A lengyel alkotmánybíróság helyretette az Európai Bizottságot

2017. november 15. 13:39

Frans Timmermans szerdán azt követelte az EP-ben, hogy Varsó „állítsa vissza az alkotmánybíróság függetlenségét és legitimitását”, mire a lengyel alkotmánybíróság leszögezte: az Európai Bizottság nem jogosult a lengyel jogrend alakítására.

2017. november 15. 13:39

Az Európai Bizottság nem jogosult a lengyel jogrend alakítására – szögezte le a lengyel alkotmánybíróság a honlapján közzétett közleményben, Frans Timmermansnak, a brüsszeli testület első alelnökének szerdai beszédére reagálva. Timmermans szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a lengyel jogállamiságról szóló vitában egyebek között azt szorgalmazta, hogy Varsó „állítsa vissza az alkotmánybíróság függetlenségét és legitimitását”.

A lengyel alkotmánybíróság „határozott tiltakozását” fejezi ki az ellen, hogy Timmermans „minden jogi és tényleges alap híján kétségbe vonja egy szuverén állam alkotmányos szervének függetlenségét és szerepét” – áll a varsói közleményben.

A dokumentum szerint az Európai Bizottságot semmilyen előírás nem jogosítja fel arra, hogy „egy szuverén állam jogrendjét alakítsa”, Lengyelország az Európai Unió tagjaként – a többi tagállamhoz hasonlóan – nem mondott le szuverenitásáról. A lengyel alkotmánybíróság a Lengyelországban érvényes jog alapján, ennek keretében működik, bírái függetlenek – szögezi le a közlemény.

Az Európai Bizottság tavaly februárban indította el a jogállamisági mechanizmust Lengyelországgal szemben, egyebek mellett éppen a lengyel alkotmánybíróságra vonatkozó jogszabályváltozások miatt. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2017. november 15. 19:37
Timmermans kommunista. Bolseviki meghatározás szerint: euró kommunista.
bunko_jobbos
2017. november 15. 19:23
Nálunk bevezetném, hogy az Alkotmánybíróság CSAK teljes egyetértéssel szavazhasson ügyekben. Mi az , hogy 51% szerint úgy van, és akkor úgy van. Ezek szerint véleményes. Akkor meg ne támadhassa hátba a politika által hozott szabályokat. Ha mindenki megszavazza, akkor valószínűleg ott tényleg valami nagyon sötét dolog történik. De ha nem, akkor az vitatható. Pl. a hajléktalanok kiűzése az aluljárókból. Szerintük az alkotmányellenes. Ki érdekel, hogy a sok fasz mit gondol? Majd a politikusok eldöntik, a nép meg elküldi őket a k. anyjukba, ha nem tetszik. De ezeket ki küldheti el pcsába???? Senki. Lásd Sólyom-féle íratlan alkotmány.
noMores
2017. november 15. 18:43
Így van! Nálunk is nagyon helyesen ki lettek rakva a hazaárulók az alkotmánybíróságból, és helyükre hithű igazmagyarok kerültek, akik tudják, mi a dolguk, hisz Orbán Viktor Úr személyesen választotta ki őket! És azóta nincs is probléma az AB munkájával, motorja lett végre a fejlődésnek a korábban gáncsoskodó liberalista banda!
Zokni
2017. november 15. 17:41
Nagyon viccesek a hozzászólások, meg a cím is: " ... a lengyel alkotmánybíróság helyretette az Európai Bizottságot" Bár nincsenek illúzióim, mit válaszolna a féliker, de itt NEM a lengyel alk. bíróságnak címezték a bírálatot. Hanem a kormánypártnak, mely úgy alakította át a törvényeket, hogy az Alkotmánybíróságban a pillanatnyi erőviszonyokat kihasználva, megváltoztathassa a bírák összetételét, és az alk. bíróság ne a közösség feletti törvényességet óvja, hanem a kormánypárt érdekében működhessen - ahogy már nálunk rég így van. A fenti tiltakozás bizonyítja, hogy sikerrel tették ezt. És itt meg a sok farok boldogan csóválja magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!