Betilthatják Oroszországban a krími tatár medzsliszt

2016. április 19. 08:00

A szélsőséges társadalmi és vallási szervezetek listájára került Oroszországban a krími tatárok önkormányzati és képviseleti szerve, a medzslisz, amelynek a működését felfüggesztették, amíg döntenek a betiltásáról. Az orosz igazságügyi minisztérium szerint ugyanis a medzslisz akadályozza az orosz szövetségi törvények érvényre jutását a két éve Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten.

2016. április 19. 08:00

A szélsőséges társadalmi és vallási szervezetek listájára tette a Krími Tatár Nép Medzslisze elnevezésű közhasznú egyesületet hétfőn az orosz igazságügyi minisztérium. A határozatot a tárca Natalja Poklonszkaja krími ügyész múlt pénteki felterjesztése alapján hozta meg. Poklonszkaja szerdán függesztette fel a krími tatárok medzsliszének (önkormányzati és képviseleti közhasznú egyesületének) működését, döntését az orosz szövetségi törvények érvényre juttatásának akadályozásával indokolva.

A medzslisz nem bejegyzett szervezet Oroszországban, ezért az orosz hatóságok nem ismerik el, mint a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületét. Az Oroszország által Ukrajnától két éve elcsatolt – az orosz kormány szerint függetlenségét népszavazás által kinyilvánított és az anyaországhoz  visszatért – félsziget ügyésze szerint a medzslisz bizonyítottan megsértette a szélsőséges tevékenység elleni törvény rendelkezéseit. A közegyesületet Poklonszkaja eltiltotta a médiában való megjelenéstől, a nyilvános rendezvények megtartásától, a bankszámla-vezetéstől és minden egyéb tevékenységtől. 

A Krím legfelsőbb bírósága jelenleg a medzslisz szélsőséges szervezetté nyilvánítását és oroszországi betiltását mérlegeli. A felfüggesztés érvénye az ítélethozatalig tart. Az ügyész 600 oldalnyi bizonyítékot terjesztett fel a moszkvai igazságügyi tárcához a medzslisz „destruktív és ellenségeskedést szító” tevékenységével kapcsolatban. Ez tartalmazza az egyesület tagjai ellen meghozott bírósági ítéleteket is. 

A medzslisz tagjai a dokumentumok értelmében 2014. február 26-án – vagyis a terület státuszáról döntő népszavazást megelőzően – tömeges zavargásokat robbantottak ki a krími parlament előtt. Az egyesület több nacionalista képviselője 2015-ben kulcsszerepet játszott az Ukrajna és a Krím közötti áramvezeték megrongálásában, a félsziget áramellátásának ebből következő leállásában – érvel az ügyészség.

A medzslisz jogi képviselője hétfőn megerősítette, hogy fellebbezni fog a felfüggesztő ügyészi határozat ellen.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2016. április 19. 17:37
Ezekkel a kisebbségekkel csak a baj van, mert mindig a jogaikat követelik! (Pláne ha előbb ott voltak, mint a hatalom gyakorlói, akiknek egyre kényelmetlenebbek lesznek.)
Akitlosz
2016. április 19. 12:02
A medzslisztből készült kenyér az vajon milyen lehet?
Übermayer
2016. április 19. 11:41
Esetleg vagonba lehetne rakni és Szibériába deportálni, ezeket a destruktív elemeket, abból biztos tanulnának!
ciprióta
2016. április 19. 11:07
nem kellett sokáig várni arra,hogy a putleri fasiszta gané kimutassa foginyének fehérjét. Folyik a nemzetiségek krimi felszámolása, a következő az ottani ukrán kissebség. A krim félszigetet putyin a csecsenek kezére játszotta, ma már ők felügyelnek minden ottani vállalkozást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!