Uniós egyeztetés lesz a határellenőrzések visszaállítása miatt

2016. január 05. 16:42

Az Európai Bizottság migrációügyi biztosa találkozóra hívta Dánia, Németország és Svédország illetékes minisztereit az érintett országok által bevezetett határellenőrzések miatt.

2016. január 05. 16:42

Találkozóra hívta Németország, Dánia és Svédország szakpolitikusait szerdára az Európai Bizottság az újonnan bevezetett határellenőrzések megbeszélése ügyében, valamint az érintett országok közötti vitás kérdések uniós szintű rendezése céljából - közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi biztosa Twitter-üzenetében kedden. A migrációügyi biztos szerint „Schengen nagyon fontos, de nagy nyomás alatt van”, ezért javasolta a magas szintű találkozó összehívását a lehető legközelebbi időpontra. 

Bizottsági álláspont szerint az érintett országok intézkedései a közrend és az államok belső biztonságának megóvása érdekében megtehetőek, ugyanakkor az uniós állampolgárok szabad mozgásának elsődleges szempontnak kell maradnia.

Határellenőrzés-dömping

Eddigi rendelkezésre álló információk szerint a találkozón Morgan Johansson svéd migrációs miniszter, Inger Støjberg dán bevándorlásügyi miniszter és Ole Schröder német belügyminisztériumi államtitkár vesz részt.

Svédország november 12-én állította vissza határainak ideiglenes ellenőrzését a menekültválságra hivatkozva, valamint hétfőn megerősítette a Dánia felől érkező közúti és vasúti áruszállítás ellenőrzését is. Dánia válaszlépésként hétfőn azonnal ellenőrzést vezetett be ugyanezzel az indokkal a német határszakaszon, migránsok százait tartóztatva fel ezzel. Németország már szeptember közepén visszaállította határainak ideiglenes ellenőrzését, elsőként az Ausztria felől érkezők regisztrálása érdekében.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. február 03. 19:09
Tologathatják a szart ide-oda, az attól még szar marad.
3M..
2016. január 11. 14:13
Remélem bejelentik hogy az EU-nak ezennel vége! Átlagember számára az egyetlen előny a határok könnyebb átlépése volt. Ma már ez sincs meg. Szerencsére van érvényes útlevelem. Nem jelent gondot számomra, ellentétben a betolakodókkal, fölmutatni. Szebb Jövőt!
Tintamin
2016. január 10. 14:51
Ha Schengenből kikerülünk, nyertek a terroristák, és Viktor. Persze euu-zseton nélkül irány a lejtő. Vagy az orosz medve ölelése. megint.
Héja
2016. január 06. 09:43
Újabb egyeztetés, míg fellendül a szögesdrót-ipar. Magyaroszág már jó üzletet csinált a szlovénokkal. Érdemes drótba fektetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!