Ostojić: A közel-keleti migránsok 1,6 százaléka gazdasági bevándorló

2015. november 23. 19:00

A Közel-Keletről érkező bevándorlók mindössze 1,6 százaléka gazdasági bevándorló – jelentette ki Ranko Ostojić horvát belügyminiszter hétfőn, annak kapcsán, hogy az elmúlt napok csökkenése óta újra átlag hatezer menekült lép be az országba. Csak Horvátország, csak szeptember közepe óta 440 ezer migránst regisztrált.

2015. november 23. 19:00

A migránsok szállítása zavartalanul folyik, nincs torlódás Horvátország határain a szigorítások miatt, ugyanis a Közel-Keletről érkező bevándorlók mindössze 1,6 százaléka gazdasági bevándorló – jelentette ki Ranko Ostojić horvát belügyminiszter újságíróknak hétfőn. Közlése szerint az elmúlt napok mérsékelt csökkenése után újra visszaállt a napi átlagosan hatezer fős menekültáradat. 

A nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok csütörtökön bejelentették, hogy ezentúl csak a háború sújtotta övezetekből érkező menekülteket engedik be, a gazdasági bevándorlókat nem.

Csak Horvátország, csak szeptember közepe óta 440 ezer embert regisztrált

Ostojić elmondta, hogy vasárnap 6305 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt, majd hozzátette: szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban csaknem 440 ezer migránst vettek nyilvántartásba.

Szlovéniába a menedékkérőket a szlovén hatóságokkal való egyeztetés után szállítják tovább, Ljubljana döntése szerint azokra az áteresztési pontokra, ahol a szomszédos ország hajlandó fogadni őket – hangsúlyozta. „Amennyiben Dobován fogadják a migránsokat, vonattal történik a szállításuk Bródból (Slavonski Brod), amennyiben bárhol máshol, minden esetben buszokkal visszük őket a kijelölt helyekre” - húzta alá a horvát tárcavezető.

Torlódás, létszám, biztonságérzet

A Jutarnji List című horvát napilap arról írt, hogy az Európai Unió külső határainak a terrortámadásokkal kapcsolatban elrendelt fokozott védelme következtében a horvát-boszniai határon hétfőre virradóra több helyen is torlódás alakult ki. A határforgalom szigorított ellenőrzése miatt a személygépkocsik és az autóbuszok órákon át hosszú sorokban vesztegeltek a hideg éjszakában.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 256 475 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szombaton 2952, vasárnap 5260, hétfőn 12 óráig 2067 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 245 754 közel-keleti menekült érkezett.

A Delo című szlovén napilap által készített közvélemény-kutatás szerint a szlovén állampolgárok biztonságérzete nem csökkent az európai terrortámadások következtében, ugyanakkor a legnagyobb veszélyt a polgárok a migrációs áradatban látják. Emiatt a megkérdezettek 80 százaléka támogatja a határkerítés építését a Horvátországgal közös határon. Arra a kérdésre, hogy Szlovéniának támogatnia kellene-e katonai erőkkel Franciaországot az Iszlám Állam elleni harcban, a válaszadók 40 százaléka mondott igent, 39 százalékuk pedig ellenezte ezt.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimum
2015. november 24. 07:25
"A náci Orbán eléjük emelt pengedrótot, ezért vált Európa két lábon járó morális válságává." (Arlet) Minden törvénytisztelő ember tudja hogy egy kerítés mire van! Csak ezek a "menekültek" nem értik meg? Ez egy régebbi cikk (aug 28), de a képek magukért beszélnek! És természetesen a sajtó akkor is a kerítést és a felállítóit okolta, hogy egy gyerek haja beleakadt amint kúsztak keresztül! Ha elkezded olvasni a hozzászólásokat a cikk alatt, érdekes hogy a kommentelők nem éreznek semmiféle szimpátiát a menekültekkel! És hogy honnan tudjak hogy ezek igenis sziriaiak voltak, mert úgy futnak mint a nyúl, mégis megálltak volna egy kis interjúra?) http://www.express.co.uk/news/world/601417/Europe-migrant-crisis-Syrian-girl-screaming-agony-barbed-wire Hol van most a morál az összes többi kerítés építő országgal?
bookmark
2015. november 24. 07:06
Szerintem nem számolták azok meg, hogy mennyi a gazdasági bevándorló. Soroséktól jött az infó, azt elgagyogta, mehetünk tovább.
Kopa
2015. november 24. 06:57
hová tűnt az a 11000 ember, akik a szlovén és osztrák regisztráció eltéréséből becsülhetők? Nem hinném, hogy Szlovéniában maradtak. 11ezer regisztálaltlan migráns ment be ezek szerint Ausztriába-Európába, akikről még mindig nem tudunk semmit.
Senye Péter
2015. november 24. 06:49
Osztojics a rendelkezésére álló adatok alapján nyilatkozik. Nyilván megkérdeztek minden érkezőt, hogy politikai vagy gazdasági menekült-e. 1.6% vsz nem értette a kérdést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!