Panaszkodnak a berliniek: egyre kevesebben beszélnek ott németül

2017. augusztus 15. 13:18

„Ez egy olyan dolog, amit elvárhatunk és el is kell várnunk minden bevándorlótól” – jelezte felháborodását egy német lakos amiatt, hogy számtalan berlini vendéglátó egységben már nem beszélnek németül az ott dolgozók.

2017. augusztus 15. 13:18

Felháborodott a berlini lakosság, mert a főváros egyes vendéglőiben már csak angolul kommunikálnak a pincérek. „Ilyen őrületet nem is láthatnál Párizsban” – reflektált az ügyre Jens Spahn, Angela Merkel pártjának helyettes minisztere a The Guardian szerint. 

A Kereszténydemokrata Unió politikusa kiállt a német lakosság mellett. A berliniek szerint elvárható lenne, hogy az országukba érkezők alkalmazkodjanak hozzájuk és ne fordítva. Egyes németek kirekedhetnek a berlini életből, ha nem beszélnek elég jól angolul. 

Az angol nyelvhasználat elterjedésének ugyanakkor támogatói is vannak a német fővárosban. Ramona Pop, a Zöldek politikusa azt mondta: „Sokan nem könyvelték még el, hogy Berlin egy angol nyelvű város is”. Hozzátette: „Ha egy nyitott és nemzetközi város fiatalokat, városi vállalkozókat és szakembereket szeretne magához vonzani, szüksége van erre a pluszra”. 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2017. augusztus 17. 07:42
Sibiu (Nagyszeben), Targu Mures (Marosvásárhely), Novi Sad (Újvidék), Oisjek (Eszék), Bratislava (Pozsony).... Behr-el-Ain (Berlin), Al fahran qaart (Frankfurt), Münküzli (München)
formaegy
2017. augusztus 16. 07:24
"Panaszkodnak a berliniek: egyre kevesebben beszélnek ott németül" A pikantériája az egésznek, hogy 1-2 hónapja? azt követelte egy elmebajos német, hogy a német nyelv legyen az általános kötelező nyelv Európában ...- emlékeztek?))) Németek! Panaszkodtok? Miért is? Willkommen! - németek! Willkommen! Ki nem sz...ja le, hogy mi a bajotok! Európát vágtátok gerincre mocskok!
korona
2017. augusztus 16. 06:42
Azért, mert a német NEHÉZ nyelv - és logikátlan. Az angol meg slampos. Hibásan beszélve is megértik.
Akitlosz
2017. augusztus 15. 19:48
"Panaszkodnak a berliniek: egyre kevesebben beszélnek ott németül" De azért csak olyan pártokra szavaznak továbbra is, amelyeknek ez köszönhető, s amelyek ezt folyamatot tovább erőltetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!