az ötödik évben eléri az 50 százalékot. A nem menekültstátusban lévő külföldi állampolgárságú munkavállalókra – a klasszikus gazdasági bevándorlókra – jellemző szintet 15 év alatt éri el a menekültek foglalkoztatottsága.

Alacsonyabb minimálbér?

A konzervatív CDU-ban a migrációs válság miatt többen felvetették, hogy a menedékkérők, befogadott státusban lévők és menekültek esetében csökkenteni kellene az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbért. A javaslatot a CDU gazdasági kérdésekkel foglalkozó szakpolitikusai közül többen elvetik, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) pedig testületileg visszautasítják. 

A menedékkérők és befogadottak nemcsak jogosultak a munkavállalásra, hanem kötelességük is elfogadni a befogadóállomásokon, szállásokon felajánlott munkát, amennyiben munkaképes korúak, nem iskolakötelesek és nincsenek munkaviszonyban. A munkavégzés elutasítása juttatásmegvonással szankcionálható.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cereal killer
2015. október 01. 13:08
"csak 8 százalékuk tud elhelyezkedni a menekültstátus megszerzése utáni első évben." - Tehát bejön 1 millió, abból 80 ezer eldolgozgat valami segédmunkát, a többi 920 ezernek meg jár a segély. Kész főnyeremény. A minimálbér "menekültek esetében" való csökkentése meg nem fog menni, ne is áltassák magukat. Egyrészt diszkrimináció és a jogvédők megtámadnák, másrészt ez a népség nem tűrné el, hogy ne annyit kapjon, mint más. Elvégre a jobb életért jönnek, nem cselédnek.
Redbaron
2015. október 01. 08:42
Szerintem a Welcome partykon dolgozhatnának, mint szervezők és résztvevők. Legyen a németek mottója: "Még több welocome partyt!". Ahogy elnézem lesz még rá igény!
Tündér_Lala
2015. október 01. 08:11
Európa vezetői hadat viselnek saját népeik ellen. Cél a bérek leszorítása, a társadalmi szerkezet fellazítása és tönkretétele. Mindezt rettentő humanista módon teszik.
thymian
2015. október 01. 00:56
Nézzétek meg ezt a sokatmondó képet. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/09/30/bundesamt-ratlos-290-000-unregistrierte-fluechtlinge-in-deutschland/ Szerencsétlen, még a ceruzát sem tudja írásra alkalmas módon tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!