Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Rajongott a szélsőjobbos Breivikért a müncheni ámokfutó

2016. július 24. 15:22

A hatóságok legfrissebb közlése szerint már egy éve tervezhette a vérengzést az a 18 éves iráni-német fiú, aki pénteken kilenc embert ölt meg és több tucatot megsebesített egy lövöldözésben Münchenben. A fiú elzarándokolt egy korábbi németországi iskolai ámokfutás helyszínére is, a témával kapcsolatos könyveket olvasott és behatóan tanulmányozta Anders Breivik ámokfutását is, amelyben 77 fiatalt ölt meg Norvégiában napra pontosan 5 évvel a müncheni lövöldözést megelőzően. A német sajtó arról is írt: a fiú pszichiátriai betegségekkel küszködött, gyógyszeres kezelés alatt is állt.

2016. július 24. 15:22

A müncheni lövöldözés elkövetője valószínűleg már egy éve tervezte a vérengzést, és megfogalmazott egy kiáltványt is – közölték a nyomozás vezetői vasárnap a bajor tartományi fővárosban. A 18 éves német-iráni kettős állampolgár tavaly felkereste a 15 halálos áldozatot követelő winnendeni ámokfutás helyszínét, és ezután kezdhetett hozzá a vérengzés kiterveléséhez – hangzott el a müncheni ügyészség, a városi rendőrség és a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) közös sajtótájékoztatóján.

Az elkövető számítógépén találtak egy kiáltványt, a szöveg elemzése még nem ért véget.

Egyelőre nem tudni, hogy miért éppen München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal szemben lévő gyorsétteremben kezdett lövöldözni, de az biztosnak tűnik, hogy tettének nincsenek politikai vonatkozásai és áldozatait nem célzottan, hanem véletlenszerűen választotta ki. A környék lakossági összetételéből is adódik, hogy a gyorsétteremben mindig vannak „migránsgyerekek” – mondta Robert Heinberger, az LKA vezetője.

Beteg volt, gyógyszeresen kezelték

Több lelki betegségben szenvedett és gyógyszeres kezelés alatt ált a müncheni lövöldözés elkövetője – jelentette vasárnap a Süddeutsche Zeitung című német lap a hírportálján. A müncheni lap a nyomozás menetét ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a 18 éves német-iráni kettős állampolgárt depresszió, figyelemzavar és szociofóbia (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) miatt kezelték, és tavaly két hónapig egy müncheni klinika pszichiátriai osztályán feküdt, és a vérengzést megelőző időszakban gyógyszeres kezelés alatt állhatott. Azt egyelőre nem tudni, hogy szedte-e a gyógyszereket. Előfordulhat, hogy megszakította a kezelést, ami hozzájárulhatott az ámokfutáshoz vezető lelkiállapot kialakulásához.

A hatóságok sajtótájékoztatóján az is elhangzott: az elkövetőt 2012-ben bántalmazták iskolatársai, akik ellen testi sértés miatt eljárás indult. Nem tudni, hogy ez a sérelem milyen kapcsolatban van az ámokfutással, az viszont biztos, hogy bántalmazói nincsenek az áldozatok között. Sok további részletet nem sikerült még tisztázni. Az ámokfutó a szüleivel lakott, de ők nincsenek kihallgatható állapotban.

A Süddeutsche Zeitung szerint mindemellett a kilenc halálos áldozatot követelő támadás elkövetőjét – ahogy arról azóta a hatóságok is beszámoltak – erősebben foglalkoztatta az ámokfutás témája, mint ahogy azt a nyomozás kezdetén feltételezték. Kiderült, hogy felkereste a Baden-Württemberg tartományi Winnendent, ahol 2009-ben egy 17 éves középiskolás lemészárolta kilenc diáktársát és három tanárát, majd iskolája közelében agyonlőtt három járókelőt, és végzett magával.

Breivikért is rajongott

A müncheni lövöldözés elkövetőjét Winnenden mellett nagyon érdekelte a norvég Anders Behring Breivik ámokfutása – a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás – is, amely napra pontosan öt évvel a bajor tartományi fővárosban pénteken elkövetett bűncselekménye előtt történt. Érdeklődését jelzi a többi között, hogy számítógépén tárolta Anders Behring Breivik 1500 oldalas kiáltványát, amelyet a norvég ámokfutó röviddel a vérengzés előtt tett fel az internetre.

