Német alkotmánybíróság: Ki lehet toloncolni a terrorveszélyes külföldieket

2017. július 27. 20:55

A német alkotmánybíróság döntött: nem csak akkor lehet egy terrorveszélyesként számon tartott embert kitoloncolni Németországból, ha már merényletre készül, elég ha arra utaló jeleket tapasztalnak, hogy veszélyessé válhat.

2017. július 27. 20:55

Ki lehet toloncolni Németországból a terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott külföldieket, akkor is, ha nem követtek el bűncselekményt – döntött csütörtökön a német alkotmánybíróság. A határozat szerint a kitoloncolás elrendeléséhez nem szükséges, hogy az illető részéről konkrét veszély fenyegessen, vagyis nem csak akkor lehet egy terrorveszélyesként számon tartott embert eltávolítani az országból, amikor a hatóságok tudomást szereznek arról, hogy merényletre készül, és ezért eljárást indítanak ellene. Elég az is, ha arra utaló jeleket tapasztalnak, hogy veszélyessé válhat.

A bíróság a döntésével kimondta, hogy összefér az alaptörvénnyel az úgynevezett harmadik – nem EU-s – országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény 58. paragrafusa, miszerint elrendelhető a külföldiek kitoloncolási őrizetbe vétele és kitoloncolása, ha miattuk „tényeken alapuló prognózis” alapján az ország biztonságát fenyegető súlyos veszély vagy terrorcselekmény elhárítására lehet szükség.

Az alkotmánybíróság egy algériai származású férfi ügyében döntött. A német feleségével és két gyermekével Brémában élő 36 éves férit a hatóságok azért akarták eltávolítani az országból az 58. paragrafus alapján, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezet támogatójának tartották, és feltételezték, hogy nem riad vissza az erőszaktól. Arra hivatkoztak, eldicsekedett azzal, hogy egyik fivére és egyik nővére öngyilkos merényletet hajtott végre Irakban az Iszlám Állam nevében, és dicsőítette a szintén az Iszlám Állam követőjeként gyilkoló berlini támadót, Anis Amrit.

A szövetségi bűnügyi hivatal legutóbbi, júliusi adatai alapján 690 terrorveszélyes iszlamista szerepel a német hatóságok nyilvántartásaiban. Ez új történelmi csúcs, és jelentős emelkedés a tavaly év végi 549-hez képest.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. július 28. 09:54
Kudá igyos Tákáros?
tango47
2017. július 28. 08:38
Egyszer csak megjön az eszük.
szancso
2017. július 28. 04:54
Csak információként a mai NO-i helyzetről: München volt főpolgármestere, SPD, kiadott egy könyvet, melyben erősen birálja a menekültkérdést. A média egyből kikiálltotta nácinak. Henryk M. Broder, évekig a Spiegel egyik vezető újságírója, Bonnban tartott előadást arról, hogy NO-ban a tolerancia átesett a ló másik oldalára és intolerancia lett belőle. Őt még nem merik "nagy liberálisaink" megtámadni, mert akkor, ma még, de ki tudja meddig, rájuk égne az antiszemitizmus bélyege.
balbako_
2017. július 28. 04:25
Mikor jutnak el odáig, hogy be sem engedik őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!