A királynál találkoznak a vitatkozó spanyol pártok

2016. április 12. 14:13

Egy utolsó találkozóra hívja a spanyol pártok képviselőit VI. Fülöp király Madridban. Az országban a decemberi parlamenti választások óta nem tudnak dűlőre jutni a szereplők a kormányképes koalícióról. A felmérések szerint egy új választás sem sokat segítene a helyzeten.

2016. április 12. 14:13

A spanyol király utolsó találkozóra hívja a parlamenti pártok vezetőit, hogy kiderüljön: van-e olyan kormányfő-jelölt, aki megkaphatja a kellő támogatást a képviselőktől, vagy fel kell oszlatni a parlamentet, és kiírni az új választásokat június végére – közölte VI. Fülöp döntését a királyi ház kedden.

Az uralkodó két hét múlva, április 25-én és 26-án fogadja a politikusokat, ezután pedig eldönti, hogy érdemes-e tovább próbálkozni a kormányfőválasztással, akár úgy is, hogy egy új jelöltet javasol a parlamentnek. Amennyiben ez utóbbi mellett dönt, a kongresszusnak hat napja marad az új miniszterelnök megválasztására a spanyol alkotmányban megszabott határidők alapján.

A spanyol belpolitikában eddig példátlan patthelyzet lényegében a december 20-i parlamenti választások óta tart. Az országot eddig kormányzó konzervatív Néppárt (PP) olyan kis előnnyel győzött, amely nem elég az önálló kormányalakításhoz. Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök újraválasztását a többi parlamenti párt nem támogatta, ő ezért nem is fogadta el az uralkodó kormányalakítási felkérését.

VI. Fülöp ezután javasolta a posztra a második legnagyobb politikai erő, a szocialista párt (PSOE) jelöltjét, de Pedro Sánchez az elmúlt hónapokban mindössze a Ciudadanos nevű liberális középpárt támogatását szerezte meg, ami nem elég, mert a két pártnak közösen sincs többsége a törvényhozásban.

A Podemos nem csatlakozna

A radikális változásokat követelő baloldali Podemos a liberálisokkal való ideológiai és programbeli különbségek miatt többször is hangsúlyozta, hogy nem csatlakozik a koalícióhoz, de végül úgy döntött: megszavaztatja saját tagságát a kérdésről, amelynek eredményét a jövő héten hozzák nyilvánosságra. Sajtóinformációk szerint a Podemos tagjainak többsége elutasítja az együttműködést.

A Néppárttal való együttműködést a szocialisták kezdettől fogva kizárják, egyik fő politikai céljuknak épp a PP leváltását nevezik. A pártok folyamatosan hangsúlyozzák, hogy szeretnék elkerülni az új választásokat, miközben egymást épp azzal vádolják, hogy a jobb eredmény reményében a megegyezés helyett az új választásokra készülnek.

A választások sem segítenének

A GAD3 közvélemény-kutató cég legfrissebb, hétfőn közzétett felmérése szerint ha most tartanának parlamenti választásokat, ismét a PP nyerne, némileg növelve mandátumai számát, ahogy a szocialisták és liberálisok is. A kutatás szerint a pártok közül egyedül a Podemos szerepelne rosszabbul, mint decemberben.

Az adatokból az is kiderült, hogy a választásokon a jelenlegihez hasonló arányok alakulnának ki, vagyis önállóan egyik párt sem tudna kormányt alakítani, újból tárgyalniuk kellene a lehetséges együttműködésről. Eszerint előfordulhat, hogy a választások után ismét belpolitikai patthelyzetben találná magát Spanyolország.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!