Felfüggeszthetik Katalónia autonómiáját

2017. október 08. 17:38

Madrid felfüggesztheti Katalónia autonómiáját, ám „az lenne az ideális, ha nem kéne folyamodni rendkívüli megoldásokhoz” – mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök az El País című baloldali napilapban vasárnap megjelent interjújában.

2017. október 08. 17:38

Nem kizárt, hogy Madrid felfüggeszti Katalónia autonómiáját – állítja a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy, az El País című baloldali napilapban vasárnap megjelent interjúja alapján az Origo. A politikust arról kérdezték, hogy alkalmazná-e Katalóniával szemben az alkotmány 155-ik cikkelyét, amivel gyakorlatilag felfüggesztené annak autonómiáját.

„Egyáltalán nem zárok ki semmit, amire a törvény lehetőséget ad... Idejekorán kell megtenni azt, ami a legfontosabb az adott pillanatban” – mondta Rajoy, majd hozzátette: „az lenne az ideális, ha nem kéne folyamodni rendkívüli megoldásokhoz, de ahhoz, hogy erre ne kerüljön sor, a dolgoknak meg kell változniuk”. A miniszter leszögezte: Katalónia függetlenné válását megakadályozzák és megőrzik az ország egységét.

Az említett 155-ös cikkely lehetőséget ad az államnak bármely autonóm közösség önrendelkezésének ideiglenes felfüggesztésére. Ennek értelmében jelen esetben Madrid ellenőrzése alá vonhatná Katalónia irányítását, leválthatná kormányát és helyi választásokat írhatna ki. A 155-ös cikkelyt a spanyol történelem során még nem alkalmazták.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!