Utóbbit azonban a hatóságok cáfolták a sajtótájékoztatón. Mint közölték: a fiú holmijai között és adathordozóin számos anyagot – újságcikkeket, könyveket – találtak ámokfutásokról. Foglalkozott Breivik ámokfutásával is, de a korábbi közlésekkel ellentétben egyelőre nem találták meg nála a Breivik-féle 1500 oldalas kiáltványt. Azonban az adathordozók vizsgálatával nem végeztek, több terabájt anyagot kell még átnézni.

Az Index a Bildre hivatkozva arról ír: a fiúnak még a Whatsapp-os profilképe is egy Breiviket ábrázoló fotó volt.

A portál szerint megtalálták a lövöldöző szobájában Peter Langman amerikai pszichológus „Miért gyilkolnak az iskolások?” című könyvét is, melyben húsz év iskolai ámokfutásait elemzi a szerző.

A darknetről szerezhette a fegyverét

A Süddeutsche Zeitung szerint a müncheni lövöldözés elkövetője fegyverét az internet darknet néven ismert részén szerezte be, amelyet a névtelenséget biztosító speciális technológia miatt főleg bűnözők használnak. Egy úgynevezett reparált színházi fegyvert szerzett, vagyis színpadi kelléknek használt, lövedék kilövésére alkalmatlanná tett fegyverből használható lőfegyverré visszaalakított fegyvert. A lövöldözés helyszínén 58 lövedékhüvelyt találtak, egy kivételével a tettes fegyveréből származnak – írta a Süddeutsche Zeitung.

Előzőleg a müncheni rendőrség közölte, hogy egy civil ruhás rendőr tüzelt a lövöldözőre, de nem találta el.

Kilencen haltak meg, főleg külföldiek, köztük egy magyar fiú is

A péntek este egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár által elkövetett vérengzés kilenc halálos áldozata többségében külföldi volt: a két német és a két német-török kettős állampolgár mellett meghalt egy magyar, egy török, egy görög és egy koszovói állampolgár is. A kilencedik áldozat hontalan volt a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) adatai szerint.

A nyomozás első megállapításai szerint az elkövető egy közösségi portálon álnéven megjelentetett, ingyenes ételt ígérő bejegyzésekkel igyekezett minél több embert abba a gyorsétterembe csábítani, ahol lövöldözni kezdett. 

Korábban közölt adatok szerint az áldozatok mind Münchenben vagy a város környékén laktak. Többségük kiskorú volt – három áldozat 14 éves, két áldozat pedig 15 éves volt, a többiek 17, 19, 20, illetve 45 évesek voltak –, de még nem lehet megállapítani, hogy az elkövető vajon szándékosan, előre eltervezett módon kiskorúak vagy külföldiek életére tört-e.

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2016. július 25. 12:45
Szóval akkor kedves jobberek. Dzsihádista merénylet volt, vagy "klasszikus ámokfutás"? Mert ebben a cikkben http://mandiner.hu/cikk/20160723_klasszikus_amokfuto_lehetett_a_muncheni nagyon nagy szátok volt, szidtátok a német hatóságokat, hogy hazudoznak. Lehet, hogy mégis igazat mondtak? Nem ők hazudtak, hanem ti akartátok ezt mindenképp dzsihádista merényletnek látni?
Wazze
2016. július 25. 11:56
"Szélsőjobbos"... Mintha nem szabadkőműves cionista lett volna?!?! http://i.wp.pl/a/f/jpeg/27255/000_Par6410155.jpeg
választópolgár
2016. július 25. 01:02
A genetikai hibákat nem lehet gyógyszeresen kezelni.Pont.
Vezetéknév Utónév
2016. július 24. 23:00
Az eset szépen példázza, hogy pszichopata vagy neonáci szellemiségű megszállott bárkiből lehet. A származás, az életkor vagy a vallás mellékes tényezők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!