Megegyeztek a Csendes-óceáni Partnerségről

2015. október 06. 10:00

Megegyeztek Atlantában a világgazdaság kétötödét összefogó Csendes-óceáni Partnerségről (TPP) az érintett tizenkét ország képviselői. A megállapodással többek között 18 ezer, eddig amerikai termékeket sújtó vám szűnik meg. Obama kijelentette: nem Kínának, hanem az USA-nak kell írnia a világkereskedelem szabályait. Az egyezményt ugyanakkor még az amerikai kongresszusnak is el kell fogadnia, ami a sajtó szerint nem lesz egyszerű menet.

2015. október 06. 10:00

Megállapodtak hétfőn a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) részleteiről az érintett országok képviselői az amerikai Atlantában – írja a New York Times. Az USA-n kívül Ausztrália, Kanada, Japán, Malajzia, Mexikó, Peru, Vietnám, Brunei, Chile, Szingapúr és Új-Zéland része az egyezménynek.

A TPP elfogadása után több ezer, eddig amerikai termékeket sújtó vám és egyéb korlátozás szűnik meg és egységes szabályozással védik majd a szellemi tulajdont. Obama kijelentette: nem Kínának, hanem az USA-nak kell írnia a világkereskedelem szabályait; de eközben Kína csatlakozását is várják.

Nem csak kereskedelmi megállapodás

A Vox cikkben részletezte, hogy miről szól a megállapodás: a több mint két tucat fejezet lefedi a vámok és a nemzetközi befektetések körüli viták kezelésének kérdését. Így ha például egy ország nem teljesíti vállalását, bíróság elé viheti az ügyet, és egy sikeres kereset esetén büntetővámokkal sújthatja a kötelezettségszegőt.

Ez a keretrendszer nem csak kereskedelmi kérdéseket érinthet: a különböző érdekcsoportok különböző területeket is bele akartak foglalni a megállapodásba. Így például része lesz a szellemi tulajdont védő egységes szabályozás; illetve például a gyógyszercégek érdekeit védő szabályok. A magánbefektetők egyes országok kormányzati lépéseit is támadhatják majd bíróságon – de ebből a rendszerből például kimaradtak a dohánycégek, ők nem támadhatják majd az egyes országok dohányzás elleni törvényeit.

Kemény vita jöhet a megállapodásról Amerikában

Amikor a lehetséges ügyfeleink kilencvenöt százaléka a határainkon kívül él, nem engedhetjük, hogy olyan országok írják a világkereskedelem szabályait, mint Kína. Nekünk kéne írnunk ezeket a szabályokat, új piacokat nyitva amerikai termékeknek, miközben megvédjük a munkásokat és a környezetet” – mondta Barack Obama amerikai elnök az egyezmény kapcsán.

Obamának szüksége van a jó érvekre, hiszen a következő hónapokban az amerikai Kongresszusnak is el kell fogadni a megállapodást. A republikánus oldalon a dohánytermő vidékek ellenezhetik a megállapodást, mivel a dohánycégek, mint írtuk, kimaradtak belőle. A gyógyszercégek sem teljesen elégedettek, eközben az egész megállapodást jobbról és balról is támadások érik.

A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump szerint ez egy „szörnyű megállapodás”, míg Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns mozgalmat indított a TPP ellen, mivel szerinte az csak a Wall Street és a nagy cégek érdekeit képviseli. A megállapodás ellen tiltakozott például a Ford gyár is.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadjoe
2015. október 06. 12:11
Egyébként arra jó ez a TPP, hogy lássuk, mit eredményez. Egyrészt kíváncsi vagyok, mit eredményez Vietnámban. Könnyen lehet, hogy ők lesznek a következő Dél-Korea. Másrészt az Usa, munkaerőpiacára nagyon rossz hatással lehet ez az egész.
Vadjoe
2015. október 06. 11:10
Vajon mit szólna az Usa, ha cserébe egy Eurázsiai megállapodás is születne? Mondjuk Kínával, Oroszországgal, Németországgal, és az Arab államok egy részével.
Ultima Ratio
2015. október 06. 11:08
Ideje lenne aláírni a TTIP-t is, a vörös Kína meg dögöljön éhen a ruszkikkal együtt. Úgyis lassan kipukkan a lufi, jobb ha a civilizált országok összezárnak.
holnaPinap
2015. október 06. 11:04
kína nélkül egy szarból és sárból dagasztott gólemet fogtok építeni, amit elsöpör az első cunami. ideje felébredni obamaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!