Humanitárius szervezetek: Halasszák el a calais-i sátortábor bezárását!

2016. február 23. 16:54

Nyolc humanitárius szervezet az kéri a francia kormánytól, hogy halassza el a calais-i sátortábor déli részének felszámolását. A segítők szerint ugyanis, míg a belügyminisztérium azt állítja, hogy körülbelül ezren laknak a felszámolásra váró részen, a valóságban legalább 3500-an vannak a déli oldalon. A francia miniszterelnök szerint azért kell kiüríteni a tábort, mert méltatlanok az ottani körülmények.

2016. február 23. 16:54

Humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részén, amelynek a felszámolását szerdán kezdik meg a hatóságok – jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök szerdán az RTL rádióban. 

„Módszeresen, a kellő időt biztosítva ürítjük ki a tábort, mert nem fogadhatjuk el azokat a szörnyű körülményeket, amelyek között a migránsok élnek, ez méltatlan” –mondta.

A humanitárius szervezetek a felszámolás elhalasztását kérik

 A lille-i közigazgatási bíróság kedden délután vizsgálja meg gyorsított eljárásban nyolc humanitárius szervezet kérelmét, amely a sátortábor déli része felszámolásának elhalasztását kéri a kormánytól. A segítők szerint a „dzsungel” felének megszüntetése növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat.

A szervezetek azt állítják: a hatóságok úgy döntöttek a sátortábor megszüntetéséről, hogy azzal párhuzamosan nem ajánlottak fel megfelelő alternatív megoldást az embernek. A gondot szerintük az jelenti, hogy a kitelepítésre ítélt migránsok háromszor többen vannak a kormányzat által közöltnél, és mint ahány helyet a kabinet biztosítani akar.

„A migránsok alapjogainak megsértésről van szó. A felajánlott megoldás egyáltalán nem felel meg az igényeiknek. Hagyni kell, hogy itt maradjanak, amíg más megoldás nem születik” – mondta Julie Bonnier, a keresetet benyújtó ügyvéd.

A délutáni meghallgatás előtt a bíró újságírók és migránsok kíséretében végigjárta a tábort, hogy személyesen is lássa, milyen körülmények között élnek az emberek. Látogatást tett a dűnéken kialakított templomokban, mecsetekben, üzletekben és éttermekben is, valamint megnézte a fűtött konténereket is.

Több ezren laknak a felszámolásra ítélt oldalon

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 fűtött lakókonténert, amelyekben 1500 embernek tudnak szállást biztosítani, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni az elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Eritreából érkezett migránsokat, vagy pedig az ország távolabbi részein található befogadóközpontokban ajánlanak fel nekik szállást. A belügyminisztérium számításai szerint a „dzsungelben” még csaknem négyezren élnek, közülük 800-1000-en a felszámolásra váró részen, a segélyszervezetek szerint viszont legalább 3500-an vannak még a déli oldalon, köztük háromszáz, kísérő nélküli gyerek.

A migránsoknak a rendelet alapján kedd este 8 óráig kell elhagyniuk a nyomortelepre emlékeztető tábort, utána a hatóságok elvileg erővel is elküldhetik őket, de ezt Fabienne Buccio prefektus kizárta. „Attól mert van egy kiürítési rendelet, még nem fogunk erőt alkalmazni” – mondta a prefektus kedden az Europe1 kereskedelmi rádióban. „Ha mindenki együttműködik, nincs ok arra, hogy erőt alkalmazzunk” – tette hozzá.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2016. február 23. 18:56
Képzeljük el, hogy ha nálunk lenne ilyen! Európa szégyene!
1120
2016. február 23. 18:56
Közhírré tétetni, hogy 3 nap múlva napalm. Aztán 3 nap múlva napalm... Ezek CSAK ebből értenek - észre kéne már venni végre. Az európai "humanizmus" maga alá temeti Európát. Mi meg nézzük... (Egyesek kéjes vigyorral a pofájukon, míg mások ökölbe szorított kézzel.) Egyszer megkérdeztek egy irakit, hogy miért nem Szaúd-Arábia, vagy Kuvait, vagy valamelyik kőgazdag olajországban próbál szerencsét. Nyelvi probléma nincs. Vallási probléma nincs. A válasz: "Ott a határon lelőnének." Hát ennyi...
Potymog
2016. február 23. 18:52
„A migránsok alapjogainak megsértésről van szó. A felajánlott megoldás egyáltalán nem felel meg az igényeiknek. Hagyni kell, hogy itt maradjanak, amíg más megoldás nem születik” Milyen alapjogok? Nekik alapjoguk az illegális határátlépés, annak ellenére, hogy sokan nem háborús övezetből jöttek? Alapjoguk bárkinek a telkén, bárhol tábort verni? Alapjoguk rendszeresen megrohamozni az alagutat? Alapjoguk feltörni a kamionokat és felmászni rá? Alapjoguk szemetet szétszórni maguk körül? Alapjoguk nem regisztráltatni magukat? Szerintem az alapjoguk az, hogy saját hazájukban élhessenek emberhez méltó körülmények között, és ebben kell őket segíteni, nem másban!
Onurisz
2016. február 23. 18:52
"Látogatást tett a dűnéken kialakított templomokban, mecsetekben, üzletekben és éttermekben..." Nem értem, mi a probléma. Berendezkedtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!