Washington: A súlyos beteg McCain visszatér az egészségbiztosítási törvény szenátusi szavazására

2017. július 25. 08:30

John McCain arizonai republikánus szenátor agydaganattal küzd. Ennek ellenére kedden visszatér Washingtonba, hogy részt vegyen az egészségbiztosítási törvényről tartott szenátusi szavazáson.

2017. július 25. 08:30

Az agydaganattal küzdő John McCain arizonai republikánus szenátor kedden visszatér Washingtonba, hogy részt vegyen az egészségbiztosítási törvényről tartott szenátusi szavazáson, a hírt a szenátor irodája jelentette be hétfőn este.

A szenátusban kedden immár harmadik alkalommal voksolnak az Obamacare néven ismert jelenlegi egészségbiztosítási törvény visszavonásáról, majd az új törvény elfogadásáról. A szavazás végkimenetele kétséges, mert egyelőre nincs meg a kormányzó republikánusok sikeréhez elegendő voks. John McCain orvosai a múlt héten álapítottak meg, hogy a politikusnak agresszív agydaganata van. A veterán politikust előző pénteken műtötték meg, vérrögöt távolítva el a koponyájából. Bár állapotát akkor kielégítőnek mondták, az amerikai tévékben megszólaltatott orvosszakértők már a hétvégén jelezték: komolyabb baj húzódhat meg a háttérben. Bár a republikánusoknak 52 bársonyszékkel a szenátusban is többségük van, Mitch McConell frakcióvezető hétfőn este arról számolt be, hogy „még dolgozik” a vonakodó vagy ellenkező szenátorok meggyőzésén. McConnell még hétfőn este is tanácskozott Mike Pence alelnökkel, hogy megbeszéljék a stratégiát. Sajtóinformációk szerint mintegy féltucat szenátor voksa egyelőre nem biztos. Mitch McConnell arra emlékeztette szenátortársait, hogy nem marad következmények nélkül, ha a szenátus ismét cselekvésképtelennek bizonyul.

Erre emlékeztette a republikánus szenátorokat hétfőn Donald Trump is. Az elnök délután egy Fehér Házban tartott rendezvényen elmondott beszédében arra is figyelmeztette a politikusokat, hogy tartsák be a választóiknak tett ígéreteiket, annál is inkább, mert hét éven keresztül azt ígérték nekik, hogy visszavonják az Obamacare-t és új egészségbiztosítási törvényt fogadnak el. A beszédben Trump ismét „rémesnek” nevezte az Obamacare-t. Hétfőn, a kora esti órákban az elnök a nyugat-virginiai Beaver városában rendezett országos cserkésztalálkozón tért vissza a témára. A rendezvényen jelen volt – más miniszterek mellett – Tom Price egészségügyi miniszter is. Amikor Price fellépett a pódiumra, Trump vicces hangnemben így fogalmazott: reméli, keddre a miniszter megszerzi a szükséges szavazatokat, mert ha nem, akár még azt is mondhatja neki, hogy ki van rúgva. A mintegy negyvenezres tömeg nevetéssel fogadta az elnök szavait.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2017. július 25. 16:35
Ezek után nem csoda, ha pár éve mentális problémákkal küzd...:(
pemetecukor
2017. július 25. 10:58
Sajnálatos, hogy ilyen súlyos betegségben szenved, de nem tudok nem cinikus lenni vele szemben, mikor azt mondom hogy valószínű hogy már agytomora volt akkor is mikor az ISIS-el folytatott tárgyalásokat, mert épeszű ember nem igen állt volna velük szóba velük, de említhetném az ukrán események során tanúsított magatartását is.
Tiszafa
2017. július 25. 10:41
Súlyos agydaganattal, egy felelősségteljes szenátusi szavazáson? Hát rendben, ugyanis így legalább az agydaganati elmeállapot súlyosságától függően még esély is nyílhat rá, hogy jó gombot nyom meg az öreg.
SonGoku nagyfaterja
2017. július 25. 10:08
Egy Rubovszky veszett el benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!