A lengyelek e-mailek ezreivel árasztották el az európai politikusokat

2016. január 07. 19:41

E-mailek ezreivel árasztották el az európai politikusokat lengyel netezők, jelezve nekik, hogy szerintük nincs veszélyben a demokrácia Lengyelországban. Emellett egy lengyel püspök is hasonló üzenetet küldött Martin Schulznak, az Európai Parlament szocialista elnökének. Volt, akit meglepett az e-mail-áradat.

2016. január 07. 19:41

A lengyel internetezők e-mailek ezreivel árasztották el az európai politikusokat, közölve: Lengyelországban nincs veszélyben a demokrácia; hasonló üzenettel fordult Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez egy lengyelországi egyházmegye püspöke – számolt be róla csütörtökön a lengyel sajtó.

A niezalezna.pl jobboldali hírportál által szervezett akció résztvevői egy többnyelvű levélben azt közlik az összes európai parlamenti frakció tagjaival: „a riasztó sajtóközlemények ellenére” a lengyelországi demokrácia nincs veszélyben. A levélírók rámutatnak: Lengyelországban jelenleg az utcai tüntetések során az emberek a tiltakozás jogával élnek. „A demokráciában ez nyilvánvaló, de az utóbbi nyolc évben nem ez volt a szabály” – áll az e-mailben, melynek továbbítói úgy vélik: a demokrácia elveit inkább az előző kormány sértette meg.

A lengyel sajtó a PAP hírügynökségnek nyilatkozó Thomas Mannt, az Európai Néppárt német származású képviselőjét idézi, aki az utóbbi napokban mintegy 1400 ilyen e-mailt kapott. Bas Eickhout, a Zöldek frakciójának holland származású tagja a Twitter-oldalán némi iróniával bejegyezte: „Bámulatos. Az EP tagjai rengeteg előre gyártott e-mailt kapnak a lengyel állampolgároktól, melyekben afelől biztosítanak minket, hogy a lengyel demokráciával nincs semmi baj”.

Hasonló akciót, melynek során a lengyelek Donald Tusknak, az Európai Tanács lengyel elnökének, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, és Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének továbbítanak egységes tartalmú leveleket, a krakkói székhelyű Piotr Skarga keresztény-kulturális társaság is kezdeményezett. A tiltakozásban csütörtökig közel 43 ezren vettek részt.

A nyugat-lengyelországi Wloclawek központú egyházmegye püspöke, Wojciech Mering Martin Schulznak küldött levelében felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az EP-elnök államcsínynek minősítette a lengyelországi eseményeket, s arról biztosította az EP elnökét, hogy az új lengyel államfő és kormány megválasztása nem a demokrácia hiányáról tanúskodik, hanem az állampolgárok többsége változást akar.

Ellenkező álláspontra helyezkedett a november közepén a Facebook közösségi oldalon alapított, a Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilap környezetéhez kapcsolódó lengyelországi mozgalom, a KOD. Ennek aktivistái az utóbbi hetekben több lengyel városban szerveztek tüntetéseket az új kormány ellen. A tiltakozásokat eddig mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása miatt hívták össze, szombatra több lengyelországi városban a folyamatban lévő közmédia-reform miatt újabb tüntetéseket terveznek.

Az Európai Bizottság január 13-án vitát tart Lengyelországi jogállamiság állapotáról.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2016. január 08. 07:51
Hajrá Lengyelország! Hajrá lengyelek! Nyírjuk ki a liberráltakat, különben ők nyírnak ki minket!
Csigorin
2016. január 08. 06:51
Tolunk se artana. Tipikus unalmas ballib reakcio, csak akkor van demokracia ha ok vannak hatalmon...
forsteandretredjemann
2016. január 08. 05:47
"baloldali liberális napilap" A három dehonesztáló fogalom közül egy is elég a magyarázathoz. A három együtt már szinte fokozhatatlan sértés.
illiberator
2016. január 07. 23:04
Ezzel szemben, Németországban, ahol a politikai korrektség liberális diktatúrájában lábbal tiporják a sajtószabadságot és a szólásszabadságot, ott igazán nagy veszélyben van a demokrácia! De nem csak ott, hanem az egész, velejéig romlott, szemforgató NY-Eur és amerikai politikai és gazdasági vezetésben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!