És azt tudta, hogy már a matematika is rasszista?

2017. október 26. 08:06

Egy amerikai professzor szerint a matematika fehér felsőbbrendűséget hirdet, mert fehér európaiak alapozták meg.

2017. október 26. 08:06

 

Manapság az Egyesült Államokban bárki és bármi könnyen válhat rasszistává, így ne lepődjünk meg: most maga a matematika hirdeti a „fehér felsőbbrendűséget”.

Legalábbis ezt gondolja Rochelle Gutierrez, az University of Illinois at Urbana-Champaign matematikaprofesszora egy, az ő közreműködésével megírt könyv egyik fejezetében – írja a The Blaze.

Gutierrez kutatási területe az egyenlőségi problémák kutatása a matematikában – külön kitérve arra, hogy „hogyan befolyásolják a rasszok, a társadalmi osztályok és a nyelv” a tanítást és a tanulást. A professzor kifejtette, „akit a matematika kutatásában és fejlesztésében elismernek, aki jó a matematikában, vagy akit általánosan a matematikus közösség tagjának tekintünk, azt általában fehérként képzeljük el".

Hozzátette, nemcsak a fehérekkel van a probléma: a modern matematikát, a pí-számokat és a Pitagorasz-tételt görögök és európaiak alapozták meg. 

Gutierrez szerint továbbá jól matekozni kicsit olyan mint fehérnek lenni:

„a matematika kiérdemeletlen privilégiumokkal működik a társadalomban, csak úgy, mint az, hogy valaki fehér”.

A rossz matekosokat pedig lenéznék a jobbak? A professzor szerint „ha valakit rossz matekosnak ítélnek meg, mindig lesz egy bizonyos fokú alsóbbrendűségi érzete”, hozzátéve, hogy „rengeteg embert láthatunk a társadalomban, aki a matematikaórákon való részvétel miatt élt át mikroagressziókat és traumákat.”

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. október 27. 15:40
Ráadásul a matek arab gyökereiről sem tud! No, hiszen amerikai professzor!
lynx
2017. október 27. 12:39
A Spektrumon ment egy sorozat a "Matematika története" címmel. Marcus du Sautoy az Oxfordi Egyetem matematika professzora készítette. A sorozat a következő négy részből áll: A világegyetem nyelve, A kelet géniusza, A tér határai és A végtelen és azon is túl Ennek fényében - mivel láttam a sorozatot - bátran kijelentem, hogy aki szerint a matematika a fehér ember szüleménye, az egy rosszindulatú buta ember. Egyébként meg, hogy Gauss, meg Bolyai fehérnek született arról nem tehetett, ezért az általuk művelt tudományt lerasszistázni elmezavarra utal.
kombinátor
2017. október 27. 09:22
szörnyű titkot árulok el: a komolyzene is rasszista... Bach, Beethoven, Mozart... fehér volt
kaltran
2017. október 27. 09:09
Jó, akkor alkalmazzuk a helyes matematikát, alkalmazzunk eszkimó (inuit) matematikát és akkor híres nagy és széles körben ismert és elfogadott tudósaik nyomán talán eljutnánk a szomszéd jegesmedvéig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!