Ledöntené a város Lenin-szobrát Seattle polgármestere

2017. augusztus 21. 09:19

Nemcsak a városban álló konföderációs emlékművet, de Lenin szobrát is eltávolítaná Seattle polgármestere. Ugyanitt Lenin-szobor eladó.

2017. augusztus 21. 09:19

A legkevésbé sem gondoltuk volna, hogy az Egyesült Államok nyugati partján fekvő Seattle-ben nemcsak konförerációs emlékművet, de Lenin-szobrot is találunk – ugyanakkor a Seattle Times azt írja, jóllehet, már nem sokáig.

Ugyanis Seattle polgármestere, Ed Murray a Charlottesville után kibontakozó szobordöntési hévet megragadva nemcsak a városban álló, konföderációs katonák emlékművét, de Vlagyimir Iljics Lenin szobrát is eltávolítaná – Murray szerint ezek a (meglehetősen eltérő üzenetet sugalló) szobrok a gyűlölet, a rasszizmus és az erőszak szimbólumai, miközben a „történelmi igazságtalanságokat” is megtestesítik.

Az 1926-ban állított (és egyébként magánterületen fekvő) konföderációs emlékmű egészen hétfőig zárva marad a kialakult helyzet miatt. A város ötméteres Lenin-szobra is magánterületen fekszik, ennek ellenére a városatya reménykedik azok mihamarabbi eltávolításában: „Nemcsak a történelmi igazságtalanságokat testesítik meg, de fájdalmat okoznak azoknak, akik maguk, vagy családtagjai érintettek voltak ezen attrocitások által” – indokolta a szobrok elszállításának szándékát Murray.

A Lenin-szobor már régóta sorozatos támadások alatt áll: gyakran vörös festékkel öntik le a kezét, így szimbolizálva a kommunista vezető kezeihez tapadó vért. Egyébként ha pont szüksége lenne egy Lenint ábrázoló szoborra a kertjében, csak jelezzük: a seattle-i példány jelenleg is eladásra vár.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2017. augusztus 21. 18:53
A "Lenin Seattleban" szoborról nekem a "Lenin Szibériában" c. festmény jut eszembe. Történt pedig, hogy Lenin sokadik születésnapjára pályázatot hirdettek meg a Nagy kisemberről. Az egyik föstmény némileg kilógott a sorból u.i. nem szerepelt rajta az ünnepelt. Helyette egy meztelen hölgyet ábrázolt amint félreérthetelen pozicíóban látható egy szakállas forradalmárral. A zsüri félrehívta a művészt és lányos zavarodottsággal kérdezte: Pingalov Pingálovics...khm...kiket ábrázol a kép. Természetesen Krupszkaja elvtársnőt, Lenin harcos- és élettársát... S a férfi? Természetesen Lev ...Brrrr.....elvtársat, Lenin leghűségesebb harcostársát... De elvtárs...hol van Lenin? Lenin Szibériában!
GV0917
2017. augusztus 21. 17:45
" LENIN állt" " LENIN áll" " LENIN DŐLNI FOG???"
Mich
2017. augusztus 21. 16:12
Lenin-szobor Seattle-ben - a libsibolsikat nem zavarja...
Autofocus
2017. augusztus 21. 11:52
Érdekelne hogy került oda Uljanov et.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!