A külpolitikára koncentrálna a leendő német elnök

2017. január 09. 14:43

Európa jövőjével, az Egyesült Államok és Oroszország közötti potenciálisan javuló viszony által meghatározott új világpolitikai korszakkal szeretne foglalkozni Frank-Walter Steinmeier Németország leendő elnökeként.

2017. január 09. 14:43

Nem unhatta meg a külügyminiszterséggel járó teendőket Frank-Walter Steinmeier, Németország szociáldemokrata külügyminisztere és február közepétől várhatóan új elnöke. Steinmeier Potsdamban hétfőn arról beszélt a brandenburgi tartományi parlamentben, hogy a külpolitikát helyezi majd elnöksége középpontjába. „Itt és most Európa jövőjéről van szó, és arról, milyen szerepet játszik majd benne Németország” – fogalmazott Steinmeier. Kardinális kérdés szerinte például az, hogy Donald Trump amerikai elnökké történő megválasztásával újfajta viszony kezdődik-e Oroszország és az USA között.

Steinmeier úgy látja, nem spekulálni kell, hanem türelmesen kivárni, és megnézni, mit hoz Trump elnöksége. A Németország és az Egyesült Államok közötti transzatlanti együttműködésnek mindenesetre semmi alternatívája nincs a külügyminiszter szerint. A szocdem politikus elnökként azon fog dolgozni, hogy a politikai vitakultúra tovább fejlődjön: „A határtalan leegyszerűsítések tendenciái ellen szeretnék hatni.”

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2017. január 10. 10:48
Kérdés, hogyan tudja a nem leegyszerűsített mondandót áthajtani a médián. No és az egész nem egyebet jelent, mint az ún. "populizmus" elleni harcot, amely máris kudarcot vallott.
Akitlosz
2017. január 09. 16:51
Európa jövője érdekli, nem Németország jövője. Különben is csak kinevezett elnök lesz, nem választott.
Hanita
2017. január 09. 16:34
A leendő német elnöknek jó gondolatai vannak, csak az a baj ha megválasztják sem tudja megvalósítani. Esetleg a döntéshozók meghallgatják.
Senye Péter
2017. január 09. 15:10
A fő kérdés: Washington-Berlin-Moszkva vagy Berlin-Moszkva-Peking tengely kovácsolódik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!