Vidéki lakhelyekhez kötné a migránsokat a német BAMF vezetője

2016. február 27. 17:51

A német bevándorlási hivatal (BAMF) vezetője szerint három hónapig a kijelölt vidéki településeken kellene maradniuk a menedékkérőknek, különben nem kapnának ellátást sem. Frank-Jürgen Weise azt akarja így megelőzni, hogy a nagyvárosokban gettók alakuljanak ki. Közben a bajor CSU azt követeli, hogy naponta csak 300 menedékkérőt engedjenek be az országba.

2016. február 27. 17:51

Hónapokig vagy évekig is a falvakban kellene maradniuk a migránsoknak

Három hónapig kijelölt vidéki településekhez kötné a menedékkérőket Frank-Jürgen Weise, a német bevándorlási hivatal (BAMF) vezetője. Mivel mind a nagyvárosokba mennek, így attól tartanak, hogy gettósodás fog kialakulni. Weise tervei szerint három hónapig kellene a migránsoknak a kijelölt vidéki településeken maradniuk, amit ha elhagynak, akkor nem kapnának szociális ellátást. A kötöttség megszűnne, amikor a menekültek megszerzik a munkavállalási jogosultságot.

A CDU és az SPD ennél tovább is menne: a FAZ azt írja, hogy évekig tartó településhez kötöttséget is bevezetnének, már azután is, hogy valaki megkapta a menekültstátuszt. Így akarnák a nagyvárosokat tehermentesíteni. A cikk felhívja a figyelmet: ezek a tervek ellentétben lehetnek a szabad mozgáshoz való joggal, amit többek között a genfi menekültügyi egyezmény is biztosít.

A CDU-n belül azt is felvetették, hogy vegyék ki a menekülteket a minimálbér hatálya alól, hogy olcsóbban is lehessen foglalkoztatni őket. (A minimálbért a 2013-as választás után vezették be a koalíciós partner SPD nyomására.) Weise szerint ez azért nem jó ötlet, mert így konkurrenciát jelentenének a menekültek a régóta munkanélküli németeknek a munkaerőpiacon.

CSU: Naponta csak háromszázan jöjjenek!

Közben a bajor CSU azt követeli, hogy naponta csak 300 migránst engedjenek be az országba. A párt politikusai közvetve már arra is utalták, hogy esetleg nem támogatnák Merkel jelöltségét a 2017-es választáson, ha nem sikerül a menekültügyi vitákat rendezni. Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy erre irányuló újságírói kérdésre korábban nem is volt hajlandó válaszolni.

A bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann azt szeretné, ha osztrák mintára egy  kontingenst határoznának meg, és azon felül nem engednének be senkit. Szerinte nincs mit kritizálni azon, hogy az osztrákok csak napi 80 menedékkérelmet fogadnak be újabban. Szerinte Németországnak egy kétszázezres éves kontingenst kellene meghatároznia.

Ez azt jelentené, hogy ebben az évben mostantól nagyjából napi háromszáz migránst kellene beengedni Németországba. A balkáni országok 580 főt engednek be naponta, ebből 80-nak van lehetősége Ausztriában menedékkérelmet benyújtani – foglalja össze a FAZ.

 

fotó: Dpa

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2016. április 17. 21:48
Szegény Günter und Heidi a német kis falvakban...
balbako_
2016. április 05. 07:31
Ha vidéken alakulnak ki gettók az jobb? ( Nem a kútba, csak a kávájára, aztán belepöccentik...)
paraklétosz
2016. március 18. 13:10
Kényszerlakhely gettó helyett - mecsoda progresszió!
48gondolkodó
2016. február 29. 18:46
A kijelölt településen maradást pedig a legjobban egy kabátra tűzött színes (esetleg sárga) csillaggal lehetne ellenőrizni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!